Ερωτικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 4/5-5/5

Ξημερώνει μια ακόμα τυπική μέρα· ξυπνάς χωρίς να έχεις χορτάσει ύπνο, πίνεις τον πρώτο σου καφέ και διεκπεραιώνεις τις εκάστοτε προγραμματισμένες δραστηριότητες. Στο ενδιάμεσο τσεκάρεις κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία είσαι μέλος· και μία, και δύο και δέκα φορές. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Και κάπου εκεί συμβαίνουν οι απροσάρμοστοι. Γιατί τα social media είναι το βασίλειό τους. Θέλεις στα inbox, θέλεις στο timeline, ο κάθε πικραμένος είναι εκεί για να σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου περί δικαιωμάτων στην ελευθερία έκφρασης και λόγου.

Κι επειδή ο Ζαμπούνης είναι ακόμα απασχολημένος με τη σωστή θέση του πιρουνιού στο Κυριακάτικο τραπέζι, είπα να κάνω εγώ τη βρώμικη δουλειά και να παρουσιάσω μία σύντομη λίστα με κάποιους βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς στα social media, για να ζήσουνε αυτοί καλά, κι εμείς που έχουμε αγανακτήσει καλύτερα.

Το λοιπόν:

1. Όχι άλλη online «φιλανθρωπία». Κανένα παιδάκι δε σώθηκε με like, κανένας πόλεμος δε σταμάτησε με posts, κανένας τυφλός δε βρήκε το φως του με κοινοποιήσεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθάνε στην αφύπνιση συνειδήσεων μεν, είναι όμως και το ανάκτορο των «δε βαριέσαι», οπότε χαμένος κόπος. Αν είσαι αρκετά φιλάνθρωπος εδώ που τα λέμε, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. 

 

2. Φτάνει με τα ατέλειωτα τσεκ-ιν. Βγαίνεις ρε παιδί μου, πηγαίνεις σε ψαγμένο μαγαζί, μοιράσου το μαζί με τους ιντερνετικούς σου φίλους, ok. Να το μάθουνε κι αυτοί, να πουλήσουνε μούρη στις δικές τους παρέες. Πήγες το ταξίδι που σχεδίαζες καιρό, και θέλεις να μοιραστείς τη χαρά σου μαζί μας, ακόμα και να μας κάνεις να ζηλέψουμε, δεκτό. Δεν ενδιαφέρει κανέναν όμως αν αισθάνεσαι ότι σε αγαπούν στην τοποθεσία σπιτάκι σου, ούτε αν βγήκες για τριακοστή φορά τον ίδιο μήνα στο βλαχομπαρόκ ελληνάδικο της γειτονιάς σου.

 

3. Όχι άλλα like στον εαυτό σας, για όνομα του Θεού παιδιά, γελάει ο κόσμος. Εντάξει, γαμάτο αυτό που ανεβάσατε, φτου μη σας ματιάσουν, να σας χαίρεται και η μαμά σας, αλλά φτάνει.

 

4. Το ανέβασμα φωτογραφίας στην οποία οι φίλοι μας είναι μπάζα και εμείς Απόλλωνες ή Αφροδίτες πρέπει να θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα, εσχάτη προδοσία, ειδεχθής και μη βιώσιμη πράξη. Κάνουμε λοιπόν, έναν κόπο και ζητάμε την έγκριση των υπολοίπων, κατανοώντας οποιαδήποτε ένσταση. Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφίες που μπορεί να εκθέσουν κάποιο φίλο μας, ο οποίος, ως ευυπόληπτος επαγγελματίας δε θα ‘θελε να δημοσιευτούν στον κυβερνοχώρο χορευτικά ενσταντανέ του σε κατάσταση μέθης, ιδίως όταν στους followers του συγκαταλέγεται το αφεντικό του, οι μαθητές του, η μαμά του, βρε αδερφέ.

 

5. Όχι άλλο ξεκατίνιασμα στα comments. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να υποστηρίζει την άποψή του, όπως έχει και το δικαίωμα να είναι ηλίθιος χωρίς να ντρέπεται. Με το να ασχολείσαι δεν υπογραμμίζεις την νοητική σου υπεροχή, γίνεσαι απλά ένας από αυτούς. Διάλεξε.

 

6. Δε στέλνουμε ατέλειωτα αιτήματα για παιχνίδια, ούτε προσθέτουμε τους φίλους μας σε ομάδες αμφιβόλου αισθητικής χωρίς την έγκρισή τους. Γιατί δεν είναι αστείο να σε ρωτάει κάποιος μια ωραία πρωία γιατί είσαι μέλος στην «Ομάδα φίλων/υποστηρικτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη» και εσύ να μην έχεις ιδέα πότε το πάτησες το ρημάδι το like.

 

7. Όχι άλλη γύμνια, νισάφι. Η διαρκής ενημέρωση του προφίλ μας με μαγιό, εσώρουχα ή φύλλα συκής δεν είναι αισθησιακή, είναι γελοία. Και όχι, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν είναι σεξουαλικά απελευθερωμένοι όπως νομίζουν, αλλά απελπισμένοι. Και δυστυχώς η απελπισία φωνάζει από χιλιόμετρα. Επίσης, όχι άλλο κακό photoshop, γιατί μπερδεύεται κόσμος παιδιά. Θα χαθείτε και θα ψάχνει το αμπερ αλέρτ το Μαράκι με τα πράσινα μάτια και τη μέση δαχτυλίδι, και δε θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Αρκέσου σε ένα Valencia, άντε και λίγο Earlybird και έχει ο Θεός, κανέναν δε άφησε.

 

8. Φτάνει με τα status τύπου «Καλημέρα», «Καλησπέρα», «Καλή εβδομάδα», «Καλή Υπαπαντή». Φτάνει με τα μαζικά χρόνια πολλά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Φτάνει με τα μισητά «efxaristw gia tin apodoxi» σε τοίχους ξένων. Φτάνει με τα «kane add eimai plok». Γενικά, φτάνει.

 

9. Φλερτάρουμε μεν, δε γινόμαστε φορτικοί δε. Είναι ωραίο να δείχνεις το ενδιαφέρον σου, και -εφόσον είναι σημείο των καιρών- το φλερτ μέσω των social media είναι δεκτό και ενίοτε χαριτωμένο. Αρκεί να μη φλερτάρεις με 28 άτομα ταυτoχρόνως, να μην επιμένεις όταν βλέπεις πως ο άλλος δεν είναι σε φάση, να μην του κάνεις μεταμεσονύκτια like σε φωτογραφίες που έχει ανεβάσει έξι χρόνια πριν (τρομακτικό τουλάχιστον), και –ιδιαίτερη προσοχή παρακαλώ- να μη στέλνεις στο άτομο αυτό φωτογραφίες των απόκρυφών σου σημείων. Εκτός από σιχαμένοι, γίνεστε και αντικείμενο χλευασμού στον μεσημεριανό καφέ.

 

10. Τέλος, κρατάμε τη σχέση μας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερους τόνους. Όταν είμαστε ερωτευμένοι αρκούμαστε σε μερικές φωτογραφίες αφού η σχέση έχει δώσει τις εξετάσεις της και αποφεύγουμε τα «zuzunaki mu cagapw pl pl pl» στον τοίχο του ετέρου ημίσεως γιατί πρώτον, είναι γραφικό και δεύτερον, υπάρχει κόσμος που έχει και το στομάχι του. Κατά την ίδια λογική κρατάμε χαμηλούς τόνους και σε περιόδους χωρισμού γιατί το Facebook δεν είναι το ημερολόγιό μας, οπότε το να ανεβάζεις σε ένα βράδυ ολόκληρη τη δισκογραφία του Πασχάλη Τερζή με σχόλια τύπου «Antoni gyrna pisw h estw thlefwna 14.09.12» σίγουρα δεν προσθέτει μπόνους στην αξιοπρέπειά σου. Άσε που θα χάσεις και τον Αντώνη επειδή τον ρεζίλεψες στους φίλους του.

 

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα· θα μπορούσα να μιλήσω για τους απεχθείς παντρεμένους μεσήλικες που στέλνουν μηνύματα σε εικοσάχρονα κορίτσια, για τις άσπονδες κολλητές που βρίσκουν τις φίλες τους «κουκλίτσες» ακόμα και όταν αυτές έχουν ανεβάσει φωτογραφία με μαρούλι στα δόντια, για τους ανθρώπους που στα μηνύματα η γλώσσα τους πάει ροδάνι και από κοντά δεν τολμάνε να σου πούνε ούτε γεια και άλλα χαριτωμένα. Αλλά έναν δεκάλογο ξεκίνησα να γράψω και θα καταλήξω με δίτομο εγχειρίδιο. Εγχειρίδιο που θα εισηγηθώ να αποστέλλεται σε μορφή pdf με κάθε άνοιγμα νέου λογαριασμού.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου