Οι εναλλακτικές θεραπείες ήταν κι είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ κι εκατοντάδες χρόνια. Όχι μόνο για το εάν είναι αποτελεσματικές -αφού τώρα πια είναι ελάχιστοι εκείνοι που τις αμφισβητούν- αλλά κυρίως για το ποια είναι ιδανική για τον καθένα. Στο άρθρο αυτό θ’ αναφερθούμε σ’ αυτές που θεωρούνται εξαιρετικά βοηθητικές, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο κι εσύ μπορείς να επιλέξεις εκείνη που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα, ή να τις συνδυάσεις για μέγιστα αποτελέσματα.

 

1. Ρέικι

Η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται στις δονήσεις που στέλνει ο θεραπευτής στον θεραπευόμενο και που εκπηγάζουν από την ενέργεια του σύμπαντος. Ο πρώτος αγγίζει τον δεύτερο σε ζωτικά όργανα και του μεταδίδει με τον νου του ενέργεια, ενώ παράλληλα τον «βλέπει» να βρίσκεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, να κινείται και να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο. Οι θεραπευτές ρέικι, ωστόσο, δε συνταγογραφούν ούτε ενεργούν συμβουλευτικά. Εάν θελήσεις να το δοκιμάσεις, θα νιώσεις ευχάριστα ήδη από την πρώτη συνεδρία, ενώ υπάρχουν εξειδικευμένοι θεραπευτές που καθαρίζουν την αύρα και βοηθούν σε μια πιο ουσιαστική σύνδεση με σένα και το άλλο σου (πρώην) μισό.

 

2. Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται ευρύτατα κι από πολλούς ιατρούς για διάφορα θέματα, όπως καρδιαγγειακά και γαστρεντερικά. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, η οποία απαρτίζεται από πιστοποιημένους ιατρούς, πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο ιατρικής και χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να συνεκτιμηθεί η δράση κάθε φαρμάκου, σε συνδυασμό με την ψυχολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς. Η ιατρική συνταγή είναι πάντα προσαρμοσμένη στους παράγοντες αυτούς κι είναι καίριας σημασίας για την τελική έκβαση της αγωγής.

 

3. Χρωματοθεραπεία

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη χρωματοθεραπεία ξέρουν καλά ότι τα χρώματα επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό την ψυχολογία μας. Για παράδειγμα, το κόκκινο φαίνεται να σχετίζεται με έντονα αισθήματα κι αύξηση αδρεναλίνης, ενώ το πράσινο με την ηρεμία και τη χαλάρωση. Έτσι, στη συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιούνται για την τόνωση και την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος, αντίστοιχα. Το ροζ συμβολίζει την παιδικότητα, την αγάπη και την αθωότητα κι είναι ιδανικό για την έκφραση των συναισθημάτων μας, ενώ το πορτοκαλί είναι εκείνο που διεγείρει τη φαντασία μας και βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το μπλε θεωρείται το χρώμα της χαλάρωσης και του διαλογισμού και στη χρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κρίσεων κι υπερέντασης.

 

4. Αρωματοθεραπεία

Τα έλαια των λουλουδιών θεωρούνται από πολλούς ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες στο σώμα μας, όταν εισχωρούν σ’ αυτό με τη μέθοδο των μαλάξεων και τον ψεκασμό. Κάθε έλαιο προσφέρει διαφορετικά οφέλη στον άνθρωπο κι όλα διεγείρουν τα νεύρα που βρίσκονται στη μύτη, με αποτέλεσμα να εισχωρούν στον εγκέφαλο και να τον βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους ή των φλεγμονών. Θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς βοηθούν στο άσθμα, την κόπωση, αλλά και την κατάθλιψη. Η λεβάντα, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ενώ η μέντα σχετίζεται με την πνευματική διαύγεια, αφού αναζωογονεί τον άνθρωπο και τον ενδυναμώνει εσωτερικά. Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την παρακάτω, για καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

5. Βοτανοθεραπεία

Η εν λόγω εναλλακτική πρακτική στηρίζεται στην άποψη ότι τα μη επεξεργασμένα φυτά μπορούν μας παρέχουν θεραπευτικά οφέλη σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η ακμή, η δυσκοιλιότητα ή το αυχενικό. Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι οι ουσίες των φυτών, στην μη επεξεργασμένη τους μορφή, τις καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικές για πλήθος παθήσεων. Το απόσταγμά τους επίσης -το ανθόνερο ή το ροδόνερο- καταπραΰνει από ερεθισμούς κι αναπλάθει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Κάθε φυτό χρησιμοποιείται για διαφορετικούς σκοπούς και συνδυάζεται με άλλα, ώστε να παρέχει μια συνδυαστική και πιο ενισχυμένη φόρμουλα θεραπείας.

 

6. Κινέζικη ιατρική

Για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια, η κινεζική ιατρική μας εφιστά την προσοχή στην ισορροπία πνεύματος και σώματος, μέσα από το καλό (γιν) και το κακό (γιανκ), αλλά και την ενέργεια που ρέει μέσα κι έξω μας. Σε συνδυασμό με φάρμακα και βότανα, υπόσχεται σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού μας συστήματος, ενώ παράλληλα τονίζει τη σημασία της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων καθημερινά και σε ποσότητες. Συχνά λειτουργεί παράλληλα με την παρακάτω θεραπεία.

 

7. Βελονισμός

Η τεχνική της τοποθέτησης βελόνων στο σώμα χρησιμοποιείται ευρέως γύρω μας στη διακοπή του καπνίσματος, την αποκατάσταση από μυϊκούς πόνους, ακόμη και τον πονοκέφαλο. Μπορεί να συνδυαστεί με ηλεκτρισμό ήπιας ή κι αρκετά υψηλής τάσης για καλύτερα αποτελέσματα, ανάλογα με την αντοχή του ατόμου στον πόνο και φαίνεται ν’ αποδίδει αρκετά ικανοποιητικά. Προσφέρει άμεση ανακούφιση, αλλά καλό θα ήταν, τουλάχιστον όσον αφορά μυϊκές παθήσεις, να εφαρμόζεται στην αρχή του προβλήματος, το οποίο κι αντιμετωπίζει άμα τη εμφανίσει του. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι χρόνιος και πάλι ο βελονισμός βοηθά εξαιρετικά, αρκεί να είναι σχετικά τακτικός.

 

8. Διαλογισμός

Η εξάπλωση της γιόγκα συνέβαλε στη γνωριμία μας με τη συγκέντρωση στην αναπνοή μας, στο εδώ και το τώρα, στους χτύπους της καρδιάς μας. Η εσωτερική αυτή διαδικασία συγκέντρωσης μπορεί να διαρκέσει από δέκα λεπτά έως τριάντα ή και παραπάνω και να πάρει τη μορφή καθοδηγούμενου διαλογισμού, όπως συμβαίνει στη yoga nidra. Το άτομο και πάλι αυτοσυγκεντρώνεται κι απομακρύνει δικές του σκέψεις, ενώ εστιάζει σ’ αυτό που του λέει να κάνει η φωνή που το καθοδηγεί, χωρίς να κοιμηθεί. Τι κάνει; Έρχεται σε πλήρη αρμονία με τα συναισθήματά του κι αρχίζει, στη σιωπή, να αφουγκράζεται τον εαυτό και τις ανάγκες του. Ο διαλογισμός έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά συνίσταται να γίνεται τακτικά, ακόμη και για λίγα λεπτά, καθώς βασίζεται στην πεποίθηση ότι όσο περισσότερο εστιάζουμε μέσα μας, τόσο πιο πιθανό είναι να εναρμονιστούμε κι έξω μας.

 

 

9. Ayurveda

Η αγιουρβέδα ή αλλιώς «η επιστήμη της ζωής» αναπτύχθηκε στην Ινδία πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Οι υποστηρικτές της πιστεύουν ακράδαντα ότι η υγεία του ανθρώπου εκπηγάζει από τη δική του θεώρηση για το πόσο υγιής είναι κι αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπική υπόθεση. Το άτομο δηλαδή θα πρέπει να στραφεί προς τα μέσα και να εστιάσει στον εαυτό του και την υγεία του με τρόπο συνειδητό, σε συνδυασμό με τη χρήση βοτάνων, ώστε να βρει την ισορροπία και την ευεξία του. Και σ’ αυτή τη θεραπεία, το γενικότερο περιβάλλον του ατόμου -εργασιακό, οικογενειακό, εσωτερικό και εξωτερικό- , οι πεποιθήσεις αλλά κι ο τρόπος που τρέφεται είναι υψίστης σημασίας, τόσο για την πρόληψη όσο και τη θεραπεία του. Στην Ελλάδα η αγιουρβέδα εφαρμόζεται τα τελευταία είκοσι χρόνια σε εξειδικευμένο κέντρο.

 

10. Βιοσυντονισμός

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μέθοδο αυτή δίνουν έμφαση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που θεωρούν ότι εκπέμπει κάθε όργανο του σώματος και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Όταν οι συχνότητες που εκπέμπονται επηρεαστούν από το εξωτερικό κι εσωτερικό περιβάλλον απορρυθμίζονται, με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει άβολα και να διαταράσσεται. Έργο των βιοσυντονιστών είναι να επαναφέρουν τις προσωπικές δονήσεις του ατόμου στην αρχική τους μορφή, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων, με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνα του ατόμου. Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής, οι μη υγιείς δονήσεις εξασθενούν κι εξουδετερώνονται, ενώ το σώμα ωθείται να αυτοϊαθεί.

 

10 + 1 Ρεφλεξολογία

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι εξαιρετικά ανακουφιστική, αφού προσομοιάζει το μασάζ αλλά γίνεται στα άνω και κάτω άκρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ρεφλεξολόγοι υποστηρίζουν ότι στις παλάμες και τις πατούσες μας οδηγούν όλες οι νευρικές απολήξεις που σχετίζονται με κάθε όργανό μας ξεχωριστά. Για παράδειγμα, το κάτω μέρος από τα δάχτυλα του ποδιού σχετίζεται με τους πνεύμονες και κάθε πίεση εκεί αντανακλά πίεση στο ζωτικό αυτό όργανο και το κάτω μέρος του αντίχειρα, τον θυρεοειδή αδένα. Επομένως, όταν ασκηθεί η κατάλληλη πίεση σε κάθε σημείο, ο θεραπευτής είναι ικανός να καταλάβει εάν υπάρχει κάποιο σημείο που πονά από τις αντιδράσεις του θεραπευόμενου και να του προτείνει την κατάλληλη εξέταση για ακόμη πιο ισχυρή αντιμετώπιση, μαζί με συνεδρίες ρεφλεξολογίας.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εναλλακτικές θεραπείες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν από μόνες τους την ιατρική επιστήμη. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν επικουρικά και να παρέχουν στους θεραπευόμενους ανακούφιση, χαρά και σύνδεση με τον εαυτό τους και το περιβάλλον, καθώς αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο ακριβώς όπως είναι, ως μια ολότητα με σώμα, νου και πνεύμα. Ως εκ τούτου, τον βοηθούν να (αυτο)ϊαθεί σε πολλά επίπεδα.

Ας μην περιμένουμε να νιώσουμε πόνο για να δοκιμάσουμε κάποια απ’ αυτές, αλλά ας εκμεταλλευτούμε την ισορροπία που φέρνουν στη ζωή μας. Άλλωστε «το σώμα μας έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Ύψιστη σημασία έχουν η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και ο τρόπος σκέψης». Ιπποκράτης

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου