p24

Είναι μερικές φορές στη ζωή μας που τα πράγματα μόνο έναν τίτλο μπορούν να έχουν. Τα γνωστά ως «βαριά περιστατικά». Σ’ αυτά σίγουρα μπορούμε να βάλουμε τον έρωτα που σε χτυπάει κατακούτελα και χάνεις κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, ενδιαφέροντος για οτιδήποτε άλλο και γενικά σε απορυθμίζει εντελώς, έναν οδυνηρό χωρισμό ενώ είσαι ακόμα ερωτευμένος με τον άλλον ή το θέμα που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Θυμάσαι εκείνη την καψούρα που ποτέ δεν έγινε κάτι παραπάνω; Είτε γιατί ήσουν με άλλο άτομο είτε γιατί είχε έναν ή πολλούς ανθρώπους δίπλα του, δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ότι δεν έγινε κάτι κι αυτό πήρε τη μορφή απωθημένου. Και πέρασε ο καιρός, τα χρόνια, υπήρχε πάντα διάχυτος ένας ερωτισμός όταν βρισκόσασταν ή όταν επικοινωνούσατε με οποιονδήποτε τρόπο κι εσύ πάντα εκεί να αναρωτιέσαι τι γίνεται και τι μπορεί να φταίει και δεν έχετε έρθει πιο κοντά.

Κι έρχεται λοιπόν η στιγμή που τα φεγγάρια ευθυγραμμίστηκαν, που ο καιρός άλλαξε, που η ώρα η καλή ή κακή, δεν ξέρω το αποτέλεσμα θα κρίνει, ήρθε. Μια κάποια αφορμή στάθηκε η αίτια να μιλήσετε ή να βρεθείτε στον ίδιο χώρο κι εκεί που λες, άντε πάλι τα ίδια, τι αμαρτίες πληρώνω, αυτή τη φορά βλέπεις ότι το έδαφος είναι πρόσφορο. Δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός, καμία ανασφάλεια, τίποτα να μπορεί να σταματήσει την κατάληξη που νιώθεις ότι θα έχει η βραδιά. Χαρούμενος; Πετάς! Εκεί λοιπόν είναι που πρέπει να είσαι λίγο παραπάνω προσεκτικός.

Πρώτον, κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου. Θέλεις να το κάνεις ή θέλεις απλά να πάρεις την επιβεβαίωσή σου; Αν θέλεις να το κάνεις όπως και να καταλήξει σίγουρα θα είσαι χαρούμενος στο τέλος που το έζησες κι αυτό θα αρκεί. Αν το κάνεις για εγωιστικούς λόγους τότε μάλλον θα βρεθείς σε χειρότερη θέση από αυτήν που ήσουν πριν σε περίπτωση που καταλήξει μόνο μια νύχτα πάθους.

Δεύτερον, πρόσεχε τι λες και τι μηνύματα περνάς στον άλλον. Όσο και να τον γουστάρεις , ό, τι κι αν είναι αυτό που νιώθεις όταν τον βλέπεις από το να σου κόβονται τα πόδια μέχρι να μη βγαίνει μιλιά, πρέπει να μην ξεχνάς το ποιος είσαι και τι ζητάς. Ακόμα και στη μεγαλύτερη αγάπη της ζωής μας βάζουμε όρια κι είμαστε ξεκάθαροι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις που θα πληγώσουν τη μια ή την άλλη πλευρά. Δε λέμε μεγάλα λόγια, δεν κάνουμε δηλώσεις ενθουσιασμού και δε χάνουμε τον έλεγχο των καταστάσεων για κανέναν λόγο.

Και φτάνουμε λοιπόν, σ’ εκείνη την ώρα που όλοι περιμέναμε. Επειδή είναι μια ώρα δύσκολη που η λογική σίγουρα δεν πρυτανεύει και δε θα έπρεπε κιόλας, καλό θα είναι να έχουμε φροντίσει να είναι όλα άψογα. Από κάτω προς τα πάνω κι από μέσα προς τα έξω. Μαλλιά, καθαριότητα, εσώρουχα θεωρώ δεδομένα ότι για να φτάσεις σ’ εκείνο το σημείο είναι φροντισμένα κατάλληλα. Η συμπεριφορά είναι αυτή που πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω. Δηλαδή, αν σε φιλάει και τρέμεις, σίγουρα είναι ωραίο, αλλά με μέτρο. Αν δεν μπορείς να μεταφέρεις το πάθος και την ενέργειά σου εκείνη την ώρα στον άλλον λόγω άγχους, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.

Επίσης, επειδή είναι δύσκολο σε μια τέτοια στιγμή να ελέγξεις τα συναισθήματά σου και τα λόγια σου. Καλό θα είναι ν’ αποφύγεις τις υπερβολικές αντιδράσεις που δημιουργεί η ένταση μιας τέτοιας πράξης με έναν άνθρωπο που γουστάρεις πολύ. Φράσεις του τύπου «Αυτή τη στιγμή την περίμενα σ’ όλη μου τη ζωή», «Σε σκέφτομαι από τα 18 μου μέχρι τώρα» ή «Σ´αγαπώ», όσο κι αν τις αισθάνεσαι, κράτα τες για εσένα. Αν σου έρχεται να λιποθυμήσεις από τη συγκίνηση, αν δεν μπορείς να λειτουργήσεις από το άγχος ή σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα για την τύχη σου, μάλλον καλύτερα να πάρεις το χρόνο σου και να επιστρέψεις στον «τόπο του εγκλήματος» όπως σου αρμόζει.

Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση και να βγεις αλώβητος από μια τέτοια μάχη αλλά πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από όλο αυτό. Δεν είπαμε να μην το ζήσεις. Να το ζήσεις και με τσίτα τα γκάζια αλλά να ξέρεις και να έχεις επίγνωση και των συνεπειών. Να κάνεις κάτι γιατί το γουστάρεις και θέλεις να αποκτήσεις την εμπειρία με την καλύτερη δυνατή ανάμνηση. Το αποτέλεσμα δεν μπορείς να το ξέρεις από πριν αλλά υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας που ελαχιστοποιούν το δυσάρεστο άγχος. Αν ξέρεις ποιος είσαι, τι θέλεις και τι μπορείς να δώσεις σε έναν άνθρωπο, καμία αποτυχία ή κακή στιγμή δε θα σε κλονίσει. Και καλύτερα να ζεις τη στιγμή που σου προσφέρεται και να την απολαμβάνεις στο μέγιστο παρά να ζεις μια χλιαρότητα με το φόβο και το άγχος του τι θα γίνει μετά.

Άνθρωποι που γουστάρουμε χρόνια ή έχουν την ταμπέλα του απωθημένου μπορεί να μας χαλάσουν σε μία ώρα συναναστροφής μαζί τους καταρρίπτοντας την εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας γι’ αυτούς κι άλλοι που έρχονται ξαφνικά, μας κερδίζουν χωρίς κόπο και προσπάθεια γιατί όλα γίνονται αβίαστα και χωρίς κόπο. Είναι σημαντικό να κρίνεις τι είναι καλό για σένα και μέχρι πού αντέχεις να ζήσεις κάτι. Γιατί είναι ωραία τα όνειρα που κάνεις όταν κοιμάσαι αλλά είναι ακόμα ωραιότερα αυτά που ζεις.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!