Η Μαρία Πακιακιό μάς λέει τα dos and don’ts της οικειότητας. Δες εδώ!

0340

Ο έρωτας της ζωής σου. Δήλωση μεγάλη, βαριά, σίγουρα όμως πολύ περιεκτική σε ουσία. Πάντα θα έρχεται στο μυαλό σου ένας άνθρωπος ακούγοντας αυτήν την έκφραση. Μπορεί να είναι ο πρώτος, ο τελευταίος, κάποιος που σε έκανε πολύ ευτυχισμένο ή και το εντελώς αντίθετο.

Η ταμπέλα «ο έρωτας της ζωής σου» δεν έχει ακριβή ορισμό. Ο καθένας βάσει την κριτηρίων του, βάσει της κρίσης του και των εμπειριών του, κατατάσσει μόνος του τον καθένα σε αυτήν την κατηγορία. Ο έρωτας της ζωής σου δεν είναι αυτός που απαραίτητα είσαι ακόμα μαζί του, έζησες μαζί του, δημιούργησες σχέση ή μια σειρά από αναμνήσεις.

Δεν είναι αυτός που στη σύγκριση με κάθε επόμενο ή προηγούμενο θα κερδίζει απαραίτητα. Μπορεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όσους επόμενους έρθουν, μπορεί όμως να είναι και προς αποφυγήν. Μπορεί να ήταν απλά ένα μάθημα στη ζωή σου ο άνθρωπος αυτός, που ήρθε για να σου διδάξει τι θέλεις, τι μπορείς και τι αντέχεις.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί μ’ αυτόν τον τίτλο. Άλλος για θα πει για έναν άνθρωπο στη ζωή του που πέρασε και τον ισοπέδωσε ψυχολογικά. Άλλος θα πει για τον άνθρωπο εκείνο που στάθηκε η αφορμή να γίνει καλύτερος και να κάνει όσα είχε στο μυαλό του, απλά επειδή του έλειπε μια ώθηση ή ένα κίνητρο. Χιλιάδες ιστορίες κι αν ακούσεις, αρκετές μπορεί να έχουν κοινά, άλλες σημαντικές διάφορες. Ο μόνος κοινός παράγοντας σε όλες θα είναι όμως πάντα ένας.

Ο άνθρωπος αυτός που πέρασε από τη ζωή κάποιου άλλου στάθηκε η αφορμή για μια αλλαγή. Τους άλλαξε. Ως προσωπικότητες, ως χαρακτήρες, ως ανθρώπους. Αυτή είναι η μοναδική ιδιότητα που έχουν όλες οι ιστορίες κοινή και γι’ αυτό όλοι αυτοί οι άνθρωποι και όλες αυτές οι ιστορίες επιδέχονται αυτόν τον τίτλο.

Όσοι κι αν περάσουν από τη ζωή σου, όσες εμπειρίες κι αν έχεις ζήσει, όσες ταινίες και αν έχεις δει θέλοντας να ζήσεις και εσύ έναν τέτοιο έρωτα δυνατό, θα βρεθεί κάποια στιγμή, αυτός ο ένας στο δρόμο σου που θα σε οδηγήσει στο να δημιουργήσεις τη δίκη σου προσωπική άποψη για τον έρωτα. Αν έχεις τύχη και βρεθείς και στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, αυτή θα είναι η καλύτερη. Υπάρχουν όμως και οι άλλες περιπτώσεις, οι σκληρές και αυτές που δεν έχουν το καλύτερο τέλος.

Όποια και αν είναι η ιστορία σου, όποιον κι αν έχει πρωταγωνιστή, με καλό ή άσχημο τέλος, αυτό που πρέπει να κρατήσεις στο τέλος είναι το μάθημα και το δώρο που σου έδωσε η ζωή. Γιατί ήσουν από τους τυχερούς. Αυτούς που ένιωσαν, έζησαν και ερωτεύτηκαν στα άκρα. Αυτούς που, σε αντίθεση με όσους προτιμούν τα μέτρια, τα ήρεμα και τα χλιαρά, ρίσκαραν και τόλμησαν για να νιώσουν στο έπακρο τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και να νιώθεις και τις πέντε αισθήσεις σου να εκρήγνυνται στο άκουσμα μιας φωνής, στο άγγιγμα ενός κορμιού.

Γιατί όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησής σου με αυτόν τον άνθρωπο, το μόνο σίγουρο είναι ότι έζησες το μεγαλείο του έρωτα. Και δεν είναι άλλο από τη μεταμόρφωση που προκαλεί σε όποιον διανύσει τη διαδρομή του.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου