ksenia1184

«Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Και κάπως έτσι, με αυτή τη φράση, ο Paulo Coelho με τον «Αλχημιστή» του, μπήκε στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. «Η δύναμη για να προσελκύσουμε τα πράγματα που θέλουμε, υλικά ή άυλα, κρύβεται μέσα μας». «Πρόσεχε τις σκέψεις σου γιατί αυτές γίνονται η ζωή που ζεις». Και ξαφνικά, προέκυψαν παντού γύρω μας σεμινάρια life coaching. Από εκεί που ήταν θέμα ταμπού το να επισκέπτεσαι κάποιον ειδικό για ψυχανάλυση, ώστε να κάνεις την ποιότητα της ζωής σου καλύτερη, έγινε πια must να παρακολουθείς και σεμινάρια life coaching για τον ίδιο σκοπό.

Οι απορίες πολλές. Πρέπει να πληρώσεις για να σου πει κάποιος ότι αν σκέφτεσαι θετικά ή αν χαμογελάς στις δυσκολίες που σου παρουσιάζονται στη ζωή, όλα μπορεί να μη λυθούν, αλλά θα γίνουν τουλάχιστον λίγο πιο εύκολα; Μπορεί κάποιος μέσα σε δέκα ώρες να σου μάθει τον τρόπο για να αποκτήσεις τη δουλειά ή τον σύντροφο των ονείρων σου; Τον ενδιαφέρει όντως να σε βοηθήσει ή γι’ αυτόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία δουλειά;

Δηλαδή, γύρω στην ηλικία των πρώτων -άντα, που λογικά αρχίζουν να μας απασχολούν περισσότερο τέτοια θέματα, θα έρθει κάποιος με ένα μαγικό ραβδάκι και θα μου προσφέρει μια ευτυχισμένη ζωή που εγώ μέχρι πρότινος ίσως δεν ποθούσα αρκετά και για αυτό δεν την απολάμβανα; Ή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι προβληματισμένοι –όχι απαραίτητα δυστυχισμένοι, πολύ αρνητικά φορτισμένη έννοια– δεν ήθελαν αρκετά την ευτυχία τους ώστε να συνωμοτήσει το σύμπαν για να την αποκτήσουν; Κι από πότε η λέξη «συνωμοσία» έχει θετική έννοια;

Πάρα πολλά ερωτήματα, λογικά για τον καθένα από εμάς που δεν έχουμε κάποια εξειδίκευση πάνω σε τέτοια θέματα ή κάποιο πτυχίο ψυχολογίας. Και σε αυτό, λοιπόν, όπως και σε όλα τα θέματα που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας, το να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες κι απόψεις ίσως να ‘ναι τελικά το κλειδί. Δεν μπορούμε να κατακρίνουμε ανθρώπους που επιλέγουν τη συμβουλευτική μέσα από μία τέτοια οδό κι ούτε και να αμφισβητήσουμε εκείνους που, ζώντας την εμπειρία αυτών των σεμιναρίων, βελτίωσαν όντως τη ζωή τους. Επίσης, αν δε δοκιμάσεις να ζήσεις μία τέτοια διαδικασία δεν μπορείς να εκφέρεις κι ολοκληρωμένη άποψη.

Η επιτυχία, όμως, και σ’ αυτήν την περίπτωση βασίζεται αποκλειστικά σε εμάς τους ίδιους και στην προσωπική προσπάθειά μας να γίνουμε καλύτεροι. Κανένας δεν μπορεί να σου μάθει να φέρεσαι, να σκέφτεσαι ή να ζεις καλύτερα, αν εσύ ο ίδιος δεν είσαι πρόθυμος να βαδίσεις σ’ αυτό το μονοπάτι.

Εσύ είσαι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σου. Αναγνωρίζοντας εσύ ο ίδιος ποιος είσαι, τι θέλεις και πού θέλεις να πας, ίσως να χρειάζεσαι μια μικρή καθοδήγηση, κι αυτό είναι θεμιτό. Αν όμως μεμψιμοιρείς, περιμένοντας το σύμπαν ή οποιαδήποτε άλλη εξωπραγματική δύναμη να συνωμοτήσει για την ευτυχία σου, τότε μάλλον τα νέα δε θα είναι όπως τα περιμένεις.

Το «να κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς» και το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» είναι ίσως απ’ τις σπουδαιότερες φράσεις-οδηγοί που πρέπει να έχει κάποιος σε αυτήν τη ζωή (για την επόμενη δεν παίρνω όρκο!). Για αυτό το μόνο που χρειάζεσαι είναι το κίνητρο και το μέσο για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις και συνήθως και τα δύο βρίσκονται κάπου μέσα σου, αρκεί να ξέρεις πού πρέπει να ψάξεις.

Υ.Γ. Αν βοηθήσεις τον εαυτό σου, τότε κι αυτός θα σε αποζημιώσει με την καλύτερη εκδοχή του.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!