Article of the day: Γνωρίστε τη νέα pillowfigher Ελένη Σωτηροπούλου στο πρώτο της άρθρο! Διάβασέ το εδώ.

ihugyutj

Πολλές φορές στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και γεγονότα που θεωρούμε σημαντικά και άξια για να υπάρξουν μέρος μιας βιογραφικής καταγραφής. Πόσες φορές είπες, σκέφτηκες ή άκουσες κάποιον στο περιβάλλον σου να λέει τι θα γινόταν αν η ζωή σου γινόταν ταινία ή βιβλίο;

Και τι πιο συναρπαστικό από το να να ψυχαγωγηθείς από ένα βιβλίο ή μια συναρπαστική ταινία που θα εξιστορεί κάτι που αφέθηκε στον χρόνο ως παρακαταθήκη κάποιου που έπραξε σπουδαία πράγματα ή ακόμα και τρομερά ειδεχθείς πράξεις; Αστυνομικές περιπέτειες, θρίλερ, κοινωνικά, ρομαντικές κομεντί, κωμωδίες και μια λίστα με όσα θα ήθελες να δεις ανάλογα με τη διάθεση στην οποία βρίσκεσαι και που έχουν από πίσω έναν πραγματικό σκελετό. Όσο ωραία εφέ και αν έχει μια ταινία, όσο και αν εξάπτει την φαντασία ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σε όποια φάση και αν βρίσκεσαι στη ζωή σου, τίποτα δε συγκρίνεται με τις βιογραφίες.

Από ηγέτες και ιστορικά πρόσωπα μέχρι ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας. Ζωές ανθρώπων που έζησαν τις πιο φανταστικές ιστορίες, από έρωτες απροσάρμοστους ή κατατρεγμένους μέχρι τις πιο εντυπωσιακές καινοτομίες . Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που τόλμησαν, έζησαν, ρίσκαραν και το αποτέλεσμα είναι μια φοβερά ενδιαφέρουσα ζωή που αποτυπώνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα σε ένα χαρτί, μια ταινία ή μια βιογραφία που ξέρει πού να εστιάσει και πώς να μπλέξει την πραγματικότητα με την καλλιτεχνική απόδοση.

Γιατί όσο και να σε μαγεύει ένα μη πραγματικό σενάριο και μια ιστορία με δράκους και ξωτικά, τίποτα δεν είναι πιο συναρπαστικό από μια ιστορία βγαλμένη από την ίδια τη ζωή. Με πραγματικούς ήρωες και πραγματικά γεγονότα. Και είναι η ταύτιση που γίνεται σε αυτές τις παραθέσεις τις βασισμένες σε αληθινά γεγονότα που τα κάνει ασυναγώνιστα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Παρατηρείς και ξαναζείς από την αρχή την ιστορία ενός άλλου ανθρώπου, σκέφτεσαι και κρίνεις τι θα έκανες εσύ στη θέση του. Τι θα άλλαζες, τι θα έπρεπε να γίνει για να υπάρξει μια άλλη εξέλιξη, πιο θετική για τον πρωταγωνιστή. Ίσως θαυμάσεις το θάρρος ή τον τρόπο σκέψης, εμπνευστείς από τις δράσεις, απογοητευτείς από τη δειλία, όμως όπως και να έχει η ενσυναίσθηση είναι σε υψηλά επίπεδα γιατί ξέρεις πως ό, τι βλέπεις έχει υπάρξει. Μεταφέρεσαι σε τόπους και χρόνους διαφορετικούς, με άλλα ήθη και έθιμα, άλλες κουλτούρες, από άλλες δεκαετίες, ακόμα και αιώνες. Έτσι, μπορείς να βρεις ακόμα και τον τρόπο που θα ήθελες να ντύνεσαι ή τον ιδανικό τρόπο συμπεριφοράς που θα ήθελες να έχεις απέναντι σε άλλους ή άλλοι απέναντί σου.

Ζεις καταστάσεις με κοινά στοιχεία ή συμπεριφορές που κάποιος άλλος καλείται να πάρει αποφάσεις ακόμα και ζωής και θανάτου. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θέλοντας και μη, μπορείς να κρατήσεις με τη σειρά σου για τον εαυτό σου και εσύ κάποια στοιχεία που μπορούν να σε βοηθήσουν σε δικές σου αποφάσεις κι αδιέξοδα που έχεις ή θα συναντήσεις στη ζωή σου. Σχεδόν βιωματικά αλλά με άλλον στον κύριο ρόλο, μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στο συμπέρασμα που θέλεις ή για λίγο να ζήσεις τη ζωή σου όπως θα ονειρευόσουν και δίσταζες να υλοποιήσεις.

Έτσι, οποία και να αν είναι η κατάληξη θα είσαι πάντα κερδισμένος. Είτε απολαμβάνοντας και προσθέτοντας στη λίστα των γνώσεών σου μια ακόμη εμπειρία, είτε κερδίζοντας προσωπικά εμβαθύνοντας σε συμπεριφορές και τρόπους σκέψης κατακτώντας έτσι μια διαφορετική οπτική και έναν νέο ορίζοντα στη μοναδική διαδρομή της ζωής σου. Είναι ωραίο να μπορείς να μάθεις για τις ζωές ανθρώπων που ίσως σε άλλες περιπτώσεις να μην είχες τη δυνατότητα. Άλλωστε, η ζωή, πάντα ξέρει να φτιάχνει το πιο συναρπαστικό σενάριο.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου