paul1764

Κεφάλαιο χωρισμός. Δύσκολο ή εύκολο, από επιλογή δική σου ή όχι, μετά από μια μακροχρόνια σχέση ή και καθόλου σχέση, με κλάματα ή με ανακουφιστικά γλέντια. Οι λόγοι άπειροι. Ασυμφωνία χαρακτήρων, προστριβές που δε λύνονται, προδοσίες και πάρα πολλοί άλλοι που όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Η ιστορία μέχρι εδώ γνωστή κι οι τρόποι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης γνώριμοι ή, έστω, εύκολοι στην αναζήτησή τους. Τι γίνεται, όμως, όταν στη θέση του συντρόφου μας, βάλουμε έναν φίλο ή μια φίλη μας; Αλλάζει η κατάσταση κι η κρίση μας όταν πρόκειται να δώσουμε τέλος σε μια φιλική σχέση; Πισωγυρίσματα και δεύτερες ευκαιρίες υπάρχουν στο πρόγραμμα;

Οι φιλικές κι οι ερωτικές μας σχέσεις πρέπει να έχουν την ίδια ποιότητα και να βασίζονται στις ίδιες αξίες, με μοναδική διαφορά την ύπαρξη του σεξουαλικού στοιχείου αποκλειστικά στην ερωτική.

Ο σεβασμός, η εκτίμηση, η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια, η δοτικότητα και πολλές άλλες αρχές κι αξίες είναι αδιαμφισβήτητες σταθερές για τη δημιουργία και τη διατήρηση οποιασδήποτε ανθρώπινης επαφής, είτε αυτή είναι επαγγελματικής, φιλικής, ερωτικής ή συγγενικής φύσης. Ανάλογα με τις προτεραιότητες, σε κάθε φάση της ζωής μας, αλλάζει κι η σειρά με την οποία αξιολογούμε και κατατάσσουμε αυτές τις αρχές στη λίστα των αναγκών μας. Είναι διαφορετικό, όμως, να αλλάζει η σημαντικότητα μιας αξίας και διαφορετικό να εκλείπει.

Στην αρχή οποιασδήποτε σχέσης συνάψουμε, ο ενθουσιασμός κι η δίψα μας, για να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και μας ιντριγκάρει η ανακάλυψή του, μας κάνει πολλές φορές να παραβλέπουμε ή να συγχωρούμε συμπεριφορές που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν.

Έρχεται, όμως, η στιγμή, είτε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα είτε μετά από χρόνια, με αφορμή ή χωρίς, που κάνεις έναν απολογισμό. Ξεκινάει συνήθως από προσωπική ανάγκη και συνήθως επεκτείνεται και στους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι και μοιράζεσαι συναισθήματα και στιγμές.

Για να πάρεις μια απόφαση –για οποιοδήποτε θέμα αφορά εσένα και τη ζωή σου– θα πρέπει να απεμπλακείς συναισθηματικά από ανθρώπους και καταστάσεις που βίωσες ή που βιώνεις. Για το καλό το δικό σου και το καλό των ανθρώπων που έχεις στη ζωή σου. Η ποιότητα στις σχέσεις είναι, αδιαπραγμάτευτα, πιο σημαντική απ’ την ποσότητα. Και για να ‘ναι ποιοτική μια σχέση πρέπει να ‘ναι αμοιβαία. Αμοιβαία σε συναισθήματα, αμοιβαία σε δοτικότητα, σε χρόνο, σε αξίες, αμοιβαία σε όλα. Αλλιώς ο ένας θα καταλήγει να δίνει και να νιώθει αδικημένος κι ο άλλος μόνο θα απολαμβάνει της προσοχής που του δίνεται, που μέσα στη βεβαιότητά της δε θα ‘χει κι ιδιαίτερη αξία.

Οι σχέσεις κερδίζονται καθημερινά και με διαρκή προσπάθεια. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Όπως αλλάζουμε εμείς ως άνθρωποι, αναθεωρώντας ανάγκες κι επιθυμίες, έτσι αλλάζουν κι οι γύρω μας, κι εκεί ή θα δουλέψουμε μαζί και θα συμπορευτούμε ή θα πρέπει να το διαλύσουμε.

Γι’ αυτό κάθε τόσο να κάνεις τον απολογισμό σου. Για τον εαυτό σου πρώτα και για τους γύρω σου μετά. Και να μη φοβάσαι να απομακρύνεις κάποιον που δε σου κάνει πλέον καλό. Είτε λέγεται φίλος, είτε γκόμενος, είτε οποιαδήποτε άλλη ταμπέλα φέρει. Η ζωή είναι μία κι είναι μικρή για καταπιέζεσαι, να μην περνάς καλά ή να στεναχωριέσαι. Και κανένας άνθρωπος που θα αξίζει να ‘ναι δίπλα σου, σε οποία φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, δε θα σε βάλει στη διαδικασία να ζυγίσεις καταστάσεις ή συναισθήματα.

Γιατί οι άνθρωποι που επιλέγουμε δίπλα μας είναι ο καθρέφτης μας. Κι ο καθρέφτης λέει πάντα την αλήθεια. Αν δε σου αρέσει αυτό που βλέπεις, είναι στο χέρι σου να το αλλάξεις.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!