xenia820

Οι κοινές συνήθειες σε μια σχέση κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες. Είναι θετικό και κάπως αναγκαίο να ταιριάζουμε με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει. Εντάξει, προφανώς, δε θα είμαστε σε όλα ίδιοι, αυτό μάλλον θα κατέληγε βαρετό. Αλλά να έχουμε ορισμένα κοινά ενδιαφέροντα, κάποιες κοινές βάσεις.

Ειδικά οι τρόποι διασκέδασης και χαλάρωσης είναι ωραίο να συμπίπτουν, γιατί έτσι μπορούμε να νιώσουμε πιο άνετα κι ελεύθερα με το σύντροφό μας, ακόμη και να μοιραστούμε κοινές στιγμές του ελεύθερου χρόνου μας, κάνοντας παράλληλα αυτό που μας αρέσει. Ένας τέτοιος τομέας είναι κι η μουσική. Απ’ τις ωραιότερες τέχνες πάνω στον πλανήτη. Δεν είναι απλώς ψυχαγωγία κι εκτόνωση, αλλά και μέσο έκφρασης της ψυχή μας.

Έτσι, δεν είναι γαμάτο να ακούμε την ίδια μουσική με το ταίρι μας; Μάλλον ό,τι καλύτερο μπορεί να μας τύχει. Να γουστάρουμε τις ίδιες μελωδίες. Να γυρνάμε σπίτι και να βάζουμε στο τέρμα τα τραγούδια που αγαπάμε, χωρίς να ανησυχούμε αν θα ενοχλήσουμε τον άλλον. Να βάζει εκείνος την αγαπημένη του playlist και να μην τρέχουμε να φορέσουμε ωτοασπίδες, να το απολαμβάνουμε.

Να μαθαίνουμε ο ένας στον άλλον καινούργια μουσικά διαμαντάκια, να ανταλλάσσουμε αφιερώσεις, να κλείνουμε εισιτήρια για συναυλίες και να κανονίζουμε ταξίδια για να δούμε live το αγαπημένο μας συγκρότημα. Να ανοίγουμε συζητήσεις με αφετηρία ένα τραγούδι ή έναν καλλιτέχνη που θαυμάζουμε. Κι όλα αυτά να τα απολαμβάνουμε κι οι δύο εξίσου.

Η μουσική μπορεί να φέρει πιο κοντά, να ενώσει, τους ανθρώπους. Περνάει τόσα μηνύματα και λέει τόσα για το χαρακτήρα του καθενός. Το να επιλέγουμε να ακούσουμε τα ίδια τραγούδια σημαίνει πως πάνω-κάτω είμαστε στην ίδια κοσμοθεωρία, δεν υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσά μας, αλλά κοινές γέφυρες.

Διακρίνουμε την κουλτούρα του ανθρώπου μας. Τι καταβολές έχει. Ακριβώς επειδή η μουσική είναι τέχνη, έτσι δείχνει τις επιρροές μας. Αν προσέξουμε τι ακούει κάποιος, αυτομάτως τον μαθαίνουμε καλύτερα. Το ίδιο μας ανακαλύπτει κι εκείνος.

Η μουσική που προτιμάμε αντικατοπτρίζει την ψυχή μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διακρίνουμε τι αγγίζει και το άτομο που έχουμε δίπλα μας. Υποσυνείδητα ξεδιπλώνονται μέσω της μουσικής όλες του οι σκέψεις. Υπάρχουν τραγούδια τόσο ιδιαίτερα με στίχους μαχαίρια, που κρύβουν φόβους, παράπονα κι απωθημένα. Ακόμα κι αν δε μας μιλήσει ο ίδιος γι’ αυτά, μας μιλάνε όσα ακούει.

Οι νότες, όμως, είναι κι ευχάριστες κι οι στίχοι άλλες φορές χαρούμενοι κι αισιόδοξοι. Έτσι ανακαλύπτουμε την πιο ανέμελη, ίσως και λίγο τρελή, πλευρά του ανθρώπου μας. Ίσως με ένα τραγούδι που θα μας αφιερώσει να μας πει όσα ο ίδιος δυσκολεύεται να εκφράσει.

Γι αυτό, λοιπόν, η μουσική παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο ανάμεσα στους ανθρώπους και τη σχέση τους. Εκτός ότι χαλαρώνουμε με τον ίδιο τρόπο, εξερευνούμε και βαθύτερες πτυχές του άλλου. Κατά κάποιον τρόπο, μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα αυτόν που έχουμε δίπλα μας.

Όπως και να έχει, η μουσική μας ενώνει και μας φέρνει πιο κοντά. Κι όσο πιο κοινά γούστα έχουμε, τότε τόσο το καλύτερο για εμάς, την επικοινωνία και τη σχέση μας. Διότι ακούμε αυτά που μας αρέσουν και ξέρουμε ότι αρέσουν και στον άλλον. Γιατί έτσι χορεύουμε, ξεσπάμε, μελαγχολούμε, προβληματιζόμαστε μαζί κι όχι μόνοι. Γιατί το να ακούμε την ίδια μουσική με τον έρωτάς μας είναι απλά γαμάτο.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Κουκέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη