karl-adfavgdf48w-unsplash

Δύσκολο πράγμα ο χωρισμός σε όλες του τις εκφάνσεις. Υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο είδος που πρέπει να εύχεσαι να μη σου τύχει. Είναι το χειρότερο από όλα. Αυτό που πονάει πιο πολύ, αυτό που σημαδεύει πιο έντονα. Είναι αυτό που δε βγάζει από μέσα σου μόνο τον πόνο της απώλειας, άλλα και την ενόχληση του πληγωμένου εγωισμού. Είναι ο χωρισμός που δεν επέλεξες εσύ.

Άλλος τον αποφάσισε για σένα, τον ετοίμασε και σου τον σέρβιρε καλομαγειρεμένο. Και έμεινες εσύ να κοιτάς το πιάτο φρέσκιας χυλόπιτας που άφησαν μπροστά σου με το στόμα ανοιχτό και μη ξέροντας πως να αντιδράσεις. Νιώθεις να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Και ξαφνικά μια απότομη κατάληψη συναισθήματος και παρορμητισμού κάνουν την εμφάνισή τους. Λες πράγματα που δεν περίμενες ποτέ σου ότι θα ξεστομίσεις και νιώθεις μια σκέψη να σφηνώνει στον εγκέφαλό σου και να αρνείται πεισματικά να φύγει από εκεί: «Όσο σε αγάπησα εγώ δε θα σε αγαπήσει ποτέ κανείς».

Όσο και να νιώθεις ότι θέλεις να πεις μια τέτοια φράση κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και μην τη ξεστομίσεις. Καταρχάς με μια τέτοια φράση άθελά σου θα καταλήξεις να υποτιμήσεις τον άνθρωπο που δε θες να χάσεις. Στην ουσία είναι σαν να του λες ότι αγαπήθηκε παραπάνω από όσο του άξιζε, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να ξαναβρεί αντίστοιχη αγάπη. Πιστεύεις όντως κάτι τέτοιο; Αν ναι, τότε μάλλον σε καλό θα σου βγει το τέλος αυτής της σχέσης, όποτε άσε στην άκρη τις βαρύγδουπες δηλώσεις και φύγε και εσύ με ψηλά το κεφάλι.

Αν όμως θεωρείς ότι αξίζει, τότε μη δώσεις μία και γκρεμίσεις πολλά με μια τόση δα μικρή φράση. Είναι κρίμα, γιατί είναι μια από αυτές που ποτέ δε θα υποδηλώσει αυτό που πραγματικά θέλεις να πεις στον άλλον. Αυτό που όντως θες να πεις είναι ότι εσύ τον αγαπάς ακόμη. Πολύ και δυνατά. Θες να του πεις ότι αν φύγει θα σου λείψει. Θες να του πεις ότι δε θες να συνεχίσεις χωρίς αυτόν στη ζωή σου. Βρες, λοιπόν, τα κότσια να πεις όλα αυτά αντί για μια βλακεία και μισή η οποία το μόνο που θα καταφέρει είναι να δείξει στον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου ότι μάλλον μόλις πήρε μια σωστή απόφαση.

Έκφραση εγωισμού και μόνο είναι. Γιατί αν το σκεφτείς λίγο θα δεις ότι περί καθαρού εγωισμού πρόκειται. Όχι, δεν τονίζεις το πόσο αγάπησες εσύ, απλώς υποτιμάς την ικανότητα ενός άλλου ατόμου να αγαπήσει εξίσου βαθιά. Λυπάμαι που στο λέω, αλλά αν κάποιος βρει την ευκαιρία να δει όσα είδες και εσύ στον άνθρωπό σου τότε, ναι, μπορεί να τον αγαπήσει εξίσου δυνατά ή και ακόμη παραπάνω. Και αυτό, γιατί πρωτεία στον έρωτα και στην αγάπη δεν έχει κάνεις μας.

Όσο μοναδικά και αν πιστεύεις ότι είναι τα όσα νιώθεις, όσο απόλυτος και αν είναι ο έρωτας που ζεις, είναι μοναδικός και απόλυτος για εσένα. Όχι για τον κόσμο γύρο σου. Κάποιος άλλος μπορεί να νιώσει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα και να έχει μάλιστα την ίδια αίσθηση μοναδικότητας που έχεις και εσύ. Εκεί κρύβεται άλλωστε όλη η μαγεία αυτών των συναισθημάτων και σε αυτό αναφέρονται όλοι οι αμέτρητοι ύμνοι που έχουν γραφτεί περί έρωτα και αγάπης σε τραγούδια και ποίηση. Όλοι αυτοί που τα έγραφαν ένιωθαν αισθήματα «μοναδικά στον κόσμο όλο», αλλά μετά ο κόσμος όλος ταυτίστηκε με όσα έγραφαν, γιατί τελικά τα αισθήματα αυτά ήταν ίδια και ταυτόχρονα μοναδικά για τον καθένα μας ξεχωριστά.

Όταν είσαι πληγωμένος και κυρίως όταν πονάς εξαιτίας ενός χωρισμού είναι απόλυτα λογικό να παίρνει τα ηνία ο εγωισμός και να μη σε αφήνει να δεις και κυρίως να φερθείς λογικά. Όταν όμως νιώθεις τόσο πιεσμένος το πραγματικά λυτρωτικό θα είναι να πεις όσα έχεις να πεις με το όνομα τους. Όποιο και αν είναι αυτό. Αν θες τον άνθρωπο αυτό στη ζωή σου πες του το ξεκάθαρα και δείξε το με κάθε τρόπο. Αν δεν τον θες άσε τον εγωισμό στην άκρη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσετε και οι δυο.

Συντάκτης: Ράνια Ντέτελου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!