Check it out: Διαγωνισμός Διηγήματος σε συνεργασία με τη Fylatos Publishing. Πάρε μέρος εδώ!

gnfn

Μα μία, μα τέσσερις, μα είκοσι δύο, όλοι είχαμε σχέσεις. Κάποιες πρώην σχέσεις εξακολουθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρίσκονται στη ζωή μας και κάποιες έχουν χαθεί στη λήθη. Κάποιους ανθρώπους τους θυμόμαστε με νοσταλγία και στην ανάμνηση κάποιων άλλων ανατριχιάζουμε από θυμό ή ανακούφιση που γλιτώσαμε. Τα κεφάλαια «πρώην» είναι διαφορετικά για τον καθένα και εντελώς προσωπικά, μα κάποιες συνισταμένες είναι κοινές. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές κατηγορίες πρώην συντρόφων που σε πολλούς είναι οικείες και γνώριμες φιγούρες και που μάλιστα μερικοί άνθρωποι παίζουν μπαλαντέρ σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Φώτα, κάμερα, πάμε!

 

1. Πρώην στην κατηγορία «αγαπημένα»

Εκείνη η πρώην σχέση που όσα χρόνια κι αν περάσουν το δέσιμο μεταξύ σας δεν εξασθενεί, που υπάρχει βαθιά αγάπη και εκτίμηση. Προχωρήσατε τις ζωές σας, ωστόσο θα είστε πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο. Φήμες λένε ότι είναι και η πιο σπάνια μορφή σχέσης που διατηρείται μετά τον χωρισμό. Όμορφες, πολιτισμένες καταστάσεις και άνθρωποι που έχασαν μια θέση στην ερωτική ζωή σου, αλλά έχουν κερδίσει μια ισόβια θέση στην καρδιά σου. Και μας αρέσει.
 

 

2. Πρώην στην κατηγορία «πέρασε και δεν ακούμπησε»

Άουτς. Δεν είναι ό, τι καλύτερο να καταλάβει κάποιος ότι όχι μόνο δε σου έμεινε αλησμόνητος, αλλά η αλήθεια είναι ότι σου παίρνει λίγα λεπτά για να τον θυμηθείς σε κάποια αναπόληση του ερωτικού σου παρελθόντος. Τι να κάνουμε, τα έχει αυτά η ζωή. Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν μια σχέση σύντομη, με χλιαρά συναισθήματα, χωρίς πάθη και εξάρσεις.

 

3. Πρώην στην κατηγορία «δε θέλω τέτοιους πρώην»

Ε, δεν απαιτείται και πολλή ανάλυση. Πρώην που σε πλήγωσε περισσότερο από όλους, που η συμπεριφορά που είχε σου τσάκισε όνειρα, συναισθήματα και για λίγο την πίστη σου στην ανθρωπότητα και που σου ξύπνησε τα όχι τόσο ευγενή συναισθήματα της εκδικητικότητας και ιδιοτέλειας. Ξεπέρασες το χωρισμό σας με την ίδια ευκολία που κάνει κανείς ορειβασία ξυπόλητος και το απωθημένο σε ταλαιπωρούσε καιρό. Ανεξαρτήτως του μεριδίου ευθύνης που έφερε ο καθένας για τον χωρισμό σας, στην ανάμνηση της σχέσης σας σου σηκώνεται η τρίχα, μπορεί και να ρίξεις δυο-τρία ευχολόγια ή να σπάσεις κανένα τασάκι. Όχι μωρέ, δεν έχεις ακόμα αισθήματα, οι πικρές αναμνήσεις είναι που πονάνε.

 

4. Πρώην στην κατηγορία «παιδικά»

«Πες ο έρωτας πως είμαι ο παιδικός σου». Η πρώτη σου σχέση, ο πρώτος σου έρωτας, ο αγνός, ο εφηβικός, ο ανέμελος, με όλη την ορμή και την άγνοια κινδύνου κάθε πρώτης εμπειρίας. Ο άνθρωπος για τον οποίο βίωσες τα πρώτα ερωτικά αισθήματα, πήρες τα πρώτα μαθήματα, ανακάλυψες νέες, άγνωστες ως τότε πτυχές σου. Ο πρώτος έρωτας, όπως κι αν κατέληξε, πάντα θα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου.

 

5. Πρώην στην κατηγορία «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε»

Κάθε Τρίτη αγαπιέστε και κάθε Σάββατο μισιέστε. Τη μία «δε λειτουργώ μακριά σου», την επομένη «τι σκεφτόμουν όταν χάρηκα που σε γνώρισα, τη ζωή μου μού ‘χεις φάει». Ίσως η πιο παθιασμένη σχέση, ίσως με κάποιο άτομο εντελώς διαφορετικό, ίσως μια σχέση με εμπόδια από τα γεννοφάσκια της. Έντονοι χωρισμοί και φλογερές επανασυνδέσεις, όλο «ποτέ ξανά» και όλο μαζί ξαναήσασταν. Μαζί δεν κάνατε και χώρια δεν μπορούσατε. Ε, όπως γίνεται συνήθως κάποια στιγμή μπορέσατε και ζήσατε εσείς καλά -και χώρια- και οι άλλοι καλύτερα -και ενδεχομένως πιο ήρεμοι.

 

6. Πρώην στην κατηγορία «εμείς δεν μπορεί να χωρίσουμε»

Εκείνη η πρώην σχέση που δε θα δεχόταν το χωρισμό σας ακόμα κι αν περνούσε με νομοσχέδιο στη Βουλή, που εξακολουθεί να φέρεται σα να μη χωρίσατε ποτέ, που κρατά μια βεβαιότητα ότι θα είστε ξανά μαζί. Δεν παίρνει από λόγια, ούτε από πράξεις, το ενδεχόμενο μετανάστευσης είναι θελκτικό μπας και γλιτώσεις και γενικά τα όριά σου τα έφτασε και τα ξεπέρασε. Όχι και ιδιαίτερα ευχάριστη κατάσταση, ομολογουμένως, ιδιαίτερα αν εξελιχθεί σε πρώην βιτζιλάντι.

 

7. Ο πρώην στην κατηγορία «τώρα θα δεις τι θα πάθεις»

Μη σου τύχει. Πρώην που, αφού εξαντλήσει το ρεπερτόριο των παρακλήσεων, γυρίζει το μάτι κι αρχίζει άλλο τροπάριο. Θα σε εκθέσει σε όποιον μπορεί, θα βάλει λόγια σε φίλους και γνωστούς, θα σου κάνει πόλεμο νεύρων με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, γενικά θα προσπαθήσει να σε κάνει να φτύσεις το γάλα της μαμάκας σου που τολμάς να μην το δέχεσαι πίσω το παιδί. Εναλλακτικά, εάν είχατε χωρίσει -για λόγους που σου χρεώνει- και τα ξαναβρήκατε θα κάνει τη ζωή σου και τη σχέση σας μαύρη έως το οριστικό «bye-bye».

 

8. Πρώην στην κατηγορία «μια αιωνιότητα και μια μέρα»

Μακράν η χειρότερη κατηγορία και όχι από άποψη χαρακτήρα που είχε ο πρώην ή συμπεριφορών. Είναι εκείνος ο ένας άνθρωπος που συγκρίνεις με όλους τους υπολοίπους, που θεωρείς άφταστο και αξεπέραστο και που όλες οι επόμενες εμπειρίες ωχριούν μπροστά σε αυτό που είχατε ζήσει. Θα σου πω ένα μυστικό, όλοι κοινοί θνητοί είμαστε και η θεοποίηση κρατάει όσο επιμένεις να τη συντηρείς.

 

Απολογούμαι ως συντάκτρια και ως άνθρωπος, αγαπητέ αναγνώστη, εάν σου ξύπνησα μνήμες αλλά το παρελθόν είναι εκεί όσο κι αν επιμένουμε να το αγνοούμε κι ό, τι γράφει δεν ξεγράφει. Οι πρώην κέρδισαν επάξια τη θέση τους ως πρώην, όπως την κερδίσαμε κι εμείς στο δικό τους παρελθόν. Να το τιμάμε, αλλά να μην το μηρυκάζουμε, εκεί είναι όλο το ζουμί της εξέλιξης.

Συντάκτης: Κατερίνα Δούκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου