Οι προσωπικές μας σχέσεις φθείρονται με την πάροδο του χρόνου γιατί πολύ απλά ξεχνάμε πώς να προσεγγίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Όσο περνάει ο καιρός το αίσθημα του εγωισμού που έχουμε, δυναμώνει αντί να χαλιναγωγείται με αποτέλεσμα οι τριβές που δημιουργούνται στη σχέση να τονίζουν τις διαφορές και τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητας -τόσο της δικής μας όσο και της σχέσης μας. Τα προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού δεν είναι παράλογα αφού πάντα θα υπάρχει αυτό το μικρό λεπτό σημείο στο οποίο θα διαφέρουμε με το ταίρι μας. Το βασικό θέμα είναι αν αφήνουμε αυτές τις διαφορές να διαιωνίζονται και να βαραίνουν τη σχέση μας ή αν πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα κοινό τρόπο προσέγγισής τους.

Ένας καλός τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων μας ως ζευγάρι είναι το να απευθυνθούμε σε κάποιον εξωτερικό κι αντικειμενικό παράγοντα, έναν σύμβουλο σχέσεων ή έναν ψυχολόγο, λύση η οποία θα μας βοηθήσει κυρίως στην επικοινωνία μας. Για να γίνει μια κοινή προσπάθεια χρειάζεται πέραν αυτού και θέληση από τα μέλη του ζευγαριού ώστε να συνεργαστούν και να φέρουν νέα, καλύτερα δεδομένα στον δεσμό τους. Από τη στιγμή που η τεχνολογία, όμως, έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, γιατί να μην υπάρχει και σε αυτόν τον τομέα;

 

 

Η καινοτομία που βρίσκουμε πλέον σε σχέση με την ψυχολογική υποστήριξη, είναι διάφορες εφαρμογές οι οποίες έχουν ως στόχο να μας βοηθήσουν να αντισταθμίσουμε την κλασική μέχρι τώρα διαδικασία όπου έπρεπε να κλείσουμε πρώτα ραντεβού στον ψυχολόγο μας κι έπειτα να πάμε στο γραφείο του. Τώρα από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ μας μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, ό,τι ώρα θέλουμε και σε όποιο μέρος κι αν είμαστε. Φυσικά, αυτές οι εφαρμογές έχουν εξελιχθεί και μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με το σύντροφό μας με σκοπό να καλυτερεύσουμε τη σχέση μας σε μια προσπάθεια να φύγει αυτό το μαύρο σύννεφο που θέλει τα σόσιαλ και τις online πλατφόρμες συνδεδεμένες με την απιστία ή την έλλειψη εμπιστοσύνης, φτιάχνοντας ένα safe space για ζευγάρια.

Πίσω από τις εφαρμογές αυτές, κρύβεται μια ομάδα ψυχολόγων οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα ζευγάρι κι επικοινωνούν μαζί του μέσω μηνυμάτων, βίντεο μηνυμάτων ή ακόμη και κλήσεων -ανάλογα πάντα με το τι προσφέρει η εφαρμογή που επιλέξαμε. Υπάρχουν κι εφαρμογές -οι οποίες φτιάχτηκαν με τη βοήθεια ειδικών- όπου η άτυπη συνεδρία γίνεται μέσω ερωτήσεων τις οποίες πρέπει να απαντήσει ξεχωριστά κάθε μέλος του ζευγαριού. Έτσι ξεκινάει ένας διάλογος μεταξύ τους στον οποίο ο κάθε ένας εξωτερικεύεται. Μέσα από αυτές τις ερωτήσεις το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά αφού καλείται να αγγίξει θέματα τα οποία εσκεμμένα αποφεύγει. Σαφώς αυτές οι εφαρμογές οι οποίες δεν έχουν κάποιον ειδικό stand by, είναι αρκετά πιο οικονομικές κι ίσως να μην μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα μιας συνεδρίας -πόσο μάλλον μιας δια ζώσης συνεδρίας- όμως είναι μια καλή αρχή για να βγουν πράγματα στο φως.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτών των εφαρμογών είναι το γεγονός ότι μπορούμε να βρισκόμαστε σε όποιο γεωγραφικό πλάτος και μήκος θέλουμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε από υποχρεώσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένα μέρη. Μπορούμε να ψάξουμε και να βρούμε τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει μια επικοινωνία να έρθει σε μια πιο γερή βάση, ακόμη κι αν βρισκόμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο. Ξεκλέβοντας λίγο χρόνο για το ταίρι μας μέσα στη μέρα βοηθάμε να εξελιχθεί αυτό στο οποίο έχουμε επενδύσει, το συναίσθημά μας. Ζευγάρια που περνάνε χρόνο μακριά κυρίως λόγω εργασίας, μέσα από τέτοιες εφαρμογές μαθαίνουν να διαχειρίζονται την απόσταση ενώ παράλληλα αξιοποιούν τον χρόνο τους εποικοδομητικά.

Σαφώς λύσεις σαν και τις άνωθεν δεν αλλάξουν τον σύντροφό μας, ούτε υπόσχονται να τον φέρουν πιο κοντά σε εκείνο το ιδανικό που έχουμε στο μυαλό μας. Σκοπός είναι να βελτιώσουμε κυρίως κομμάτια της επικοινωνίας μέσα στη σχέση μας και για να μάθουμε να αποφεύγουμε τις παρανοήσεις που δημιουργούνται. Δεν έχει κανέναν νόημα το να προτείνουμε στον σύντροφο μας να τις δοκιμάσουμε επειδή θέλουμε να αλλάξουμε στοιχεία του χαρακτήρα που μας ενοχλούν, όπως το ίδιο άσκοπο θα ήταν να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια με κίνητρο αυτό. Έτσι πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούμε ένα επιπλέον χάσμα στη σχέση μας που μπορεί να είναι και καταληκτικό.

Είναι ωραίο να ψάχνουμε λύσεις να βελτιώσουμε τη σχέση μας και να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας με το ταίρι μας. Αφού μέσα από την τεχνολογία και τις διάφορες εφαρμογές μπορούμε να πειραματιστούμε, γιατί να μην προσπαθήσουμε; Σαφώς και τίποτα ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σημαντική δουλειά του ψυχολόγου σε μια συνεδρία από κοντά, όμως μπορεί μια πιο έμμεση προσέγγιση να γίνει η αρχή και το πρώτο μας βήμα. Άλλωστε οτιδήποτε έχει σκοπό να βγάλει τα νεύρα και τον θυμό ή το παράπονο από το «σ’ αγαπώ» μας, αξίζει μια προσπάθεια.

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου