Αν κάτι μας έμαθαν τα τελευταία χρόνια είναι πως ο φόβος του θανάτου, ο πιο σκληρός και πηγαίος φόβος, και φυσικά ως επακόλουθο ο φόβος της ματαιότητας, έχει κουρνιάσει για τα καλά μέσα μας. Δε χρειάζεται να πας μακριά, απλώς κοίτα γύρω σου. Προφυλάξεις, στείρα μυρωδιά αντισηπτικού και χλωρίνης και φυσικά αποστάσεις. Σ’ όλα αυτά και στην έντονη ανησυχία που εκφράζεται από τον καθένα μας, φαίνεται ο φόβος. Και ναι μεν η καθημερινότητα μάς κάνει να μιλάμε και ν’ ασχολούμαστε με τον επικείμενο ιό, όμως όταν μία στις δύο κουβέντες μας είναι γι’ αυτό το θέμα, ο φόβος γίνεται θηρίο μέσα μας.

Κι άντε μετά μ’ αυτό το θηρίο που έχει αναπτυχθεί μέσα μας, να ερωτοτροπήσουμε. Πώς απολαμβάνεις ένα one night stand με τον φόβο να καραδοκεί- τον όποιο φόβο. Η πραγματικότητα καλώς ή κακώς έχει ως εξής: Όταν ξεκίνησε η πανδημία, τότε που ήμασταν πολύ ψαρωμένοι και μείναμε στα σπίτια μας, μπορεί να το είδαμε σαν χαλαρές διακοπές τις πρώτες μέρες. Πριν κλείσει η βδομάδα τα νεύρα κι η ένταση της κλεισούρας έγιναν ανυπόφορα. Εκεί που είχαμε συνηθίσει την όποια ρουτίνα της ημέρας, όλα αντικαταστάθηκαν από περιορισμούς κι έπρεπε να μάθουμε να ζούμε σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Εκεί κι αν υπήρχε φόβος. Φόβος και καμία πρακτική ελπίδα.

 

All About Sex | eBook


€2,50

-----

 

Είναι αλήθεια πως εκείνη την περίοδο, και γενικά τις περιόδους που τους δόθηκε ο τίτλος “lockdown”, η ερωτική ανάγκη, η λίμπιντο με λίγα λόγια, έπεσε στα πατώματα. Από τη μία ήταν ο φόβος στη γενική του μορφή κι από την άλλη ο φόβος να κολλήσει κανείς τον ιό μέσα από μια ξεπέτα, ήταν κατασταλτικός στο να αναπτυχθεί άνετα η φλόγα, το φλερτ, οι ελεύθερες σχέσεις. Τα πράγματα στον έρωτα έγιναν πιο δύσκολα -λες και δεν ήταν ήδη- κι αυτή η μαυρίλα μας χτύπησε όλους.

Κι εκεί που το άγχος μας είχε καταβάλει τελείως, εμφανίζεται η ελπίδα που ακούει στο όνομα εμβόλιο. Δε χρειάζεται να σταθούμε καθόλου στην κόντρα μεταξύ ατόμων υπέρ των εμβολίων κι αυτών που πήραν θέση κατά. Το σημαντικό ήταν πως βρέθηκε η ελπίδα για κάτι καλύτερο. Ελπίδα απέναντι σε έναν επικείμενο θάνατο; Μπορεί. Και μαζί με όλα όσα πάνω-κάτω ξέρουμε πως έχουν συμβεί, συνέβη και κάτι αναπάντεχο, το οποίο ανακοίνωσε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η πρώτη έρευνα που έγινε ήταν το Δεκέμβρη του ‘20, σε σχέση με τις επιδόσεις και την ερωτική διάθεση ατόμων που είχαν υποβληθεί σε εμβολιασμό. Η γνωστοποίηση αυτών των πληροφοριών έγινε σε πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή, από τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, χειρουργού, ανδρολόγου κι ουρολόγου. Η εν λόγω έρευνα έγινε μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων από την πλατφόρμα Pollfish. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν δύο χιλιάδες άτομα από την Ελλάδα καθώς κι εξακόσια από την Κύπρο.

70% αυξήθηκε η ερωτική διάθεση λοιπόν και γεννιέται η απορία αν ένα εμβόλιο μπορεί να έχει αυτόν τον αντίκτυπο. Σαφώς κι όχι και για να είμαστε ξεκάθαροι, καμία απολύτως έρευνα δεν έχει βγάλει συμπέρασμα πως το εμβόλιο κατά του κόβιντ αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Αυτό που αλλάζει είναι η ελπίδα. Το άτομο έχει βρει έναν τρόπο ν’ αποφύγει τον θάνατο και συναισθηματικά νιώθει ότι τον νικά, ότι τον υπερβαίνει. Αυτό είναι αρκετός λόγος για να νιώσει έξαψη, χαρά, ευφορία, ανάγκη για συντροφικότητα, ερωτική διάθεση. Γιατί, εντάξει, να λέμε και του στραβού το δίκιο, το κρεβάτι είναι κυρίως ψυχολογία.

Κάτι ακόμη που βγήκε από την παραπάνω έρευνα είναι το γεγονός ότι οι οκτώ στους δέκα (78,67%) υπό τις παρούσες συνθήκες, αποφεύγουν τις ερωτικές επαφές με άτομα που δε γνωρίζουν καλά. Γι’ αυτά τα άτομα οι ξεπέτες μπήκαν σε μαύρη λίστα. Ο φόβος για το άγνωστο και το τι μεταφέρει ο άλλος είναι καταλυτικός σε πολύ μεγάλο βαθμό ώστε να μη συμβεί η ερωτική πράξη. Εδώ να γίνει λόγος και για τα dating apps ή καλύτερα hook up apps, που όταν βγήκαν τα εμβόλια και ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός, πολλά προφίλ ανανέωσαν τις πληροφορίες στα προφίλ τους με το χαρακτηρισμό «εμβολιασμένος». Κι έτσι, γεννήθηκε μια νέα πραγματικότητα στο one night stand όπου πια έπαιζε ρόλο κι αυτό, πριν γίνει το μπαλαμούτι. Στον αντίποδα, το 21,33%, δε λέει όχι σε ερωτικές συνευρέσεις με νέες γνωριμίες ανεξαρτήτως εμβολίου.

Όπως και να ‘χει, το να φιλιόμαστε, χαϊδευόμαστε, γλειφόμαστε και τα συναφή, θέλει και καλή ψυχολογία κι αν κάποιος είναι αγχωμένος ή φοβισμένος ούτε να το απολαύσει μπορεί, ούτε το ζητάει με την ίδια θέρμη. Το να γνωρίζουμε τη θνητή μας φύση, μα πού και πού να ξεγελιόμαστε πως μπορούμε να την υπερβούμε, είναι η κινητήριος δύναμη η οποία τελικά κάνει την ερωτική επαφή να έχει κάτι από παράδεισο.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου