Όχι, η κυρία που περιμένει πίσω σου, στην ουρά, δε σε κοίταξε «κάπως». Μην την βρίζεις -από μέσα σου πάντα. Ούτε ο σεφ, που ετοιμάζει το φαγητό σου, έχει βάλει στοίχημα με τον σερβιτόρο σε πόση ώρα θα χάσεις την υπομονή σου, γι’ αυτό μην την χάνεις. Κι ο συνάδελφός σου, που σου πρότεινε μία διαφορετική προσέγγιση, δεν προσπαθεί να σου πάρει τη θέση -ή τουλάχιστον δεν είναι εγγυημένο το σενάριο αυτό. Γι’ αυτό, πριν πάρει ανάποδες το κεφάλι σου, σιγουρέψου πως όσα συμβαίνουν σε αυτό, συμβαίνουν και στην πραγματικότητα.

Κλείσε τα μάτια σου. Τι βλέπεις; Αυτό εγώ δεν μπορώ να το δω. Δε θα το δω ποτέ. Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο. Γιατί αυτό είναι ο δικός σου κόσμος. Και δε μοιάζει με κανέναν άλλον. Και δεν έχει σύνορα, μέγεθος ή όρια. Φτάνει εκεί που τον φτάνεις εσύ. Φαντάσου, λοιπόν, μερικά δισεκατομμύρια κεφάλια να προχωράνε σε αυτόν τον κόσμο, κουβαλώντας καθένα τον δικό του. Μερικά δισεκατομμύρια κόσμοι που προσπαθούν να χωρέσουν σε έναν. Το χωράει το μυαλό σου;

Γι’ αυτό σου λέω, είναι όλα στο κεφάλι σου. Στον κόσμο σου. Κι ο κόσμος σου είναι σε μία μόνιμη σχέση δράσης-αντίδρασης με αυτόν τον ένα κοινό κόσμο που όλοι μοιραζόμαστε. Εκείνον που όλοι βλέπουμε με τα μάτια ανοιχτά.

Πριν περάσεις, λοιπόν, στην αντίδραση, κάνε ένα βήμα πίσω. Μην αφήνεις το κεφάλι σου να κάνει του κεφαλιού του. Σε κάθε περίπτωση, εσύ έχεις την κυριαρχία. Ακόμα κι όταν νιώθεις ηφαίστειο έτοιμο για καταστροφή. Ακόμα κι όταν νιώθεις στρουθοκάμηλος, έτοιμη να κρυφτεί. Να θυμάσαι:

1. Είπαμε, είναι όλα στο μυαλό σου

Βγες, λοιπόν, λίγο από αυτό. Κι από τον εαυτό σου. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας επηρεάζει την εικόνα που έχουμε για τους άλλους. Για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη συμπεριφορά τους απέναντί μας. Δράση-αντίδραση. Δοκίμασε την «αδράνεια» πριν περάσεις στη δράση.

2. Άλλο ευαίσθητος κι άλλο ευερέθιστος

Γιατί τον ευαίσθητο πολλοί εκτίμησαν, τον ευερέθιστο ουδείς. Μπορεί να έχεις μία κάποια ευαισθησία σε μερικά θέματα. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για να ανεβάσεις πίεση και ντεσιμπέλ. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς από αυτό που νιώθεις. Απομόνωσε το συναίσθημα και το γεγονός που το πυροδότησε. Εξέτασέ τα ξεχωριστά κι αξιολόγησε αν δικαιολογεί το ένα το άλλο. Αν ναι, έχεις τις ευλογίες μου να τα σπάσεις όλα. Συνήθως, όμως, παραδινόμαστε στο συναίσθημα, διογκώνοντας έτσι κι αυτό που το προκάλεσε.

3. Δεν έχει δίκιο το πιο δυνατό πνευμόνι

Γι’ αυτό μη φωνάζεις! Και τον λαιμό σου χαλάς και κυρίως την εικόνα σου. Όσο κι αν σε πνίγει το δίκιο, δε θα το βρεις δια βοής. Όσο περισσότερο ανεβάζεις την ένταση, τόσο πιο μακριά φεύγει από εσένα το δίκιο. Κράτα, λοιπόν, την ενέργειά σου και διοχέτευσέ την στην επιχειρηματολογία. Και κάνε τις φωνές των άλλων μουσική στα αφτιά σου.

4. Μην ξεχνάς ποιος είσαι

Εσύ έχεις το πάνω χέρι. Του εαυτού σου. Αλλά αυτό μετράει. Δεν μπορείς και δε θέλεις να διαχειριστείς κανέναν. Μόνο εσένα. Κάθε φορά, λοιπόν, που είσαι έτοιμος να κάνεις “release the kraken”, σιγουρέψου ότι θέλεις να ‘σαι το kraken.

5. Βάλε διόδια

Σε όποιον και σε ό,τι ξεπερνά τα όριά σου. Πρώτα, όμως, βάλε τα όρια. Πολύ θα ήθελα να σου πω πώς να το καταφέρεις αυτό, αλλά κι εγώ στην προσπάθεια είμαι μονίμως. Δεν υπάρχει μία και μοναδική σωστή διαδρομή. Και σίγουρα δεν υπάρχει γρήγορη κι εύκολη διαδρομή. Οι αξίες που έχεις ως άνθρωπος θα βοηθήσουν να μη χαθείς εντελώς στον δρόμο. Καλό δρόμο σου εύχομαι!

6. Κλείσε την πόρτα σου

Και τα αφτιά σου. Και το κεφάλι σου σε όποιον και σε ό,τι σου το χαλάει, ξανά και ξανά και ξανά. Αναγνώρισε τα «κόκκινα πανιά» κι αντί να τρέξεις κατά πάνω τους, κάνε οπισθοχώρηση. Αλλά με στιλ.

7. Εξορία

Εκεί που ο κόσμος σου δε συνορεύει με κανέναν άλλο κόσμο. Εκεί μπορείς να τον εξερευνήσεις, να τον διευρύνεις και να τον γνωρίσεις ακόμα καλύτερα. Να αποκτήσεις ακόμα περισσότερο την κυριαρχία του, την κυριαρχία σου. Την αυτοκυριαρχία σου.

Λέξη που μου θυμίζει πόλεμο και στρατηγικές. Αλλά ο κόσμος σου θα ‘ναι πάντα σε πόλεμο με όλους τους άλλους κόσμους. Γι’ αυτό προσπάθησε ο δικός σου κόσμος τουλάχιστον, αυτός που κουβαλάς στο κεφάλι σου, να μην είναι σε εμφύλιο.

Συντάκτης: Γιάννα Κατ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη