Ρόλος: Στράτος Ραζίνης

Όνομα: Αδάμ Μπουσδούκος

Ταλέντο: Άπειρο

Η ελληνική τηλεόραση έχει προσφέρει αρκετές περιπτώσεις ηθοποιών που κατάφεραν να χτίσουν μια καριέρα πλούσια και εκτός συνόρων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Αδάμ Μπουσδούκος, που τον βλέπουμε να συμμετέχει για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, έχοντας κάνει ήδη πολλά πράγματα στο εξωτερικό, στο «Προξενιό της Ιουλίας» μαζί με μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, έχοντας ήδη κερδίσει το κοινό από την πρώτη του εμφάνιση.

Ο Αδάμ, μεγάλωσε κι έζησε στο Αμβούργο. Έλληνας στην καταγωγή, την Ελλάδα την αγαπά και ήθελε πάντοτε να εργαστεί στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, όπως έχει πει. Φοίτησε τόσο σε γερμανικό όσο και σε ελληνικό σχολείο, όμως στα τρία παιδιά του επιμένει να μιλά μόνο ελληνικά. Οι κινήσεις και η ομιλία του περιέχουν έντονα μέσα τους το ελληνικό ταμπεραμέντο. Έχει, μάλιστα, αναφέρει πως το πιο ελληνικό πράγμα στην καθημερινότητά του είναι η μουσική και το φαγητό και πως, αν γύριζε ταινία στην Αθήνα θα ήθελε να ήταν στα Εξάρχεια, τη γειτονιά που θεωρεί πως του ταιριάζει.

Ο αγαπημένος ηθοποιός του Τουρκογερμανού σκηνοθέτη, Φατίχ Ακίν που παραμένει ένας από τους καλύτερους φίλους του και κουμπάρος του, όταν υποδύεται έναν ρόλο πάντα προσπαθεί να βρίσκει την ταυτότητά του μέσα από δικά του προσωπικά βιώματα. Τη συνεργασία με τον καλύτερό του φίλο τη θεωρεί ως ένα δώρο- άλλωστε μετρούν αρκετά χρόνια συνεργασίας από τη μικρού μήκους ταινία Sensin – Du bist es! μέχρι το πολυβραβευμένο κοινωνικό δράμα «Ακαριαίο Χτύπημα» και το «Βαθιά κοφτά ανθρώπινα» το 1998.

Οι συμμετοχές του στον χώρο της Έβδομης Τέχνης είναι πολλές, αφού μετρά δεκάδες επιτυχημένες συμμετοχές σε ταινίες, μερικές από τις οποίες είναι μεταξύ άλλων «Η Ιουλία τον Αύγουστο» 2000, «Μαζί ποτέ» η οποία είναι βραβευμένη με τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε το 2004, «Κουζίνα με ψυχή» 2009,  «Δώρο των Θεών» 2014, «Ραντεβού στην Ελλάδα» 2015, «Μαζί ή τίποτα» 2017, «Αναζητώντας τον Χέντριξ» 2018 κ. α.

Τα βήματα της επιτυχημένης καριέρας του τον οδήγησαν σε σημαντικές συμμετοχές και διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες και το Μπρούντζινο Λιοντάρι του Διεθνούς Φεστιβάλ του Λοκάρνο της Ελβετίας το 1998 και το βραβείο Adolf-Grimme 2001 για την ερμηνεία του μαζί με τους άλλους πρωταγωνιστές στο έργο «Ακαριαίο Χτύπημα». Άνθρωπος χαμηλών τόνων, επιλέγει να κρατάει τη ζωή του μακριά από τα φωτά της δημοσιότητας, θέλοντας να μιλάει μέσα από τη δουλειά του και να αναφέρεται στην τέχνη την οποία υπηρετεί πιστά. Αγαπητός στον κόσμο για το ταμπεραμέντο που διαθέτει, επιλέγει πάντα να μιλά με ειλικρίνεια και να λέει μόνο όσα θεωρεί ότι έχουν αξία να ειπωθούν.

Για το γεγονός πως γεννήθηκε, έζησε και μεγάλωσε στη Γερμανία έχει δηλώσει πως «δεν ένιωσα ποτέ Γερμανός. Η γενιά των γονιών μου πέρασε δύσκολα. Στην αρχή δεν έγιναν δεκτοί. Αντιμετωπίζονταν σαν καλεσμένοι που κάποιος θέλει να στείλει μακριά κάποια στιγμή. Αυτό μετά μας το μετέδωσαν. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε, αλλά το συναίσθημα έχει παραμείνει». Συνηθίζει μάλιστα να τονίζει πως η Ελλάδα «είναι πάντα μια επιλογή κι ένα σπίτι για μένα. Μου αρέσει να βρίσκομαι εδώ». Το πιο σημαντικό για εκείνον όμως, είναι ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα μπορούν να προφέρουν σωστά το όνομά του κι όχι απλώς να του δίνουν ρόλους που είναι στερεοτυπικοί, όπως ανέφερε.

Στον πρώτο του τηλεοπτικό ρόλο στην ελληνική τηλεόραση ως Στράτος Ραζίνης, είναι ένας δυναμικός γαιοκτήμονας με κύρος, που καταφέρνει να κερδίσει τον σεβασμό και ταυτόχρονα τον φόβο όλων. Είναι σκληρός, αψύς άνθρωπος, από εκείνους που έμαθαν πολλά από τη ζωή, χωρίς να πέφτουν κάτω εύκολα. Για τον ρόλο και τη συμμετοχή του στη σειρά, έχει αναφέρει πως «Δεν μπορούσα να πω όχι. Μου φάνηκε ενδιαφέρον ότι η ιστορία διαδραματίζεται σε μια εποχή που η Ελλάδα περνούσε πολύ δύσκολες στιγμές. Μετά τη γερμανική κατοχή, την πείνα και τον εμφύλιο. Εκείνη την εποχή, οι γονείς μου μετανάστευσαν από την πατρίδα τους για να κερδίσουν χρήματα στη Γερμανία, να επιστρέψουν και να χτίσουμε ένα μέλλον», «Μέχρι στιγμής δεν έχω παίξει έναν χαρακτήρα σαν αυτόν του Στράτου. Ενός μεγαλογαιοκτήμονα για τον οποίο τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την οικογένειά του εκτός από τις αρχές του, που τον φέρνουν σε απελπιστική κατάσταση. Παρά το σκληρό του κέλυφος, υπάρχει ένας μαλακός πυρήνας μέσα του. Προσπαθεί να ξεφύγει από τη θηλιά γύρω από το λαιμό του αλλά δεν παρατηρεί πως εκείνη σφίγγει».

Η συμμετοχή του στο «προξενείο της Ιουλίας» αναδεικνύεται ως μια ευχάριστη έκπληξη και πιθανότατα αποτελεί μία από τις κορυφαίες ανακαλύψεις της φετινής τηλεοπτικής σεζόν για το ελληνικό κοινό. Ο ίδιος παρουσιάζεται μέσα από τον Στράτο, έχοντας παράλληλα την αποστολή να αποκαλύψει το κρυμμένο παρελθόν του με τη Στάσα (Ελισάβετ Μουτάφη). Σε αυτήν την ερμηνεία, αποπνέει βάθος κι αποκαλύπτει κρυφές πτυχές, προσφέροντας μια πολύπλοκη και συναρπαστική πλευρά του χαρακτήρα του.

 



 

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου