Article of the day:  Μάθε πώς να λες τα χαρτιά σε απλά κι εύκολα βήματα. Δες εδώ.

ssdf

Στις πιο μεγάλες αλήθειες της ζωής μας κρύβεται ο έρωτας. Ίσως και στα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα του πλανήτη. Δεν έχει σαφή ερμηνεία, δεν έχει ορισμό κι ο αντίκτυπός του ερμηνεύεται διαφορετικά για τον καθένα Έτσι λοιπόν σ’ αυτό το υπέροχο ρήμα «ερωτεύομαι» δίνουμε τον ορισμό που πηγάζει από μέσα μας ανάλογα με τα συναισθήματά μας. Και για όλες εκείνες τις φορές που πιστεύουμε πως κάτι δεν καταλαβαίνουμε, πως ίσως δεν είναι έρωτας ή πως τα συμπτώματα μας δεν είναι ξεκάθαρα, ψάχνουμε βοήθεια σε εκείνους που κατά καιρούς προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν.

Τι σημαίνει «ερωτεύομαι»;

Για την επιστήμη η διαδικασία του ερωτεύομαι έχει εξήγηση. Αλίμονο! Φυσικά έχει να κάνει με νευροεπιστημονικές αναλύσεις. Έτσι λοιπόν ερωτευόμαστε με την πρώτη ματιά σε διάρκεια ενός πέμπτου του δευτερολέπτου. Ερωτευόμαστε και καταφέρνουμε να ενεργοποιήσουμε 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου μας από τα οποία ελευθερώνονται όλες οι χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η αδρεναλίνη. Για τους ερευνητές το να ερωτευόμαστε είναι κάτι ανάλογο με τη χρήση κοκαΐνης καθώς οι ίδιες ουσίες ελευθερώνονται και μετά από τη χρήση της. Και φυσικά, αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε κι κείνες τις υπέροχες πεταλούδες στο στομάχι μας, πάλι η επιστήμη θα μας πει πως όλα τα στοιχεία που ενεργοποιεί ο εγκέφαλος διεγείρουν την καρδιά.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

 

Για τη φιλοσοφία θα μιλήσουμε μέσα από τα λόγια ενός φιλόσοφου, του Αλεξάντρ Λακρουά. Γάλλος συγγραφέας και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Philosophie» ο Αλεξάντρ Λακρουά υποστηρίζει πως όταν ερωτευόμαστε αναζητάμε κάποιο έτερο ήμισυ για να αποκτήσουμε μέσω αυτού μια ταυτότητα, μια καταξίωση. Οι Αρχαίοι φιλόσοφοι Πλάτωνας, Αριστοτέλης και Σωκράτης πρωτοστάτησαν στους προβληματισμούς τους για τον έρωτα και τη φύση των ερωτευμένων.  Για τον Πλάτωνα όταν ερωτευόμαστε είναι γιατί αναζητούμε την επανένωση της διχασμένης ψυχής μας με κάποιου άλλου και πως όλο αυτό πραγματοποιείται, όχι σ’ έναν πραγματικό υλικό κόσμο, αλλά σε κόσμο ιδεών.

Ίσως η μόνη κατηγορία που μπορεί να αποτυπώσει τόσο έντονα τα συναισθήματα του έρωτα είναι η ποίηση και η λογοτεχνία. Καθώς ο έρωτας εμπνέει- πόσω μάλλον τους ποιητές και τους λογοτέχνες. Έχει υμνηθεί μέσα στους αιώνες και ίσως το «ερωτεύομαι» να αποτυπώνεται με τις πιο ζοφερές λέξεις μέσα από τα έργα τους. Από τον Σοφοκλή στην Αντιγόνη με το «Έρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήνεσι πίπτεις, ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις», την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη επιλέγοντας χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από το ποίημα του «Σε μια γυναῖκα»: «Θυμᾶσαι τις νύχτες; Για να σε κάνω να γελάσεις περπατοῦσα πάνω στο γυαλί τῆς λάμπας. Πῶς γίνεται αὐτό; ρώταγες. Μα ήταν τόσο ἁπλό ἀφοῦ μ᾿ ἀγαποῦσες».

Προσπαθούμε να εξηγήσουμε πώς νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε και ξέρουμε πως ίσως γύρω μας κάτι θα υπάρχει να μας εξηγήσει αν τα συναισθήματά μας έχουν λογική, αν εμείς δεν αρχίζουμε σιγά-σιγά να τρελαινόμαστε ή αν τελικά ζούμε στις πιο φυσιολογικές συνθήκες. Η επιστήμη, η φιλοσοφία κι η τέχνη του λόγου μέσα από την ποίηση είναι τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα.

Αν μπορούσα να σας το εξηγήσω και ‘γω η ίδια θα σας έλεγα πως ερωτεύομαι σημαίνει πόθος, πάθος κι έλξη. Σημαίνει αγνοώ τη λογική και προτάσσω τη τρέλα που νιώθω για έναν άνθρωπο. Παραμερίζω τις ανάγκες μου, καταλύω τα θέλω μου κι αφήνομαι στη δίνη των συναισθημάτων. Ερωτεύομαι και παύω να λειτουργώ μέσα από το «εγώ». Δεν υπάρχει εγώ, αλλά εμείς. Κι όσο και αν προσπαθούμε να δώσουμε εξήγηση δε θα υπάρχει ποτέ κανόνας ή ορισμός. Πάντα κάτι θα υπάρχει να μας αποδεικνύει πως έρωτας είναι όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα που θα ανακαλύπτουμε όντες ερωτευμένοι.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου