Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χωρίσεις έναν άνθρωπο όπως και πολλές δικαιολογίες.

Το να αφήσεις τον σύντροφό σου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στη σχέση σας, για να ζήσεις κι άλλες εμπειρίες, τί είναι;

Εκείνοι που το κάνουν, αν όντως το κάνουν γι’ αυτό, πρέπει να έχουν πολύ δύναμη πάντως και κότσια.

Το να αφήσεις κάτι σίγουρο, που δεν περνάς και άσχημα, για κάτι που δεν ξέρεις αν θα βρεις και πώς θα είναι, δεν είναι εύκολο και ούτε το κάνουν πολλοί. Ελάχιστοι θα έλεγα.

Οι περισσότεροι βολεύονται στη σιγουριά και φοβούνται το άγνωστο.

Θα σου πουν «Και πού θα πας; Τι θα κάνεις; Και ξέρεις αν θα είναι καλύτερα; Κι αν χάσεις κι αυτό που έχεις;»

Μα η ζωή ολόκληρη είναι ένα ρίσκο.

Αν δεν ρισκάρεις, μένεις στάσιμος, δεν κάνεις βήματα μπροστά, είσαι καταδικασμένος στην ανία.

Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την ρουτίνα και το μόνο που θέλουν είναι να είναι με κάποιον που νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά και τίποτα άλλο.

Γιατί το να μην έχεις προβλήματα στη σχέση σου, δε σημαίνει πως είναι πετυχημένη ή πως είσαι ευτυχισμένος κι έχεις βρει το άλλο σου μισό και όλα καλά. Σε αυτή τη περίπτωση συνήθως δεν επιζητάς τίποτα άλλο, ούτε ρισκάρεις. Βασικά δεν το σκέφτεσαι καν.

Εκείνοι που θα το κάνουν αυτό είναι γιατί κάτι τους λείπει.

Μπορεί να χαρακτηριστούν εγωιστές, επιπόλαιοι και όπως αλλιώς θέλει κάποιος αλλά σίγουρα ένα πράγμα δεν κάνουν. Δε συμβιβάζονται. Κι αυτό θέλει πολύ δύναμη.

Μπορεί να πληγώσεις τον σύντροφό σου, ακόμα κι εσύ μπορεί να πονέσεις, αλλά είναι τουλάχιστον έντιμο να πεις την αλήθεια και όχι φτηνές δικαιολογίες τύπου «θέλω λίγο χρόνο», «σου αξίζει κάτι καλύτερο» και άλλες που λένε οι περισσότεροι όταν τους γυαλίσει κάτι καινούριο ή έχουν βαρεθεί.

Κι ακόμα πιο έντιμο είναι να φύγεις από μια σχέση από το να μένεις από λύπηση ή συνήθεια και από το να μένεις για την σιγουριά και ταυτόχρονα να ζεις τις «εμπειρίες» σου.

Θα τους βρίσετε κάποιοι και μάλιστα με άσχημα λόγια, αλλά αν κοιτάξετε λίγο πιο μέσα στον άνθρωπο αυτό θα δείτε πόσο ονειροπόλος κι ευαίσθητος είναι.

Θέλει να ζει όμορφα, δυνατά και έντονα όλες του τις στιγμές μία προς μία, δεν αντέχει την ρουτίνα. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό;

Ένα παράδειγμα από το κοντινό περίπου περιβάλλον, δυο παιδιών που ήταν μαζί από τα δεκαέξι τους και στα εικοσιτρία ο ένας από τους δύο επέλεξε να χωρίσουν ακριβώς γιατί ήθελε να ζήσει κι άλλες εμπειρίες.

Ποιος μπορεί να σκεφτεί ότι δεν είναι λογικό;

Ειδικά στις μέρες μας που όλα απλώνονται τόσο εύκολα γύρω μας και είναι τόσο εύκολα να τα αγγίξουμε.

Και φυσικά όχι μόνο οι σεξουαλικές εμπειρίες που σαφώς πρέπει να έχουν και τα δύο φύλα πριν προχωρήσουν σε μία σοβαρή σχέση. Πως ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο αν δεν έχεις μέτρο σύγκρισης;

Αλλά και όλες οι εμπειρίες από ταξίδια, φίλους, νέους ανθρώπους στη ζωή σου.

Κακά τα ψέμματα δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα όταν είσαι σε σχέση.

Μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που νιώθουν ότι κάτι δεν τους καλύπτει, κάτι δεν είναι αρκετό, κάτι τους τρώει, χωρίς να είναι κάτι συγκεκριμένο.

Γιατί να μένουν συμβιβασμένοι;

Δεν είναι δίκαιο ούτε για εκείνους, ούτε για τους συντρόφους τους.

Φυσικά ανάμεσά τους θα υπάρξουν και οι άπληστοι, εκείνοι που δεν νιώθουν, που δεν ερωτεύονται, που σκέφτονται μόνο την πάρτη τους χωρίς να τους νοιάζει για τους άλλους και το μόνο που θέλουν είναι να περνάνε καλά και να μαζέψουν όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν, παντός τύπου.

Αλλά κι αυτούς ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;

Είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι τον γεμίζει και να ζει τη ζωή του όπως θέλει, αρκεί να είναι ειλικρινής και να μην κάνει μαντάρα την δική σου.

Συντάκτης: Ελίζα Βλάχου