Τόπος εγκλήματος: Άγιοι Ανάργυροι Αττικής,

Θύμα: Γυναίκα

Ηλικία θύματος: 28 ετών

Θύτης: 39χρονος πρώην σύντροφός της.

  

Η πέμπτη γυναικοκτονία στη χώρα μας για το 2024, έλαβε χώρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα ξημερώματα της Δευτέρας, με θύμα, δυστυχώς μια νεαρή κοπέλα μόλις 28 ετών. Ο πρώην σύντροφός της, τής είχε στήσει καρτέρι, λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα, όπου είχε μετέβη νωρίτερα η ίδια μαζί με έναν φίλο της προκειμένου να τον καταγγείλει στην αξιωματικό της υπηρεσίας. Φοβούμενη για τα χειρότερα, ζήτησε τη συνοδεία περιπολικού, προκειμένου να επιστρέψει στην οικεία της, αλλά η αξιωματικός της το αρνήθηκε καθ’ότι δεν ήταν διαθέσιμο κάποιο εκείνη την ώρα. Αντ’ αυτού, η αξιωματικός της βάρδιας τη συμβούλεψε να πάρει το 100.

«Απ΄ ότι μάθαμε είναι ο άντρας της κοπέλας, τη μαχaίρωσε μπροστά στο τμήμα και αυτοτραυματίστηκε και ο ίδιος. Έγινε πολύ γρήγορα. Απ΄ ότι μάθαμε το ζευγάρι είχε τσακωθεί και η κοπέλα είχε έρθει να κάνει καταγγελία. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα απολύτως. Τη μαχaίρωσε την ώρα που βγήκε από το τμήμα, μετά μαχaιρώθηκε και ο ίδιος στο λαιμό και τον έπιασε η αστυνομία», ανέφερε μαρτυρία.

  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κοπέλα αποχώρησε από το αστυνομικό τμήμα, ώσπου λίγα μέτρα πιο κάτω, έπεσε στο καρτέρι που είχε στήσει ο δ@λοφόνος της, ενώ παράλληλα, μιλούσε με το 100. Άρα, τι ακριβώς εννοείται όταν λέγεται πως η αστυνομία δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα; Ο θύτης, την περίμενε πάνω στο μηχανάκι, καταδίωξε την άτυχη κοπέλα, η οποία προσπάθησε να τρέξει πίσω προς το αστυνομικό τμήμα -το οποίο είχε ενημερώσει ότι διατρέχει κίνδυνο- όμως της κατάφερε τα θανατηφόρα τραύματα στον λαιμό με ένα μαχaίρι. Η κοπέλα ξεψύχησε λίγα μέτρα από την είσοδο του αστυνομικού τμήματος, με αυτήκοο μάρτυρα την τηλεφωνήτρια της Άμεσης Δράσης. Τελευταία της λέξη; «Φοβάμαι.»

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμπεριφορά του δ@λοφόνου, δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς η κοπέλα είχε καταθέσει το 2020 μήνυση για κακοποιητική συμπεριφορά και βιaσμό, ενώ μάλιστα είχε κάνει κι άσκηση ασφαλιστικών μέτρων, που για μη αναφερόμενους λόγους τα απέσυρε. Τέλος, έχει ξεκινήσει προανακριτική εξέταση για τους χειρισμούς της αστυνομίας και ιδιαίτερα της αξιωματικού υπηρεσίας.

Μάλιστα, άλλος μάρτυρας αναφέρει πως ο θύτης την κυνηγούσε, με την κοπέλα να φωνάζει για βοήθεια, χωρίς να τη λαμβάνει («την κυνηγούσε 100 μέτρα (σ.σ. ο 39χρονος). Η αστυνομικός δε βγήκε από το φυλάκιο»), όπως δήλωσε στο prwtothema.gr: «Η κοπέλα φώναζε ότι δέχεται απειλές. “Με κυνηγάει να με σκοτώσει”. Ήταν με ενα φίλο της. Δεν τον είδα, είδα τον άλλον με το μηχανάκι που κρατούσε μαχαίρι και φώναζε “θα σε σκοτwσω”».

  

Ό,τι και να αποφανθεί η ΕΔΕ, το γεγονός είναι γεγονός. Μια ακόμα γυναίκα χάθηκε, όχι από άγνωστο χέρι, αλλά από χέρι που της ήταν «οικείο». Αυτή είναι η Πέμπτη γυναικοκτονία που καταγράφεται για φέτος. Σε μια χώρα που όσο τελικά και να προσπαθήσει να αποτάξει την τοξική αρρενωπότητα από πάνω της, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι στη γωνία που θα είναι έτοιμοι να τη θρέψουν ξανά και να συντηρήσουν το τέρας της βίας.

Τη Δευτέρα το βράδυ σφαγιάστhκε μια (ακόμα) κοπέλα, επειδή κάποιος την είχε για κτήμα του, επειδή δεν του έμαθαν τον σεβασμό οι δικοί του άνθρωποι αλλά επίσης δεν του πρότειναν να πάει σε ειδικό, εφόσον έβλεπαν επιθετικές τάσεις. Αυτές οι συμπεριφορές δε γίνονται ξαφνικά βίαιες, ούτε το χέρι οπλίζεται εν μία νυκτί, υπάρχει διαβάθμιση.

Όταν λοιπόν θεωρούμε ως κοινωνία πως τα αγόρια πρέπει να είναι επιθετικά για να μη γίνουν «φλώροι», όταν η βία δικαιολογείται από «υπερβολική αγάπη», κάθε φορά που βγαίνει από το στόμα κάποιου ένα «έτσι είναι οι άντρες» τότε φταίει, φταίμε, φταίτε, φταίνε. Όταν μια γυναίκα πάει σε αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας και λέει «φοβάμαι» θα έπρεπε να είναι ήδη μαζί της στον δρόμο, δίχως δεύτερη σκέψη.

Το «καμία μόνη» να μας γίνει τρόπος ζωής, όχι απλώς σύνθημα χωρίς νόημα.

 

Συντάκτης: Αμέλια Έβανς