Τα σχολεία άνοιξαν, δυστυχώς όχι σε όλη την επικράτεια λόγω πλημμυρών και παράλληλα, ο προγραμματισμός των σχολικών εορτών και γενικά αργιών γνωστοποιήθηκε σε όλο το διδακτικό προσωπικό της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και ειδικότερα στο εδάφιο Β6 γίνεται μνεία για τις σχολικές εορτές που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ήτοι νηπιαγωγείο, δημοτικό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Φέτος, λοιπόν, μέσα σε τόσα δεινά που έχει περάσει η χώρα, σε τόσα δεινά που συνεχίζει να περνάει αλλά και που λογικά θα δούμε και τα χειρότερα σύντομα (πληθωρισμό, ακρίβεια, φτώχεια), το οικείο υπουργείο, αλλά κι ο υπουργός Πιερρακάκης Κυριάκος  θεώρησαν σημαντικό να βγάλουν «εκτός ύλης» τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Δηλαδή, όλως τυχαίως, τη χρονιά επετείου των 50 χρόνων, διαγράφεται σιγά-σιγά ένα κομμάτι της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, το οποίο -μάλλον- δε σκέφτηκαν σε αυτό το δόλιο το υπουργείο. Όπως παρέλειψαν να σκεφτούν πως όταν τα ίδια τα παιδιά φτάσουν κάπου στο λύκειο, θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωπα με τον όρο «Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία» ή «η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Συνεπώς, θα γεννηθούν απορίες μερικές εξ αυτών, γιατί αποκατάσταση από τι ή γιατί Γ’;

Αγαπητό υπουργείο μας, προς ενημέρωσή σας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου δε θεωρείται «γιορτή», θεωρείται ημέρα μνήμης. Διότι, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τη χειρότερη στρατιωτική δικτατορία που πέρασε τούτος ο τόπος. Διότι, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τα βασανιστήρια που υπέστησαν άνθρωποι που τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι και τη γροθιά τους ψηλά. Διότι δεν πρέπει να ξεχαστούν ουδέποτε οι εξορίες και οι θάνατοι των αγωνιστών της δημοκρατίας.

Διότι, αν τόσο απροκάλυπτα δείχνετε την εμμονή σας προς ολική κατάργηση της εν λόγω ημέρας, τότε θα πρέπει να «αποκρύψετε» το άγαλμα του Αλέξανδρου Παναγούλη, να αποκλείσετε από τα μέσα αναπαραγωγής την μεγαλειώδη συναυλία του Μίκυ Θεοδωράκη, όπου έλαβε χώρα μετά την πτώση της χούντας, να κατεβάσετε τις φωτογραφίες των φοιτητών στα κάγκελα του Πολυτεχνείου, να αμαυρώσετε ακόμα περισσότερο τα ονόματα των νεκρών, να σβήσετε από τη μνήμη μας το σύνθημα «Εδώ Πολυτεχνείο» και μια σειρά ακόμη γεγονότων.

Προφανώς τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου, δίχως εκπτώσεις. Σε μια κοινωνία που μέρος της θρέφει κι αγκαλιάζει τις ρητορικές μίσους, σε μια κοινωνία που αναζητά «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία», ακόμα και σήμερα, θα πρέπει στα σπλάχνα της να μαθαίνει να έχουν αντανακλαστικά έναντι σε κάθε μορφή δικτατορίας και φασισμού. Το να αποδίδεις φόρο τιμής σε αυτή την ημέρα δε σε κατατάσσει σε κάποια πλευρά του πολιτικού φάσματος, σε κατατάσσει όμως στην κατηγορία του ανθρώπου που δεν ξεχνά την ιστορία του. Του ανθρώπου που αγωνίζεται και παλεύει σε κάθε στιγμή της ζωής του, του ανθρώπου που διεκδικεί τα δικαιώματά του, ακόμα και σε εξαιρετικά σκοτεινούς καιρούς.

Αυτά τα ιδεώδη λοιπόν, θα πρέπει να σας νοιάζουν να περάσετε στα παιδιά τούτης της χώρας κι όχι, δεν μπορείτε να «το ξεχνάτε». Όπως θα έπρεπε να σας νοιάζουν τα κενά στα σχολεία από την έλλειψη καθηγητών, θα έπρεπε να νοιαστείτε για τη μειωμένη παράλληλη στήριξη που υπάρχει στις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Προς ενημέρωσή σας λοιπόν, η ΔΟΕ θα γιορτάσει με ή χωρίς την έγκρισή σας την ημέρα μνήμης και σε περίπτωση που ξεχάσετε να το διαβάσετε, σας παραθέτουμε την πλήρη ανακοίνωσή της:

Στην εγκύκλιο Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και συγκεκριμένα στο εδάφιο Β6, γίνεται αναφορά στις σχολικές γιορτές. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι από το συγκεκριμένο εδάφιο απουσιάζει η σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε αυτούσιο το συγκεκριμένο εδάφιο:

«Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (Εορταστικές εκδηλώσεις – Διδακτικές επισκέψεις -Εκδρομές – Ενδοσχολικές εκδηλώσεις)

Σε ό,τι αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου (27 Οκτωβρίου) και της 25ης Μαρτίου (22 Μαρτίου) στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης : α. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017(Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α’ 142). β. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους/τις άλλους/ες μαθητές/τριες. γ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας/Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο. Κατά την ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά τους στα γράμματα, ενώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας τηρείται κανονικά (άρθρο 3, ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν4653/2020 (Α΄12)».

Υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 3 του ΠΔ 79/2017, προβλέπεται ότι: εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται «στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή». Πέρα από το γεγονός ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντιλαμβάνεστε ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να υπάρξει από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της εορτής του Πολυτεχνείου. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο.

Απαιτούμε την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης.»

 

Πηγή φωτογραφίας: Avgi.gr

Συντάκτης: Αμέλια Έβανς
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου