Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

free-stock-photos-techzoe-1-1024x683

 

Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; Μία τόσο κοινότυπη ερώτηση μα με τόσο μεγάλο υπόβαθρο πληροφοριών από πίσω. Από την ανακάλυψη του Νεύτωνα για τη φύση του φωτός έως και σήμερα, η επιστήμη έχει εξελίξει ραγδαία τις βάσιμες πληροφορίες γύρω από τα χρώματα και τις ιδιότητές τους. Αρχικά, τα χρώματα είναι αποτέλεσμα της διάθλασης του ηλιακού φωτός. Το γνωστό σε όλους ουράνιο τόξο επιβεβαιώνει ονειρικά πως όλα όσα βλέπουμε είναι απορρόφηση κάποιου μέρους ακτινοβολίας.

Πρακτικά ένα μήλο απορροφά το φως κι αντανακλά πίσω προς τα μάτια μας μόνο την κόκκινη ακτινοβολία όπου και βλέπουμε. Υπάρχουν τετριμμένες συνδέσεις των χρωμάτων με διάφορες καταστάσεις και συναισθήματα. Το μαύρο θυμίζει πένθος, το κόκκινο πάθος κι έρωτα και το λευκό αγνότητα. Οι υποσυνείδητες αυτές συνδέσεις στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό μας και δημιουργείται η αντίστοιχη συναισθηματική κατάσταση. Πόσες φορές μπήκατε σ΄ένα χώρο και νιώσατε μια απροσδιόριστη ανησυχία, απέχθεια ή ζεστασιά; Οι αποχρώσεις από μόνες τους δεν είναι ζεστές ή κρύες. Παρ΄όλ’ αυτά τις αντιλαμβανόμαστε ενστικτωδώς με την έννοια της θερμοκρασίας. Ένα χρώμα έχει τη δύναμη να σε χαλαρώσει ή να σε θυμώσει, να σε ξεσηκώσει ή να σε γαληνεύσει. Μπορεί ακόμα να σου φέρει πονοκέφαλο ή να σου κατεβάσει τους παλμούς.

Αυτό φυσικά μπορούν να εκμεταλλευτούν άριστα οι ειδικοί του marketing δημιουργώντας τα κατάλληλα μηνύματα προς τους καταναλωτές, είτε διαφημιστικά είτε στο ίδιο το προϊόν. Σημαντική είναι η ανακάλυψη και για τους διακοσμητές, που έχουν πλέον τη δύναμη να διαμορφώσουν κατάλληλα έναν χώρο, αποδίδοντας στον επισκέπτη μια κατευθυνόμενη αίσθηση.

Πειράματα δείξανε πως αλλάζοντας το χρώμα της κούπας του καφέ, παρ΄όλο που διατηρήθηκε το ίδιο περιεχόμενο, η γεύση φάνηκε διαφορετική στους δοκιμαστές του. Στην καφέ κούπα τον βρήκαν υπερβολικά βαρύ και δυνατό, στην κόκκινη με πλούσια γεύση και μεστό, στην μπλε ευχάριστο και ήπιο και στην κίτρινη αδύναμο και νερουλό.

Το πράσινο χρώμα, αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση και το περιβάλλον, είναι χαλαρωτικό κι αναζωογονητικό. Ίσως να έχετε ακουστά το green room που ηρεμούν οι ηθοποιοί πριν βγουν στην σκηνή. Έρευνες δείχνουν ότι οι μετεγχειρητικοί ασθενείς, αναρρώνουν γρηγορότερα και με λιγότερα παυσίπονα αν στο χώρο τους βρίσκεται κάποιας μορφής πρασινάδα.

Τα ζωηρά κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα, μας κάνουν πιο θετικούς και μας γεμίζουν ενέργεια και ζωτικότητα ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μας ανοίξουν την όρεξη, ενώ οι μπλε αποχρώσεις θα βοηθήσουν αυτούς που κάνουν δίαιτα αν χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο στο χώρο φαγητού, μειώνοντάς την αισθητά.

Τα έντονα χρώματα όπως το κίτρινο, δεν ενδείκνυνται για χώρους χαλάρωσης γιατί μαζί με την ενέργεια μπορεί να φέρουν κι εκνευρισμό, όπως και οι μοβ τόνοι μπορούν να φέρουν ηρεμία και πνευματικότητα αλλά και κατάθλιψη σε μεγάλες δόσεις.

Το λευκό θα παραμένει για πάντα το χρώμα της καθαριότητας και της αποστείρωσης, γι΄ αυτό και χρησιμοποιείται αμιγώς στα νοσοκομεία. Δίνει αίσθηση ηρεμίας και ιεροσύνης. Μπορεί όμως να συνδυαστεί και με την ψυχρότητα και την απομόνωση.

Το μαύρο είναι το χρώμα –ή η απουσία χρώματος για να είμαστε πιο σωστοί- που συμβολίζει φόβο, μυστήριο, ένταση, επισημότητα και πένθος. Το καφέ είναι το χρώμα που συμβολίζει τη γη αλλά και τα υλικά αγαθά και μας δίνει αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας.

Υπάρχουν κέντρα χρωματοθεραπείας που αναλόγως την ανάγκη μας, μάς περιλούζουν με το αντίστοιχο φως για να εξισορροπήσουμε τα συναισθήματά μας. Ένα outfit σε νέα χρωματική παλέτα μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση και την αίσθηση που εκπέμπουμε χρησιμοποιώντας αρμονικούς ή συμπληρωματικούς συνδυασμούς για περισσότερη αντίθεση. Η διακόσμηση του χώρου που κατοικείς ή εργάζεσαι μπορεί να διαμορφωθεί προς όφελός σου φτιάχνοντάς σου σημαντικά την ψυχολογία. Λίγη γνώση μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές. Δοκίμασέ το και θα εκπλαγείς.

 

Συντάκτης: Γεωργία Βλασερού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου