Η λέξη “Reiki” προέρχεται από τον συνδυασμό του “Rei” που είναι η ανώτερη μορφή ενέργειας προερχόμενης από τα ανώτερα συμπαντικά επίπεδα και το “Ki” που είναι η επίγεια ενέργεια που κουβαλάμε όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί μέσα μας. Όταν το Reiki διέρχεται από το σώμα μας γίνεται ένα ξεμπλοκάρισμα διανοητικό και συναισθηματικό αφού η κύρια ιδιότητά του, είναι να διεγείρει τους μηχανισμούς αυτοϊασης. Ιδρυτής του υπήρξε ο βουδιστής μοναχός Dr Mikao Usui, το 1920 περίπου.

Ίσως ακούγεται λίγο μυστικιστικό και συνυφασμένο με ινδουιστικές παραδόσεις που είναι κάπως μακριά από τη φιλοσοφία μας. Η ιδέα ότι κάποιος εν ονόματι θεραπευτής χρησιμοποιεί παλμική ενέργεια, κοινώς φέρνει τα χέρια του κοντά σου χωρίς να σε αγγίζει, ηχεί κάπως περίεργα στα αυτιά μας. Αν όμως κοιτάξουμε βαθιά στη φιλοσοφία του Reiki θα διαπιστώσουμε ότι ο κύριος Usui και οι συνεχιστές του, τα λένε πολύ ωραία.

Ας υποθέσουμε ότι ξυπνήσαμε λίγο λοξά σήμερα το πρωί. Βρέχει, αργήσαμε και μας περιμένει φόρτος εργασίας στο γραφείο. Πήραμε και από αλλού καφέ που είναι χάλια και να σου, έτοιμο το mood: Κακοκεφιά, γκρίνια και εξαιρετικός εσωτερικός διάλογος αρνητισμού, τύπου «γιατί όλα σε μένα πρωί-πρωί» κ.τ.λ. Για κάποιο μαγικό οργανικό λόγο, αρχίζουν να δημιουργούνται εγκεφαλικές συνάψεις που ανεβάζουν το stress, στην ουσία την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη τώρα, πολύ φίλη μας, έρχεται και κάνει το σώμα μας να λειτουργεί ας πούμε όπως ένα αυτοκίνητο που δουλεύει διαρκώς στις 5000 στροφές. Αρχίζουν και καίγονται διάφορα, έχουμε φθορά κινητήρα και αύξηση κατανάλωσης καυσίμου. Κάπως έτσι λειτουργεί εκείνη την ώρα και το σώμα μας. Η φθορά του κινητήρα, είναι τα λεγόμενα ψυχοσωματικά προβλήματα πάσης φύσεως και η υπερκατανάλωση καυσίμου συμβολίζει την ενέργεια που σπαταλάμε άδικα σε τόσο ασήμαντα κι αρνητικά γεγονότα. Θα θυμόμαστε άραγε την επόμενη εβδομάδα γιατί πήγε στραβά εκείνη η μέρα; Μάλλον όχι κι αν το θυμόμαστε, κάτι λάθος κάνουμε.

Παρόμοια  λειτουργούμε και με τα πιο σημαντικά ζητήματά μας. Αδιαφορούμε για όλο το καλό που μπορεί να κρύβεται μέσα σε μια κατάσταση και εστιάζουμε μόνο στο μαύρο. Το μαύρο μας ξέρει και το ξέρουμε καλά. Είναι κι αυτό φίλος απ΄τα παλιά και δύσκολα τον κάνουμε πέρα. Γιγαντώνεται μέσα μας κι αρχίζει ένας φαύλος κύκλος.

Κάπου εκεί έρχεται το Reiki να το καταπολεμήσει από δύο σκοπιές: η πρώτη είναι η φιλοσοφία του, η οποία δεν αντικρούει καμία θρησκεία και αντίληψη. Αγάπη. Τι αγάπη; Πρώτα για τον εαυτό μας. Ας συγχωρήσουμε σ΄ εμάς τα λάθη του παρελθόντος. Ας σταματήσουμε ν΄αφήνουμε το θυμό να μας πυροδοτεί, ας θαυμάσουμε τα επιτεύγματά μας δίνοντας συγχαρητήρια στον εαυτό μας γι΄αυτά. Ας εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε, υλικά και μη, σ΄έναν κόσμο που πολλοί ούτε τα φαντάζονται. Ας αποδεχτούμε πλέον την εμφάνισή μας, το χαρακτήρα μας, τα υπέρ και τα κατά μας. Αν δε γεμίσουμε την εσωτερική κανάτα μας πώς θα προσφέρουμε στους γύρω μας ένα ποτήρι νερό; Επίσης η θετικότητα είναι νευραλγικό κομμάτι. Η εστίαση φέρνει σίγουρα αποτελέσματα. Εμείς επιλέγουμε πού να εστιάσουμε. Ο εγκέφαλός μας είναι ένα προγραμματισμένο pc. Εμείς περνάμε τα προγράμματα όμως. Ας δοκιμάσουμε κι αυτό το προγραμματάκι με τις θετικές δηλώσεις. Ακούγονται καλές κριτικές άρα κάπου με κάποιο τρόπο θα δουλεύει.

Η δεύτερη είναι η σωματική. Ο θεραπευτής είναι αυτός που έχει ήδη ανέλθει σ’ ένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο, έχει ενσωματώσει όλη τη φιλοσοφία του reiki και έρχεται να δώσει απλόχερα, θετική ενέργεια. Ενέργεια αγάπης και αυτογνωσίας. Η αύρα του υλικού μας σώματος έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστή. Υπάρχει και σύστημα φωτογράφισής της. Αυτή η αύρα λοιπόν έρχεται σ΄επαφή με τη δική μας και της δίνει ένα χέρι βοηθείας. Καθαρίζουμε, σημαίνει αφήνουμε τη μαυρίλα μακριά και απορροφάμε μόνο λευκό φως. Αυτός ο συνδυασμός που προσφέρεται, μεταφράζεται σε γαλήνη πνεύματος και όμορφη ομαλή ροή ενέργειας. Το αποτέλεσμα: ο εσωτερικός κινητήρας μας δουλεύει ρολόι, είμαστε θετικοί, ήρεμοι και πλήρεις.

Τις αναποδιές δεν τις γλιτώνουμε. Υπάρχουν. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς μ΄αυτές. Η ετοιμότητά μας να τις αντιμετωπίσουμε, ενισχύεται εφαρμόζοντας το Reiki. Με την έννοια της θεραπείας μαλακώνουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας για να ισορροπήσει η ψυχή μας και να είμαστε ολικά υγιείς.  Αξίζει να αναφέρουμε τις αρχές του Reiki που βρέθηκαν στο μνημείο του τάφου του ιδρυτή:

 

«Μόνο για σήμερα:

Μη θυμώνεις

Μην ανησυχείς

Δείξε ευγνωμοσύνη

Δούλεψε σκληρά

Να είσαι καλός με τους άλλους».

 

 

Συντάκτης: Γεωργία Βλασερού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου