Τατάμι, σάκοι, ρινγκ, σκοινάκι και σκόρπια γάντια γύρω γύρω, καθρέφτες που έχουν μετρήσει άπειρες γροθιές και λαβές. Μιλάμε φυσικά για τον κόσμο των αθλημάτων και πιο συγκεκριμένα για τις πολεμικές τέχνες. Πολλοί έχουμε δοκιμάσει μία τουλάχιστον, περιστασιακά, ή ίσως και πιο επαγγελματικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα αθλήματα αυτά έχουν τη δική τους μοναδική γοητεία και πέρα από την καλή άσκηση που προσφέρουν, έχουν να σου μάθουν ένα σωρό πράγματα καθώς σου ανοίγουν την πόρτα για ένα νέο κόσμο πειθαρχίας και αυτογνωσίας. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε 4 από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες.

 

1. Πυγμαχία

Η Πυγμαχία, γνωστή παγκοσμίως ως Box. Πέρα από τις αμέτρητες ταινίες που έχουν βγει σχετικά γι’ αυτό το άθλημα η Πυγμαχία είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή και παγκοσμίως γνωστά αθλήματα καθώς είναι και ολυμπιακό άθλημα. Απαιτεί ταχύτητα, ευστροφία, παρατηρητικότητα και φυσικά πολλή προπόνηση. Το μόνο σου εργαλείο είναι τα χέρια, συγχρόνως όμως συνδυάζεις κινήσεις που ζητούν τη συνεργασία ολόκληρου του σώματός σου. Οι κινήσεις σου ξεκινούν από τα πόδια, ακολουθεί η μέση και τέλος καταλήγουν στα χέρια. Ένα λάθος χτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς γι’ αυτό λοιπόν κάθε κίνηση απαιτεί χρειάζεται ακρίβεια και πολλή συγκέντρωση. Η πυγμαχία αποτελεί βάση για τις πιο πολλές πολεμικές τέχνες και σου μαθαίνει να διαχειρίζεσαι τις δικές σου δυνάμεις μα και του αντιπάλου. Δεν είναι τυχαίο που έχει παρομοιαστεί με παρτίδα σκάκι. Δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό καθώς μπορεί να αθληθεί όποιος θέλει ανεξάρτητα από το βάρος, την ηλικία, το φύλο ή τη φυσική του κατάσταση. Πέρα από όλα τα παραπάνω είναι φοβερή μορφή γυμναστικής καθώς συνδυάζει άψογα αερόβια και αναερόβια άσκηση και σε μία απλή προπόνηση μπορείς να κάψεις μέχρι και 1000 θερμίδες.

 

2. Kickboxing

Ο ορισμός της φράσης «πυξ-λαξ», αφού είναι ο συνδυασμός της δυτικής Πυγμαχίας με το καράτε. Οι διεργασίες γίνονται με χτυπήματα από τα άνω και κάτω άκρα, δηλαδή με γροθιές και λακτίσματα. Οι επιρροές του είναι από την ταϊλανδέζικη πυγμαχία, ενώ κατάγεται από την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική. Γυμνάζει εξίσου καλά ολόκληρο το σώμα και βελτιώνει την ισορροπία, την ευλυγισία και τα αντανακλαστικά σου. Είναι μία εξαιρετική αερόβια άσκηση καθώς κατά τη διάρκεια της προπόνησης γυμνάζονται όλες οι μυικές ομάδες του σώματος και σε μία χαμηλής έντασης προπόνηση μπορείς να κάψεις από 350 έως 450 θερμίδες. Είναι ένα μαχητικό άθλημα που απευθύνεται σε γυναίκες, άντρες μα και παιδιά χωρίς περιορισμό σε φύλο ή ηλικία. Τα οφέλη του είναι πολλά, μα το κυριότερο είναι πως κατά τη διάρκεια της προπόνησης το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες που ανακουφίζουν τον πόνο και εξουδετερώνουν την κατάθλιψη και το στρες. Μπορεί να μην είναι ολυμπιακό άθλημα ωστόσο η αναγνώρισή του είναι μεγάλη και πέρα από αγωνιστικό κομμάτι μπορεί κανείς να διαγωνιστεί για ζώνες που εναλλάσσονται ανάλογα με το επίπεδο και την εμπειρία του κάθε αθλητή.

 

3. ΜΜΑ( mixed martial arts)

To ΜΜΑ είναι μία πολεμική τέχνη πλήρους επαφής με λαβές και knocks σε όρθια στάση ή επί εδάφους. Οι προπονήσεις λαμβάνουν χώρο είτε στο τατάμι, είτε στο ρινγκ είτε στο «τρομερό» κλουβί. Έχει τις ρίζες του στο αρχαίο παγκράτιο και την πάλη και είναι μία μίξη 67 ειδών μαχητικών αθλημάτων καθώς τα περιλαμβάνει όλα. Άρχισε να προωθείται σαν διαγωνισμός μέσω του οποίου θα διακρινόταν μία πολεμική τέχνη που θα ήταν η πιο αποτελεσματική σε περίπτωση αληθινής άοπλης μάχης. Το ΜΜΑ προσφέρει θέαμα σε όλους τους λάτρεις των πολεμικών τεχνών και απαιτεί άπειρη προπόνηση ενώ ο κάθε αθλητής δουλεύει πάνω στις αδυναμίες του. Συνήθως χρησιμοποιούνται τεχνικές σοκ και στους αγώνες συνήθως ο ένας από τους δύο αθλητές αρνιέται να συνεχίσει. Πάντα όμως στο τέλος κάθε αγώνα τιμώνται το ίδιο και οι δύο αθλητές αφού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

 

4. Muay Thai

Γνωστό και ως η ταϊλανδέζικη πυγμαχία, είναι το εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης και είναι γνωστό ως η τέχνη των 8 άκρων αφού οι κινήσεις του περιλαμβάνουν χέρια, αγκώνες, γόνατα και πόδια.
Η οργάνωσή του θυμίζει πολύ αυτή της πυγμαχίας και είναι ένα άθλημα αυτοάμυνας κι αυτογνωσίας. Άρχισε γίνεται ευρέως γνωστό κατά τον Ά παγκόσμιο πόλεμο όπου οργανώνονταν αγώνες του για να τονώνεται το ηθικό των στρατιωτών. Οι κινήσεις του είναι ακριβείς και συγκεκριμένες και κάθε χτύπημα είναι έτσι δομημένο ώστε να εξουθενώνει τον αντίπαλο. Απαιτούνται πολλές δεξιότητες και κυρίως επίγνωση. Σταδιακά οι κανόνες του άρχισαν να αλλάζουν για να μπορεί να είναι πιο οργανωμένο. Οι αθλητές του προπονούνται πολλές ώρες ημερησίως και συνήθως ξεκινούν στην ηλικία 6-8 χρονών. Το Muay Thai, πέρα από την αυτοάμυνα και την άθληση, σου δίνει ένα σημαντικό μάθημα, πώς να αγνοείς και να αντέχεις τους τραυματισμούς.

 

Αγωνιστικό κομμάτι Πολεμικών τεχνών

Πέρα από τις ζώνες και τους ερασιτεχνικούς διαγωνισμούς υπάρχει και το αγωνιστικό κομμάτι. Οι αγώνες σε όλα τα αθλήματα αυτού του τύπου είναι πολύ οργανωμένοι με διαιτητές, προπονητές και πάντα γιατρούς για να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί. Οι κατηγορίες των αντιπάλων χωρίζονται με τα κιλά και το φύλο. Οι αθλητές πάντα αγωνίζονται με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα αναγκαία προστατευτικά. Κάθε γύρος διαρκεί 3 λεπτά και μεσολαβεί 1 λεπτό ξεκούραση, ενώ τα αποτελέσματα τα κρίνουν οι διαιτητές από τα σημεία και τα χτυπήματα που περάσαν στον αθλητή ή αλλιώς από νοκ άουτ. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις αποκλεισμού κάποιου παίκτη λόγο αντικανονικών χτυπημάτων, που αυτό εξαρτάται από το κάθε άθλημα και τους κανονισμούς της κάθε διοργάνωσης.

 

Αυτή ήταν μία μικρή γεύση από τις πολεμικές τέχνες, υπάρχουν πολλές για να διαλέξει κανείς σύμφωνα με αυτό που του ταιριάζει πιο πολύ. Το βασικό όμως είναι πως πρέπει να καταλάβουμε πως η πολεμική τέχνη είναι ευγενή αθλήματα βασισμένα στην αυτοάμυνα και την εσωτερική γαλήνη, όχι για νταηλίκια κι επίδειξη δύναμης. Εκτός προπόνησης λοιπόν, δε θα πρέπει να τη σφετεριζόμαστε, πράγμα που είναι από τα πρώτα που μαθαίνεις ξεκινώντας προπονήσεις.

Συντάκτης: Νατάσα Π.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου