Σεξ. Μια εμπειρία αισθήσεων χωρίς προηγούμενο. Το μεγαλύτερο ναρκωτικό της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν υπάρχει συζήτηση ή διάλογος παρέας που να μη γίνει αναφορά. Ο κόσμος να καίγεται, το σεξ εξουσιάζει. Όποιος λέει το αντίθετο, λέει ψέματα.

Κυρίως για τους Έλληνες, δεν υπάρχει ωραιότερη απόλαυση, ακόμα και τώρα που έχουμε χαθεί σε διαδικτυακές μηχανές. Κατά κύριο λόγο, βέβαια, η χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης γίνεται γι’ αυτόν το σκοπό.

Με όποιον τρόπο και αν  το περιγράψουμε, όσο και να το ψάξουμε, να το αναλύσουμε, η ουσία είναι μια: δε νοείται ερωτική σχέση χωρίς σεξ, εδώ δε νοείται ζωή χωρίς σεξ.

Συμβαίνει όμως –και σε μεγάλο βαθμό κιόλας– πολλά ζευγάρια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σεξουαλική τους σχέση. Ζευγάρια έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν καθόλου σεξουαλική επαφή για μήνες ή χρόνια.

Συνήθως ο άντρας είναι εκείνος που θα εμφανίσει το πρόβλημα. Αδυναμία στύσης ή στύση που χάνεται γρήγορα, απώλεια όρεξης ή ακόμα κι αν υπάρχει θέληση, το σεξ δεν έχει επιτυχία. Ο άντρας είναι ευαίσθητος κι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορεί να δεχθεί ο ανδρικός του εγωισμός ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον ερωτικό του παρτενέρ, ότι δεν μπορεί να σταθεί αντάξιος. Υποτιμάται η αξιοπρέπεια κι η περηφάνια του.

Η γυναίκα από την άλλη εμφανίζει άλλο πρόβλημα τις περισσότερες των περιπτώσεων. Δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό. Ενώ φαίνεται να απολαμβάνει την όλη διαδικασία, να νιώθει ευχαρίστηση κι διέγερση, παρόλα αυτά δε φτάνει στο σημείο, το οποίο την καθηλώνει και το ξέρει. Ίσως κάποιες φορές το καταφέρνει με αυνανισμό αλλά στη σεξουαλική πράξη, καθόλου ή σπάνια.

Είναι μεγάλο πλήγμα για την υγεία μιας σχέσης αλλά και την ψυχολογία του καθενός μέσα σε αυτή, να υπάρχουν σεξουαλικά προβλήματα. Χάνεται η επικοινωνία, το δέσιμο, σβήνει η φλόγα και το πάθος.

Ξέρεις τι είναι να μην μπορείς να μοιραστείς με το σύντροφό σου τις σεξουαλικές σου επιθυμίες; Δεν αντέχεις στην ιδέα ότι είναι εκεί δίπλα σου και δεν μπορείς να τον κάνεις να λιώνει από ηδονή. Νιώθεις μισός κι άδειος χωρίς αυτή την αίσθηση της ικανοποίησης που σου προσφέρει κάθε επαφή μαζί του, εκείνη που θα σε έκανε να σπαρταράς ολόκληρος από το μεθυστική αυτή αίσθηση της κορύφωσης. Όχι μόνο αυτό, βέβαια, αλλά και το μοίρασμα της κάβλας, να δίνεις και να παίρνεις.

Πληγή ανεπούλωτη η αδυναμία να κάνεις σεξ. Κλείνεσαι στον εαυτό και πέφτεις σε κατάθλιψη. Χιλιάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό, ακραίες οι περισσότερες. Σκέφτεσαι πως δε θα μπορέσεις ποτέ να νιώσεις αυτή την ευχαρίστηση που οι άλλοι συνεχώς συζητούν, πως είσαι ανίκανος.

Οι απαισιόδοξες σκέψεις σου, οδηγούν βέβαια και σε άλλα προβλήματα. Δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά γύρω από τον εαυτό σου, δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου φταίει. Αρχίζουν οι κατηγορίες, προσάπτεις το πρόβλημα σε εξωτερικούς παράγοντες ή στο σύντροφο, παίρνεις σπασμωδικές αποφάσεις, δεν μπορείς να κρίνεις τις επιλογές σου ή βγαίνεις αυστηρός κριτής του εαυτού σου και των άλλων. Με λίγα λόγια όλα σου φταίνε κι είναι απόρροια της έλλειψης του σεξ.

Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο σε σεξουαλικές διαταραχές. Οι κυριότερες αιτίες είναι το άγχος, η καταπίεση, η ρουτίνα κι η καθημερινότητα κι άλυτα ψυχολογικά θέματα, όπως ταμπού για παράδειγμα.

Όποιος και να είναι ο λόγος, εσύ μόνος σου δεν μπορείς να το λύσεις. Όσο και να δίνεις ευκαιρίες, όσες δικαιολογίες και να φορτώνεις το «εγώ» σου, δε θα δεις άσπρη μέρα. Δε φταίει ο σεξουαλικός σου σύντροφος, ούτε η κακή στιγμή, ούτε ο πονοκέφαλος που έχεις. Δε θα σου διορθώσει το πρόβλημα μια καλύτερη για τα γούστα σου προτίμηση σε παρτενέρ. Μην κάνεις πειράματα αλλάζοντας διαρκώς συντρόφους λες κι είναι μαθηματικό το πρόβλημα.

Πάνω από όλα, δεν είναι λύση να καταφύγεις στα χάπια που προκαλούν διέγερση, χωρίς την επίσημη συνταγή γιατρού. Πολλοί ανάμεσά μας την έχουν πατήσει έτσι με το μεγαλύτερο ποσοστό να δηλώνει εξαρτημένο.

Μίλα σε κάποιον ειδικό. Αυτή είναι η σωτηρία σου. Ανοίξου, τόλμησε να παραδεχτείς το πρόβλημά σου και να το λάβεις σοβαρά υπόψιν.

Η σεξουαλική υγεία είναι ευφορία ψυχής. Νιώθεις λίγο πιο δυνατός, πιο άνθρωπος. Στην τελική σώζει τη σχέση σου. Είναι κρίμα να χαραμίζεις την αγάπη σου ενώ αξίζεις να τη βιώνεις κάθε λεπτό.

Το σεξ είναι βιολογική ανάγκη. Δε γίνεται να μην έχουμε καλές σχέσεις μαζί του. Είναι η βάση του έρωτα, είναι κομμάτι της πολύτιμης ζωής μας.

 

Επιμέλεια Κειμένου Κατερίνας Σκόνδρα: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Κατερίνα Σκόνδρα