Έπειτα από πολύ καιρό, ίσως και αρκετό πόνο αποφασίζεις πως ήρθε ο καιρός να κάνεις και εσύ την επόμενη σου σχέση. Μία δεύτερη φορά θα προσπαθήσεις να εμπιστευτείς και να μοιραστείς όλα αυτά που μέχρι πρότινος κρατούσες για εσένα με το φόβο της απόρριψης.

Καλά να είναι ο άνθρωπος που σε ξεμπλόκαρε. Η πρώτη σχέση, ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο ερωτεύτηκες δίχως να ξέρεις τις συνέπειες, ίσως δε σε άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις, ίσως πάλι, δεν τον άφησες εσύ. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε θα φτάνατε στον χωρισμό αν ήταν όλα ρόδινα. Όμως τώρα συνέβη και μπορείς να ωφεληθείς από αυτό.

Συμβαίνουν αυτά. Γιατί πολλές φορές δε διαλέγεις τι θα νιώσεις. Και η σχέση αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα καλύτερη από την προηγούμενη. Μην προσπαθήσεις να συγκρίνεις το τώρα με το παρελθόν, μα αναλογικά αυτά που θα σου προσφέρει θα είναι περισσότερα.

Πρωτίστως, εσύ σαν άνθρωπος είσαι καλύτερος. Πλέον ξέρεις τον εαυτό σου και τις αδυναμίες σου και αναγνωρίζεις πως και ο άνθρωπός σου διαθέτει ελαττώματα. Τα δέχεσαι και τα κατανοείς. Δεν είσαι πλέον το ανώριμο εκείνο άτομο που θα φωνάξει και θα τσαντιστεί επειδή θίχτηκε ο εγωισμός του ή το πιο απλό επειδή σου πήρε δαγκωνιά από το πολύτιμο σουβλάκι σου.

Θα αποφύγεις πολλά λάθη που στην πρώτη σου σχέση μπορεί και να μην τα είχες προσέξει εξαρχής. Δε θα ζηλέψεις το παραμικρό, γιατί ξέρεις πλέον πως η ζήλια μπορεί να αποβεί τοξική. Ίσως να χώρισες και για αυτό. Δε θα ρισκάρεις ακόμη μία φορά για τα καπρίτσια που παίζει το μυαλό σου να αφήσεις αυτό το πλάσμα που σε έκανε να ξανανιώσεις.

Γνωρίζοντας πλέον πώς λειτουργεί μια σχέση, ενώ θα προσέξεις να μη βουτήξεις στα βαθιά αμέσως, θα εκμεταλλευθείς άθελα σου τα όμορφα που σου προσφέρει.

Όταν κοιμηθείτε μαζί θα ‘χεις δυο μαξιλάρια. Και ο γνωστός νάρκισσος που ήσουν μέχρι χτες ο οποίος απλωνόταν σαν αυτοκράτορας στο κρεβάτι, θα αναγκαστείς και -σε διαβεβαιώνω θα θελήσεις- να μοιραστείς το χώρο σου για να κουρνιάσει και το πλάσμα αυτό δίπλα σου.

Το πιο βασικό όμως είναι πως τώρα έμαθες να προστατεύεις τον εαυτό σου. Ξέρεις να επιλέγεις, να σέβεσαι.

Γιατί από τα λάθη της πρώτης σχέσης έμαθες για τη δεύτερη, για την τρίτη και πάει λέγοντας.

Θα σεβαστείς ότι ο άλλος μαζί με προτερήματα έχει και ψεγάδια. Το πιο πιθανό είναι να έχει πληγωθεί και αυτός όσο εσύ. Όλοι μας κρύβουμε μια ιστορία που μας καθόρισε. Δε θα μπορέσεις να βρεις άνθρωπο αψεγάδιαστο και το γνωρίζεις. Θα είναι ζηλιάρης, κτητικός, εγωιστής. Μπορεί και τα τρία αυτά μαζί. Αυτή τη φορά μαζί με τον άλλον θα σεβαστείς και τον εαυτό σου.

Όμως ανεξάρτητα από τα λάθος και τα μη, η δεύτερη σχέση διαθέτει ενθουσιασμό και διακατέχεται από έντονα συναισθήματα.

Θα θες να κοιμάστε και ας σου παίρνει τη μεριά του παραθύρου, θα θες και ας σου τραβάει το πάπλωμα Δεκέμβριο μήνα, και ας μη σε αφήνει να κλείσεις μάτι. Θα αναζητά ο ένας τόσο την παρέα του άλλου κι ας μην κοιμάστε πια τα βράδια. Να ‘ναι καλά τα μεσημέρια.

 

Eπιμέλεια Κειμένου Χριστίνας Χατζηθεοδώρου: Κατερίνα Κεχαγιά

 

Συντάκτης: Χριστίνα Κουλιάτσα