Είμαι το πιο ακατάλληλο ον στον πλανήτη γη για να γράψει το συγκεκριμένο κείμενο. Είμαι υπναρού. Λιώνω σε κρεβάτια και καναπέδες τα τελευταία χρόνια της ύπαρξής μου. Θα ‘λεγα πως ο ύπνος είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις γι’ εμένα. Κοιμάμαι αργά το βράδυ, πολλές φορές ξημερώματα και ξυπνάω μεσημέρι και καμιά φορά απόγευμα. Αν δεν κλείσω τουλάχιστον δέκα ώρες ύπνου δεν ανοίγω τα μάτια μου, δε σηκώνομαι από το κρεβάτι για κανένα λόγο.

Η δουλεία μου ξεκινά στις οκτώ το απόγευμα και τελειώνει συνήθως μετά τις δυο το βράδυ, ορισμένες φορές γυρίζω σπίτι μου λίγο πριν χαράξει. Μη φανταστείς, εργασία μόνο για τρεις με τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες; Σχεδόν τίποτα το σημαντικό. Δε με ενοχλεί καθόλου όλο αυτό που έχω επιλέξει να κάνω. Εσύ. που λες πως χάνω την ημέρα με το να κοιμάμαι, σου λέω πως κερδίζω τη νύχτα που κοιμάσαι εσύ.

Δεν κάνω τη δουλειά μιας ιερόδουλης ούτε ενός νυχτοφύλακα. Θα θελα όμως να κάνω ότι κι ο Ρένος Χαραλαμπίδης στα «Φθηνά τσιγάρα». Συλλέκτης. Να μαζεύω στιγμές. Να γράφω τίτλους από βιβλία που κάποτε θα γράψω. Είμαι κι ονειροπόλα, δε μου φτάνει που κοιμάμαι σαν το βόδι, βλέπω κι όνειρα στον ξύπνιο μου. Υπήρξαν φορές που στιγμιαία μπέρδευα το τι είχα δει στον ύπνο μου με το τι στα αλήθεια είχε συμβεί. Ούτε παρενέργειες από αλκοόλ ήταν ούτε από ναρκωτικά κι άλλες ουσίες. Ήταν η απόλυτη αποβλάκωση από τις πολλές ώρες ύπνου.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσα να σου τα διηγηθώ πριν από κάμποσο καιρό. Αυτή ήμουν. Το πρόβλημά μου δεν ήταν πως είχα κάνει τη νύχτα, μέρα (στην κυριολεξία όμως) αλλά που έχανα χρόνο και ζωή με το να κοιμάμαι πολλές ώρες. Είμαι σίγουρη πως ο γάτος μου κοιμόταν λιγότερο από εμένα.

Έτσι για να ανατρέψω την τότε κατάσταση έμεινα άυπνη για πάνω από εικοσιτέσσερις ώρες. Ήθελα να παρατηρήσω την κάθε στιγμή ενός εικοσιτετραώρου. Έκανα ότι κι οι ο υπόλοιπος κόσμος. Αρχικά, ένας πρωινός καφές στο σπίτι κι έπειτα βγήκα έξω μέρα, με το φως του ήλιου. Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο να κάνω, απλώς χρειαζόμουν μια βόλτα, να καθαρίσει το μυαλό μπας και καταλάβει το λόγο που ήμουν τόσο καιρό στον αυτόματο πιλότο. Είχα την ανάγκη να αλλάξω συνήθειες.

Περνώντας τυχαία έξω από ένα ταξιδιωτικό γραφείο μου κέντρισαν το ενδιαφέρον οι αφίσες με προσφορές για ταξίδια κι εκδρομές. Καθόλου κακή σκέψη να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου, σκέφτηκα. Προς καλή μου τύχη η υπάλληλος με ενημέρωσε ότι υπήρχε μια ακύρωση της τελευταίας στιγμής, κάτι που δε θα μπορούσα να το χτυπήσω μέσω ίντερνετ απ’ το σπίτι. Αυτή ήταν μια πολύ καλή αρχή της νέας καθημερινότητάς μου.

Δε λέω ότι πήγα από το ένα άκρο στο άλλο, απλώς έκανα κάτι έξω από τα νερά μου, κάτι που δε θα έκανα στο παρελθόν με αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθώ περισσότερο. Απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ζωή μου.

Αν θεωρείς πως κι εσύ κοιμάσαι περισσότερο από όσο θα έπρεπε θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να βγεις από τον φαύλο κύκλο της συνήθειάς σου. Έστω δοκιμαστικά. Κάνε κάτι νέο πέρα από τα δεδομένα σου. Δε λέω να σηκωθείς κι από τα χαράματα να απλώσεις τραχανά.

Ο ύπνος φέρνει ύπνο. Όσες περισσότερες ώρες κοιμάσαι τόσο πιο πολύ νυστάζεις και δεν έχεις την ανάλογη όρεξη και διάθεση να κάνεις διάφορα άλλα πράγματα. Το πέρασα αυτό το στάδιο, δεν ήταν και τόσο άσχημα αλλά φτάνει. Καιρός να ζήσουμε.

Η επιστήμη έχει αποφανθεί εδώ και χρόνια. Ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται. Επίσης ένας ενήλικας καλό είναι να κοιμάται επτά ώρες ημερησίως. Ο ύπνος πάνω από 9 ώρες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, πιθανόν γιατί η κόπωση αποτελεί σύμπτωμα άλλων παθήσεων.

Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι οι πολλές ώρες ύπνου κι αδράνειας.  Δε θα σου πω «άδραξε τη μέρα» κι άλλες παρόμοιες φράσεις για να σε πείσω. Το κινητό σου έχει κι αφύπνιση. Δώσε βάση στη συγκεκριμένη λέξη. Αφυπνίσου!

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κατσουλίδη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη