Αν σου πουν πως η καθημερινότητα σκοτώνει τον έρωτα, μην τους πιστέψεις. Ίσως να την τραυματίζει λίγο, αλλά σίγουρα είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο. Συνεπώς η καθημερινότητα δένει τα ερωτευμένα ζευγάρια. Φέρνει πιο κοντά όσους επιλέγουν να επενδύσουν σε αυτό που λέμε ερωτική σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων.

Όταν αποφασίσεις να ζήσεις μαζί με έναν άνθρωπο, να μοιραστείς μαζί του όσα έχεις, θα το πετύχεις μόνο όταν το «εγώ» δώσει τη θέση του στο «εμείς». Έτσι, αβίαστα, χωρίς να πρέπει να αλλάξεις το ποιος είσαι. Να είσαι ευτυχισμένος που είστε μαζί, να νιώθεις τυχερός που συναντηθήκατε, που σμίξατε οι δυο σας.

Αν φτάσετε στο σημείο να ονειρεύεστε και να σχεδιάζετε το μέλλον από κοινού, αν ξεπερνάτε τις δυσκολίες και συνεχίζετε να είστε αγαπημένοι, δεν έχετε λόγο να φοβάστε μην γκρεμιστούν όσα χτίσατε. Μόνο που υπάρχει ένα σενάριο που ίσως να μην είχατε προβλέψει.

Τι γίνεται όταν ο ένας απ’ τους δυο φεύγει; Όταν θα πρέπει να λείψει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε για δουλεία είτε για άλλους σημαντικούς λόγους που δεν έχει να κάνει με τη σχέση τους; Όχι, για ψύλλου πήδημα, μην μπερδεύεστε. Θα μου πείτε σχετικά είναι αυτά, όταν λέμε μεγάλο εννοούμε το χρονικό διάστημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση. Άλλο το να πάει κάποιος ένα μήνα στο χωριό κι άλλο έξι μήνες στη Σουηδία.
Διαβάζοντάς το κάποιος που έχει βιώσει στο παρελθόν μια σχέση από απόσταση, μπορεί να του φανεί εύκολο και λειτουργικό, αλλά δυστυχώς, δεν είναι το ίδιο στην περίπτωσή μας.

Εδώ μιλάμε για ζευγάρια που έμαθαν να πορεύονται μαζί. Που ενδεχομένως να μένουν στο ίδιο σπίτι, ο δεσμός τους να κρατάει χρόνια και να μη θέλουν να αποχωριστούν ο ένας από τον άλλο ούτε για ένα σαββατοκύριακο. Είναι μια μεγάλη αλλαγή και για τις δυο μεριές.

Δεν υπάρχει αντίο, δε θα ξεστομίσει κανείς αυτή τη λέξη. Πώς μπορείς να πεις αντίο στον άνθρωπό σου; Δεν είναι χωρισμός. Δε διαλύεται το «εμείς», συνεχίζει να υπάρχει. Η διαφορά είναι ότι η Χ απόσταση αλλάζει τον τρόπο λύσης της εξίσωσης, αλλά δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Αφού γνωρίζεις εξ αρχής πως στην περίπτωσή σας, ένα κι ένα κάνουν ένα.

Όταν μείνετε χώρια ίσως κλάψεις, μα τα δάκρυα δε θα ωφελήσουν κανέναν. Είναι λογικό να υπάρξει η θλίψη. Αλλά σκέψου πως η αγάπη, ο έρωτας, ο πόθος, η έγνοια, αυτομάτως πολλαπλασιάζονται. Αυτό δείχνει πόση σημασία έχει για σένα αυτός ο άνθρωπος.

Σε μια σχέση όπου η απόσταση υπάρχει εξ αρχής, αφού γνωριστεί το ζευγάρι, αντιμετωπίζεται ως κάτι δεδομένο. Στη δική μας περίπτωση η απόσταση είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κάτι παροδικό. Είναι μια σχέση που παλεύει να σταθεί, περιμένει κι επιμένει.

Ατελείωτες ώρες αγκαλιά με το ακουστικό, συνήθως τα βράδια. Για εκείνον που μένει πίσω είναι ιδιαίτερα αισθητή η απουσία του άλλου στο διπλό κρεβάτι. Για εκείνον που λείπει είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε ένα ξένο περιβάλλον χωρίς το ταίρι του.

Αν το δεις σαν δοκιμασία, δε θα σε πάρει από κάτω. Καθώς περνούν οι μέρες θα δεις πως μεγαλώνει η προσμονή της αντάμωσης και θα αφήσεις πίσω τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις πως σε πνίγουν. Έχεις την ικανότητα να εκμηδενίσεις την απόσταση; Άλλωστε, στις σχέσεις τα μαθηματικά ανατρέπονται.

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη