Όλοι περνάμε περιόδους όπου μας καταβάλλει υπερβολικό άγχος για διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Οικογενειακά, επαγγελματικά και προσωπικά προβλήματα που μας δημιουργούν την τάση να θέλουμε απλώς να πέσουμε για ύπνο και να τα ξεχάσουμε. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι περίοδοι αυτοί, που θέλουμε να κοιμόμαστε συνέχεια είναι συνηθισμένες κι υπάρχει κάποια εξήγηση περί τούτου.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τους 7 λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό και σας τους παρουσιάζουμε:

 

1. Άγχος

Ναι, το άγχος είναι προφανώς πρώτο στη λίστα γιατί μιλάω, καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή όλων κι αποτελεί την συνηθέστερη «πηγή του κακού». Μπορεί να γίνει παραγωγικό αλλά μόνο όταν το βιώνουμε για λίγο. Το υπερβολικό στρες όμως, μας κάνει να νιώθουμε εξάντληση και κατ’ επέκταση υπνηλία.

 

2. Κακή διατροφή

Όπως και το άγχος έτσι και μια μη ισορροπημένη διατροφή συμβάλει στην κακή σωματική αλλά και ψυχική υγεία. Μια διατροφή που στερείται των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών δεν μπορεί να μας προσφέρει τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε τη μέρα κι όταν ο οργανισμός είναι εξασθενημένος και ταλαιπωρήμενος και νιώθουμε πως χρειαζόμαστε συνεχή ξεκούραση.

 

3. Υπερκόπωση

Η υπερκόπωση είναι βασική αιτία για την οποία μπορεί να νιώθουμε τελείως εξαντλημένοι. Το κακό είναι πως συνήθως την αγνοούμε ή την αποδίδουμε σε απλή κούραση από τη δουλειά και την καθημερινότητα και δε δίνουμε στο σώμα μας αρκετό χρόνο να ανακάμψει. Μέχρι που τελικά καταλήγουμε σε ένα δωμάτιο στα επείγοντα ενός νοσοκομείου κι ο γιατρός μας λέει να ρήξουμε τους τόνους και να αναπαυθούμε.

 

4. Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο μεταβολισμός αποτελεί ένα πολύπλοκο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού που ανταποκρίνεται στις ορμόνες, στη διατροφή αλλά και τον ύπνο. Το αίσθημα υπνηλίας ακόμη και της κούρασης που μπορεί να νιώθουμε ίσως να συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση τροφών πολύ πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη. Οι αυτές λοιπόν αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος κι οργανισμός μας εστιάζει στη διάσπαση αυτών στοιχείων, ζητώντας μας προσωρινά ένα διάλειμμα από ότι κάνουμε.

 

5. Φαρμαρκευτική αγωγή

Κι όμως, το αίσθημα της υπνηλίας μπορεί να αποτελεί παρενέργεια φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που δε συνταγογραφούνται. Διαβάζουμε λοιπόν τις οδηγίες των φαρμάκων που λαμβάνουμε προσεκτικά και συμβουλευόμαστε και τους ειδικούς αν αντιμετωπίζουμε παρενέργειες από φάρμακα που λαμβάνουμε. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ή η προσθήκη βοτάνων στη διατροφή μπορεί να δράσουν βοηθητικά.

 

6. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Β12

Αν τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Β12 στον οργανισμό είναι χαμηλά, νιώθουμε μια συνεχόμενη κόπωση κι έλλειψη ενέργειας. Η διάθεση είναι πεσμένη και κάθε δραστηριότητα μοιάζει με άθλος. Κι εδώ τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να κάνουν το θαύμα τους.

 

7. Έλλειψη βιταμίνης D

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως αυξάνει τα επίπεδα κούρασης. Η βιταμίνη D, που παίρνουμε από τον ήλιο, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί συνδυαστικά με την ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνη. Οποιαδήποτε διαταραχή λοιπόν στα επίπεδά της στο αίμα, επηρεάζει τον ύπνο μας και τα επίπεδα ενέργειας.

 

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά