Η ζωή μας είναι γεμάτη στιγμές, άλλοτε ανέμελες, χαρούμενες, γεμάτες χρώματα κι αισιοδοξία. Άλλοτε πάλι οι στιγμές είναι σκληρές και ζόρικες, μοιάζουν με αδιέξοδο από το οποίο δυσκολευόμαστε να βγούμε. Όταν έρχονται, λοιπόν, τα ζόρια δεν πράττουμε όλοι το ίδιο, κι αυτό είναι λογικό. Ο καθένας μας θα αντιμετώπιζε την ίδια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, καθώς διαφέρουμε όχι μόνο στο χαρακτήρα, αλλά και στα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας. Πάμε να δούμε, λοιπόν, σε ποια κατηγορία ανήκει ο καθένας από μας, σύμφωνα με το poll της εβδομάδας.

Αν είσαι από εκείνους που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν καταστάσεις μόνοι τους, τότε ανήκεις στην συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που στα ζόρια κλείνονται στον εαυτό τους και δε θέλουν άνθρωπο δίπλα τους. Απομακρύνουν τους πάντες ή απλώς δεν μοιράζονται το πρόβλημά τους και το κρατάνε αποκλειστικά για τους ίδιους. Χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους, συνήθως κλείνονται σπίτι για μέρες ολόκληρες, χωρίς όρεξη για κάθε μορφής ψυχαγωγία, καθώς το μόνο που τριγυρνάει στο μυαλό τους είναι το θέμα που τους απασχολεί. Χαμένοι στις σκέψεις τους, κάνουν σενάρια και βρίσκουν πιθανές λύσεις για καθένα απ’ αυτά. Υπάρχουν φορές που νιώθουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, όμως, μοναδικός συνοδοιπόρος τους στη διαδρομή αυτή είναι ο εαυτός τους. Μόλις αρχίσει να αχνοφαίνεται ένα δειλό φως στον ορίζοντα, τότε και μόνο τότε, επιστρέφουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.

Στη δεύτερη θέση, οι πιο λογικοί, οι οποίοι αποφασίζουν να κρατήσουν δίπλα τους δικούς τους ανθρώπους, που μπορούν να τους καταλάβουν και να φιλτράρουν την κατάσταση με καθαρό μυαλό. Πολλές φορές χρειαζόμαστε την στήριξη δικών μας ανθρώπων για να νιώσουμε πιο όμορφα και πιο δυνατοί, όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που μας ζορίζει. Περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερα μυαλά και ιδέες που εμείς μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί από το άγχος, την ανησυχία και την ταραχή νιώθουμε. Στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι, τι πιο όμορφο από το να δεχτείς τη βοήθειά τους τώρα που τη χρειάζεσαι;

Ακολουθούν όσοι καταβάλλονται απ’ το πρόβλημα, δηλώνουν απαθείς και ξεσπάνε στο φαγητό. Περνούν ώρες μόνοι τους χαζεύοντας στην τηλεόραση, αγκαλιά με κάποιο σνακ, αφήνοντας τον εαυτό τους να παρακολουθεί από μακριά την κατάσταση. Χαμένοι σε έναν εικονικό κόσμο, χαλαρώνουν χωρίς να σκέφτονται αυτό που τους στεναχωρεί και τους πιέζει. Δεν είναι μύθος πως όταν η ψυχολογία μας επηρεάζεται από κάτι, ξεσπάμε στο φαγητό, το αντίθετο μάλιστα. Πολλοί καταφεύγουν σε ανθυγιεινές τροφές, ειδικά όταν τραβάνε ζόρια. Περίπτερα και delivery έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Ακόμα κι αν πάντα ήταν επιρρεπείς σ’ αυτές τις γλυκιές κι αλμυρές αμαρτίες, τώρα πέφτουν με τα μούτρα σαν μην υπάρχει αύριο. Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε κουτιά και σακουλάκια από αποφάγια, παίρνουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους, σαν να σταματάνε τον χρόνο, πατώντας παύση σε ό,τι τους πιέζει.

Στη τελευταία θέση, αυτοί που θεωρούν πως η καλύτερη λύση να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα είναι να βγεις με φιλαράκια, να πιεις και να ξεχαστείς. Τα άτομα αυτά θα επιλέξουν να ξεσπάσουν για να μην πνιγούν μέσα στο πρόβλημα. Δε σημαίνει πως δεν τους νοιάζει ή δεν το πολυσκέφτονται όσο οι υπόλοιποι, το αντίθετο μάλιστα. Είναι απλώς η αντίδραση τους σε μια δύσκολη κατάσταση, την οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν διαφορετικά. Γι’ αυτό και βγαίνουν απ’ τους ρυθμούς τους, κάνουν τη νύχτα μέρα, με σκοπό να ξεχνιούνται, μήπως και αποφορτιστούν. Πίσω απ’ αυτή την αντίδραση κρύβεται και μια μικρή επανάσταση, κάτι σαν δεύτερη εφηβεία, που όλος ο κόσμος μοιάζει εχθρός σου κι εσύ προσπαθείς να απαντήσεις βγαίνοντας από τα νερά σου.

Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικοί χαρακτήρες, άλλα συναισθήματα, άλλες συμπεριφορές. Το σημαντικό είναι να κάνουμε ό,τι είναι καλό για την ψυχική μας ηρεμία εκείνη τη στιγμή, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τα ζόρια κι όταν νιώσουμε έτοιμοι να βγούμε νικητές.

Συντάκτης: Χαρά Τζιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.