Δυστυχώς πολλές φορές -αν όχι πάντα- ο χωρισμός μας βρίσκει απροετοίμαστους. Εδώ που τα λέμε όσο και να στροβιλίζεται στο μυαλό μας αυτή η ιδέα πότε δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι. Αγάπη, συνήθεια, ινάτι μας κάνουν να μένουμε και να δυσκολευόμαστε να κόψουμε τους δεσμούς μας με το ταίρι μας. Είτε το έχουμε πάρει απόφαση, λοιπόν, είτε όχι καμία στιγμή και καμία ώρα δεν είναι ιδανική για να χωρίσουμε.

Κι όμως, οι άνθρωποι χωρίζουν. Απότομα, ακριβώς όπως ερωτεύονται, απροειδοποίητα, ενίοτε έντονα κι άλλοτε σιωπηλά. Οι λόγοι που οδηγούν στο τέλος ποικίλουν και πάντα αφήνουν ερωτηματικά που απασχολούν το μυαλό μας για καιρό. Μέχρι που συνειδητοποιούμε πως αφού πια έχουμε χωρίσει δεν έχει και μεγάλη σημασία να απαντηθούν.

Εγώ θεωρώ πως μια απ’ τις πιο δύσκολες φάσεις στο χωρισμό είναι η απότομη διακοπή κάθε επικοινωνίας. Παγωμάρα πλακώνει και τους δύο και δε βγαίνει μιλιά. Και κάπως έτσι μένουν ανείπωτα τόσα και τόσα. Αλήθειες, συναισθήματα και όλα όσα κρατούσατε κι οι δυο σας μέσα σας. Τραγική ειρωνεία το ότι ως χθες μιλούσατε ώρες ολόκληρες και τώρα ξαφνικά δεν ανταλλάζετε κουβέντα.

Με το σφύριγμα της λήξης και τον τερματισμό μαζεύουμε αποσκευές και φεύγουμε κλείνοντας δυνατά την πόρτα πίσω μας. Μαζί με τις αποσκευές μας ωστόσο κουβαλάμε και τις αλήθειες μας όπως και τα τυχόν ψεματάκια μας. Κανείς δεν είναι Άγιος και αν κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό θα δούμε πως όλοι κάποια στιγμή σε κάποια σχέση μας αναγκαστήκαμε να πούμε κάποιο ψέμα ή να κρύψουμε την αλήθεια. Εν τέλει πόσο διαφέρει το να λες ψέματα από το να κρύβεις την αλήθεια; Για σκέψου για να κρύψεις την αλήθεια πόσα ψέματα λες. Θα μου πεις ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και κάποιες φορές το κάνεις με τις πιο αγνές προθέσεις. Για να μην πληγώσεις τον άλλον, για να μην τον χάσεις, για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις από το πουθενά. Βλέπεις είναι και ο φόβος και η ανασφάλεια που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Στο poll αυτής της εβδομάδας κληθήκατε να ψηφίσετε ποια μεγάλη αλήθεια έχετε κρύψει από την πρώην σχέση σας. Αρκετά ενδιαφέρουσα ερώτηση όπως και τα αποτελέσματά της. Για να δούμε τι απαντήσατε.

Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 18,5%, μας είπατε ότι απατήσατε το σύντροφό σας και δεν το αποκαλύψατε ποτέ. Λίγο-πολύ οι περισσότεροι έχουν περάσει από φάση με τρίτο πρόσωπο στη σχέση. Είτε έχουν απατήσει είτε τους έχουν απατήσει είτε μπήκαν στον πειρασμό και σκέφτηκαν να το κάνουν. Η ουσία όμως δεν είναι αν θα μαθευτεί, αλλά το δίδαγμα που δεν είναι άλλο απ’ το ότι με την απιστία πληγώνονται ανεπανόρθωτα και οι δύο. Δεν παίζει ρόλο αν γίνει μία η περισσότερες φορές – είναι μία πράξη που από μόνη της πονάει, θίγει την εμπιστοσύνη, τον εγωισμό και ενίοτε και την αυτοπεποίθηση του συντρόφου σας. Συν της άλλης βέβαια θίγει και εσάς τους ίδιους. Σίγουρα το να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προστατεύσει και τους δυο σας. Το σωστό όμως ξέρουμε όλοι ποιο είναι.

Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 22,8%, απαντήσατε πως ο σύντροφός σας δε σας ικανοποιούσε ερωτικά και το κρύψατε. Σκούρα τα πράγματα εδώ, είναι λεπτό το ζήτημα και απαιτεί υπομονή και μαεστρία. Η ικανοποίηση στην ερωτική επαφή δυστυχώς μέχρι και σήμερα αποτελεί θέμα ταμπού και κάποιες φορές δεν ανοίγει εύκολα μια τέτοια συζήτηση. Πώς μπορείς να πεις στο σύντροφο σου ότι δε σε καλύπτει και μην παρεξηγηθεί ούτε να θυμώσει; Δεν υπάρχει όμορφος τρόπος να το πεις αυτό στον άλλον. Έτσι, λοιπόν, προσπαθείς να το φέρεις απ’ έξω- απ’ έξω με υπονοούμενα και οδηγίες, ελπίζοντας να βελτιώσεις την κατάσταση. Κάποιες κουβέντες δεν είναι εύκολο να τις ξεστομίζουμε- και αυτή σίγουρα είναι μία από αυτές.

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 29% μας είπατε πως δεν είχατε κανένα μυστικό από την πρώην σχέση σας. Τόση ειλικρίνεια πια; Ούτε ένα τόσο δα μυστικούλι; Αξίζετε συγχαρητήρια λοιπόν, σπουδαίο πράγμα η ειλικρίνεια. Κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια και δε χρειάζεται να έχεις καλή μνήμη για να μην ξεχνάς τα ψέματα που έχεις πει. Η αλήθεια όσο και να πονάει πρέπει να λέγεται και όπως απαιτούμε από τους άλλους να΄ναι ξεκάθαροι απέναντι μας, έτσι οφείλουμε να είμαστε και εμείς .

Στην πρώτη θέση και με ποσοστό 29,6% μας είπατε πως δεν ξεπεράσατε ποτέ το χωρισμό σας και δεν το ομολογήσατε. Αχ αυτός ο εγωισμός, κλείνει το στόμα μας και βράζουμε στο ζουμί μας. Προσπαθείς με νέες σχέσεις, μα κάποιες φορές δεν το ξεπερνάς. Συμβαίνει και αυτό. Έχεις σκεφτεί όμως πως ίσως και ο άλλος να νιώθει έτσι και να φοβάται να στο πει; Κάποιος πάντα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να γίνει η αρχή. Όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται αξίζει να προσπαθούν. Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτά τα πράγματα. Εντάξει, ίσως ο άλλος να το έχει ξεπεράσει, όμως αν δε δοκιμάσεις δε θα μάθεις ποτέ. Όποια και να είναι η έκβαση θα έχεις καθαρή τη συνείδησή σου, γιατί θα ξέρεις ότι προσπάθησες. Η ζωή είναι μικρή για να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας.

Κάθε σχέση στη ζωή μας είναι και μία αφορμή για νέα διδάγματα. Οι άνθρωποι είναι βιβλία και συμβιώνοντας μαζί τους διαβάζουμε την ιστορία τους και τους μαθαίνουμε. Με ψέματα και μυστικά, τι διδάγματα μπορούμε να αποκομίσουμε; Όλοι ψάχνουμε την αλήθεια στους γύρω μας. Ίσως πονάει μερικές φορές και πληγώνει -όμως πάντα εκτιμάται. Το ψέμα, όπως και η αλήθεια, είναι επιλογή μας. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε σωστά και σοφά.

Συντάκτης: Νατάσα Π.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.