anastasia1574

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σαν τους κύκλους. Μόλις ολοκληρωθούν κλείνουν. Αυτό το κλείσιμο σηματοδοτεί τη στιγμή που ο νυν αυτόματα μετονομάζεται σε πρώην. Έρχεται η εποχή που ο άνθρωπός σου, όπως συνήθιζες να τον λες, είναι πλέον ένας άνθρωπος κοινός με όλους τους άλλους. Βέβαια ζούμε στον αιώνα τον οποίο τα social media βρίσκονται στο προσκήνιο. Αποτελούν τόσο μέσο επικοινωνίας όσο και αυτοπροβολής.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Ανταλλάσσουμε μηνύματα διαρκώς με τους ανθρώπους μας, πόσο μάλλον με το ταίρι μας. Στην πραγματική ζωή ένας χωρισμός σημαίνει και απομάκρυνση απ’ το άτομο αυτό. Τι συμβαίνει όμως στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργούμε όταν χωρίζουμε; Όπως κάθε εβδομάδα έτσι κι αυτή κληθήκατε να απαντήσετε στο poll με θέμα πώς επιλέγει ο καθένας να πράξει με τους πρώην στα social media. Ας ξεκινήσουμε.

Στην πρώτη θέση με ποσοστό 39,76% βρίσκεστε εσείς που απλώς δεν ασχολείστε. Είστε εσείς που αδιαφορείτε. Ούτε τους διαγράφετε ούτε τους παρακολουθείτε. Μπορεί τυχαία να δείτε στην αρχική σας μια ανάρτηση του πρώην σας, όμως θα την προσπεράσετε σαν να μη συμβαίνει κάτι. Τίποτα δε θα χαλάσει την ψυχραιμία σας, ακόμη κι αν ο πρώην σας προσπαθήσει να σας πείσει για το πόσο υπέροχα περνάει χωρίς εσάς.

Στην αμέσως επόμενη θέση με διαφορά, το 23,21% από εσάς, θεωρείτε πως είναι ανωριμότητα να τους σβήνετε. Φαίνεται πως κάποιοι από εσάς δε θέλετε να διαγράψετε τον πρώην σας απ’ αυτή την πραγματικότητα. Επιλέγετε να τον κρατήσετε στη ζωή σας, έστω κι έτσι, αφού έχει αποτελέσει κεφάλαιο σ’ αυτή. Δε βρίσκετε νόημα να τους διαγράψετε γιατί διαγράφοντάς τους απ’ την εικονική πραγματικότητα νιώθετε πως τους διαγράφετε και απ’ την πραγματική. Ίσως βέβαια να έχετε κι άλλους σκοπούς. Μπορεί να θέλετε να μαθαίνετε νέα τους ή να ελπίζετε σε μία επανασύνδεση. Μόνο εσείς γνωρίζετε.

Στην αντίπερα όχθη με μικρή διαφορά απ’ την προηγούμενη κατηγορία βρίσκεστε εσείς που τους διαγράφετε κι όλα καλά. Ακολουθείτε με μικρή διαφορά την προηγούμενη θέση, με μόλις 20,38%. Ο χωρισμός δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους. Είτε αυτό περιλαμβάνει την πραγματική είτε την εικονική σας ζωή, έπειτα από έναν χωρισμό επιλέγετε να μην αφήσουν κανένα ίχνος στη ζωή σας. Συχνά δεν αντέχετε να βλέπετε φωτογραφίες τους ή νέα τους. Προσπαθείτε να τους ξεπεράσετε και δε θέλετε να σας στοιχειώνουν οι διάφορες κινήσεις τους στο διαδίκτυο.

Αν δεν έχετε ταυτιστεί με κάποια κατηγορία ακόμα, ίσως να ανήκετε στην τελευταία. Στην τελευταία θέση λοιπόν, με 16,65%, συναντάμε εσάς που μια χαρά ανταλλάσσετε και λάικ. Είστε τα κουλ τυπάκια της υπόθεσης. Εκείνοι που, όχι απλά δεν μπαίνετε στη διαδικασία της διαγραφής, αλλά αν δείτε μία φωτογραφία, ένα τραγούδι ή οτιδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ο πρώην σας, δε θα διστάσετε να του χαρίσετε απλόχερα κι ένα λάικ. Δεν εκτίθεστε με αυτή σας την πράξη. Βέβαια, αν είναι τόσο χαλαρός όπως εσείς, θα σας το ανταποδώσει με την πρώτη ευκαιρία. Μπορεί να σταματήσατε την ανταλλαγή των μηνυμάτων, όμως η ανταλλαγή των λάικ καλά κρατεί.

Διαφέρουμε όλοι μεταξύ μας και το μόνο σίγουρο είναι πως  δεν αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γεγονός που μπορεί να τύχει στη διαδρομή μας. Κανένα κλείσιμο κεφαλαίου της ζωής μας δεν είναι εύκολο. Κανένας χωρισμός δεν είναι ευχάριστος. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να τον διαχειριστούμε σε δύο πραγματικότητες, αυτή της εικονικής αλλά κι εκείνη της πραγματικής ζωής. Αλλιώς αντιμετωπίζεις την κάθε πραγματικότητα. Καμία επιλογή δεν είναι λάθος εφόσον την στηρίζουμε.

Συντάκτης: Αγγελική Παπαδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!