Κατά καιρούς έχουμε ακούσει, καμιά φορά επιβεβαιώνουμε κιόλας, πως οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται ως δύσκολες. Αυτή η δυσκολία θα λέγαμε πως εντοπίζεται στην επικοινωνία. Δεν είναι λίγες οι φορές που  έχουμε δει, τα λόγια μας να διαστρεβλώνονται κι ακόμα πιο πολλές φορές έχουμε βρεθεί στη δύσκολη -αν μη τι άλλο- θέση να πρέπει να πούμε κάτι σοβαρό και σημαντικό σε κάποιον. Πολλοί από μας σκαρφίζονται διάφορες δικαιολογίες και αποφεύγουν να το συζητήσουν και κάποιοι άλλοι προτιμούν τη κατά μέτωπο συζήτηση.

Ωστόσο, κάτι μας έτρωγε να μάθουμε πώς αντιδράτε εσείς όταν πρέπει να πείτε κάτι σημαντικό και πώς το αντιμετωπίζετε. Έτσι, λοιπόν, την εβδομάδα που μας πέρασε, σας θέσαμε ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που επιχειρείτε να πείτε κάτι σημαντικό σε κάποιον. Οι διαθέσιμες κι εναλλακτικές απαντήσεις που σας δώσαμε ήταν τέσσερις. Είχατε επιλογή είτε να το αγνοήσετε μέχρι να μην είναι πια δικό σας πρόβλημα, είτε να βάλετε κάποιον τρίτο να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα, είτε να το εκφράσετε μέσω μηνύματος για να βγείτε και απ’ τη δύσκολη θέση, είτε -τέλος- να το πείτε face to face.

Τελευταίοι στην κατάταξη με ποσοστό 0,78% βρέθηκαν εκείνοι που παραδέχτηκαν πως βάζουν κάποιον άλλον να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα. Το συγκεκριμένο ποσοστό κοινού, είτε νιώθει άβολα είτε δε θέλει να επωμισθεί  τέτοια ευθύνη στους ώμους του. Όπως και να’χει, βρίσκει τη λύση θέτοντας ως ασπίδα κάποιον τρίτο, ο οποίος κι αναλαμβάνει το δύσκολο έργο.

Μια θέση πιο πάνω, συναντάμε εκείνους που απάντησαν πως όταν έχουν να αναγγείλουν κάτι σοβαρό, απλώς το αγνοούν μέχρι να μην είναι πια δικό τους πρόβλημα. Ένα ποσοστό της τάξεως του 4,26%, ευελπιστεί πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το σοβαρό που θέλουν να πουν θα πάψει να είναι δικός τους προβληματισμός. Επομένως, το θέμα θα περάσει στα αζήτητα και δε θα χρειαστεί να πουν τίποτα σε κανέναν.

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,09% , συναντάμε όλους εσάς που θεωρείτε πως η καλύτερη λύση είναι το μήνυμα, καθώς σας βοηθά να βγείτε απ’ τη δύσκολη θέση. Δεν έχετε τον άλλο απέναντί σας κι αυτό αυτομάτως σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα και -ίσως- βοηθάει να κρατήσετε μια πιο ψύχραιμη και ταυτόχρονα αντικειμενική -όσο γίνεται- στάση.

Πρώτους στην κατάταξη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά απ’ τις υπόλοιπους, διακρίνουμε όλους εκείνους που προτιμούν να το συζητήσουν face to face. Συντριπτικό ήταν το ποσοστό των ανθρώπων που απάντησαν πως όταν έχουν να πουν κάτι σημαντικό διαλέγουν να το κάνουν κοιτώντας τον άλλο κατά πρόσωπο. Έτσι, το 84,87% των ανθρώπων που απάντησαν πως η κατά πρόσωπο αντιμετώπιση κι ανακοίνωση ενός σημαντικού θέματος, τους κάνει να νιώθουν πιο ήρεμοι και πιο «εντάξει» απέναντι στους άλλους.

Συνοπτικά λοιπόν, θα λέγαμε πως μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων προτιμά να έχει τον άλλο απέναντι του όταν θέλει να του πει κάτι σημαντικό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό θεωρεί πως η αποστολή μηνύματος ναι, μεν, ενημερώνει τον άλλο γι’ αυτό το σημαντικό που θέλει να του πει, αλλά ταυτόχρονα τους βγάζει από τη δύσκολη θέση. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που προτιμά να κρατήσει απόσταση και στόμα κλειστό μέχρι το πρόβλημα να μην είναι πια δικό του. Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που δείχνουν μια προτίμηση να πετάνε το μπαλάκι σε κάποιον τρίτο.

Παρ’όλα αυτά , όταν έχουμε να πούμε κάτι σοβαρό καλό θα ήταν να το κάνουμε οι ίδιοι, κοιτάζοντας τον άλλο στα μάτια. Έτσι, θα μπορούμε να καταλάβουμε και να δούμε πώς νιώθει και τι αισθάνεται καθώς και τις αντιδράσεις του. Άσε που κι ο ίδιος θα εκτιμήσει το γεγονός πως συζητάμε τετ α τετ αυτό που θέλουμε να του πούμε και δεν μπλέκουμε τρίτους.

Συντάκτης: Αθηνά Συντυχάκη - Θάνου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη