Οι άνθρωποι από τη φύση τους είναι κοινωνικά όντα και έχουν την ανάγκη να περιτριγυρίζονται από φίλους. Ωστόσο, δε μετράει τόσο η ποσότητα αλλά η ποιότητα των ανθρώπων που έχουμε δίπλα μας. Πρέπει τα μάτια σου να είναι ανοιχτά και να μπορούν να εντοπίσουν τους υποτιθέμενους φίλους, οι οποίοι εισβάλλουν στη ζωή σου για να πάρουν κι όχι για να σου προσφέρουν κάτι.

Υπάρχουν φιλίες ικανές να σε γεμίσουν αρνητικά συναισθήματα. Αυτό εξαρτάται και από τη χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων, αλλά κυρίως από την προσωπικότητα του φίλου. Υπάρχουν κάποιοι που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, που μονίμως θέλουν να φαίνονται το θύμα της υπόθεσης. Αν δεις μια τέτοια συμπεριφορά, τρέξε να γλυτώσεις, γιατί θα σε φορτίσει και θα σε κουράσει στην πορεία του χρόνου. Επίσης, αν έχεις κοντά σου έναν τέτοιο άνθρωπο δεν μπορείς να βασιστείς πάνω του, σου δημιουργεί μια ανασφάλεια και ένα άγχος για το αν θα κάνει όσα σου υποσχέθηκε. Μπορεί εσύ να είσαι πάντα δίπλα του και να προσπαθείς να βοηθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που μένει ξεκρέμαστος και άπαξ και συμβεί μια φορά, ας σου γίνει μάθημα, για να σταματήσεις να κάνεις συνέχεια τον καλό Σαμαρείτη.

Επίσης, οι άνθρωποι που ξεκινάνε κάθε πρόταση με το «εγώ» συνήθως ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τις δικές τους ανάγκες, σε βαθμό που θα σε εκμεταλλευτούν μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους και έπειτα θα εξαφανιστούν. Όχι για πολύ, μη φανταστείς, μέχρι να σε χρειαστούν ξανά. Εσένα όμως, σε καμία περίπτωση δε σου αξίζει μια τέτοια ιδιοτελής συμπεριφορά. Ένα ακόμη σημάδι πως κάποιος μάλλον δε θα ‘πρεπε να ανήκει στον κύκλο σου είναι το γεγονός πως το ‘χει με το κουτσομπολιό και δε διστάζει να σχολιάσει μέχρι και σένα όταν δε βρίσκεσαι μπροστά. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο όλοι σχολιάζουμε πράγματα με την παρέα μας, αλλά η διαφορά είναι η πρόθεση και η κακοπροαίρετη κριτική.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές στην αρχή φαντάζουν αμελητέες και δεν τις προσέχουμε καν. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και με τη συνεχή έκθεση σε αυτές, αρχίζουν να μας γεμίζουν συναισθήματα άγχους, κούρασης, παραίτησης και αρνητισμού. Εκεί είναι η στιγμή που πρέπει να καταλάβεις πως μια φιλία σού τρώει όλη την ενέργεια και να βρεις τη δύναμη να ξεκόψεις. Και φυσικά υπάρχει και χειρότερο σενάριο -γι’ αυτούς που αγνοούν τα red flags- που δεν είναι άλλο απ’ το να χάσεις τον εαυτό σου. Έτσι, καθόλου απίθανο να κάνεις επιλογές που θα αποδειχτούν λάθος για εσένα και που δε σε εκφράζουν.

Όλα αυτά σε οδηγούν σε συνεχείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, όμως με αυτό τον τρόπο δεν ικανοποιείς τις ανάγκες σου και χάνεις το νόημα της αλληλεπίδρασης με πραγματικούς φίλους. Άνοιξε τα μάτια σου και δες -όσο είναι καιρός- αν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές απέναντί σου, ώστε να ξεκόψεις, γιατί σε όλους μας αξίζουν άνθρωποι που να μας προσφέρουν χαρά, ξεγνοιασιά, θετικότητα. Και φυσικά, αυτά αξίζουν να τους προσφέρουμε κι εμείς.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.