Για μας που γεννηθήκαμε σε νησιά, το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με τη θάλασσα και το κολύμπι. Άπειρες φορές, όμως, έχω σκεφτεί πώς θα ήταν το να κολυμπάς τον χειμώνα. Και μιας κι αρχίζει σιγά-σιγά η θερμοκρασία να κατεβαίνει κι οι πρώτες βροχές να πέφτουν, είπα «Μωρέ, λες;».

Οι παλαιότεροι συνιστούσαν τη χειμερινή κολύμβηση σαν κάτι το αναζωογονητικό, ακόμη και σαν θεραπεία πολλών ασθενειών. Το κρύο νερό, σε συνδυασμό με το θαλασσινό αλάτι, είναι βάλσαμο τόσο για το σώμα μας όσο και το μυαλό και το πνεύμα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η χειμερινή κολύμβηση αυξάνει την αντοχή, αφού το σώμα μας μαθαίνει να αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την άσκηση σε διαφορετικές συνθήκες. Επίσης, τονώνει το μυϊκό μας σύστημα κι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Ίσως το πιο σημαντικό είναι πως όσοι κολυμπούν τους χειμερινούς μήνες, πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ιώσεις και πιο δύσκολα αρρωσταίνουν. Έτσι, λοιπόν, είναι γεγονός ότι η χειμερινή κολύμβηση δεν είναι μόνο μια μορφή άσκησης και γυμναστικής που βοηθά στο να κρατήσουμε και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση μα κι ένας τρόπος να βελτιώσουμε τον οργανισμό μας.

Παράλληλα, όμως, είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθά το μυαλό και το πνεύμα μας. Αυτό συμβαίνει διότι η κυκλοφορία του αίματός μας αυξάνεται, όπως επίσης κι οι χτύποι της καρδιάς μας, έτσι η αδρεναλίνη μας ανεβαίνει μαζί με το αίσθημα της ευτυχίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το άγχος και το στρες, που πολλοί από εμάς υποφέρουν από αυτά, λόγω των σύγχρονων ρυθμών της κοινωνίας μας και των συνθηκών εργασίας.

Καλά όλα αυτά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το χειμερινό κολύμπι έχει τις δυσκολίες του και πρέπει να ξέρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πριν να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο. Πρώτα απ’ όλα, το κολύμπι τον χειμώνα δεν είναι για όλους, συνιστάται να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν αρχίσουμε μια τέτοια άσκηση, για να ‘μαστε σίγουροι ότι κάποιο ιατρικό πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίζουμε δε θα επηρεαστεί ή δε θα επιδεινωθεί. Τον γιατρό μας πρέπει επίσης να τον συμβουλευόμαστε και κατά τη διάρκεια της άσκησής μας αυτής, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό μας.

Αν κι εφόσον, τελικά, η υγεία μας μάς επιτρέπει να αρχίσουμε αυτή τη δραστηριότητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το κολύμπι, ακολουθώντας τις συμβουλές από κάποιον ειδικό στον τομέα αυτό.

Η χειμερινή κολύμβηση, λοιπόν, ενδυναμώνει το σώμα και τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας παράλληλα έναν πιο υγιή και πιο ήρεμο, χωρίς άγχος, τρόπο ζωής. Πρέπει, όμως, πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι η φυσική μας κατάσταση και το ίδιο το σώμα μας μάς επιτρέπουν να αρχίσουμε μια τέτοια δύσκολη ενασχόληση. Στην τελική, εκτός από τη χειμερινή κολύμβηση, κι άλλα πολλά αθλήματα μπορούν να μας ηρεμήσουν και να βοηθήσουν τη λειτουργία το οργανισμού μας εξίσου καλά!

Φτάνει μόνο να ‘χουμε όρεξη να εξερευνήσουμε και να πειραματιστούμε μέχρι να βρούμε κάτι που να ταιριάζει τόσο με την προσωπικότητά μας όσο και με το σώμα μας.

 

Συντάκτης: Ναταλία Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη