Όλα κάνουν τον κύκλο τους και όλα δημιουργούν καινούριους κύκλους, που συνδέονται με άλλους κύκλους και κάπως έτσι βιώνουμε νέες εμπειρίες ζωής. Νέοι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για να μας συντροφεύσουν για πολύ ή για λίγο, να κάνουν guest εμφάνιση ή να καταλήξουν συμπρωταγωνιστές στα νέα μας επεισόδια.

Υπάρχουν όμως και φάσεις που βιώνεις τα ίδια συμβάντα απλώς με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Για την ακρίβεια και οι πρωταγωνιστές δε διαφέρουν ιδιαίτερα, επαναλαμβάνουν συμπεριφορές απλά αλλάζουν μορφή, είναι διαφορετικά πρόσωπα που κάνουν ίδιες κινήσεις. Μικρές στιγμές Deja Vu, κατά τις οποίες εσύ αναρωτιέσαι γιατί επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία και ποιος είναι ο σκηνοθέτης που σε άφησε απλό θεατή σε αυτό το τόσο καλοστημένο έργο. Με λίγα λόγια, αναρωτιέσαι γιατί προσελκύεις συνεχώς ίδιες και αδιέξοδες ερωτικές σχέσεις.

Ευτυχώς πρόκειται για φάση που περνούν αρκετοί από εμάς, άρα δεν είναι κάποια κατάρα η οποία ακολουθεί εσένα προσωπικά και σε κρατάει δέσμιό της. Και μάλιστα είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που «μπλέκεις» σε αυτές τις αδιέξοδες καταστάσεις και τις επιλέγεις ξανά και ξανά! Πάμε να τους απαριθμήσουμε;

 

1. Προσελκύουμε αυτό που κατά βάθος θέλουμε

Λένε πως ό,τι είσαι σε κάθε σου φάση, ό,τι θες και ό,τι εκπέμπεις αυτό και προσελκύεις να σε πλησιάσει. Ναι, ό,τι θες να ζήσεις και να δεις, αυτό θα κάνει εμφάνιση ή μάλλον, έστω και υποσυνείδητα, σε αυτό θα δώσεις ευκαιρία. Σε φάσεις σου που θες κάτι πιο χαλαρό, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεσαι ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό, κάτι τέτοιο θα γνωρίσεις. Ακόμα και αν δηλώνεις σε φίλους και γνωστούς πως θες κάτι πιο σταθερό, όταν το μέσα σου έχει άλλη άποψη, μάντεψε, το πιο σταθερό είτε δε θα έρθει είτε απλά όταν το δεις να πλησιάζει θα βρεις ένα σωρό δικαιολογίες για το ότι «δεν είναι το κατάλληλο άτομο» επειδή απλούστατα δε θα μπορέσεις να το διαχειριστείς.

 

2. Κυνηγάμε πολύ το διαφορετικό

Η επαναλαμβανόμενη επιλογή ατόμων με συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφορών, ή αλλιώς με συγκεκριμένο pattern, προκύπτει από την ανάγκη μας να γνωρίσουμε κάτι διαφορετικό. Κάτι πολύ μακριά από τα δικά μας δεδομένα και τη δική μας συμπεριφορά. Το άγνωστο μας γοητεύει και το κυνηγάμε με κάθε κόστος. Τα όσα όμως είναι διαφορετικά από εμάς, ίσως μεταξύ τους να έχουν ομοιότητες.

 

3. Κοιτάμε το παρελθόν με παρωπίδες

Οι παλιές σου εμπειρίες και ερωτικές επιλογές έχουν αφήσει τα σημαδάκια τους, τα οποία ακόμη ενοχλούν. Μπαίνεις λοιπόν στη διαδικασία να απορρίπτεις καθετί γνώριμο και πιο κοντά στα όσα ήδη ξέρεις, με σκοπό να ζήσεις κάτι άλλο. Έχοντας όμως στο μυαλό σου έντονες τις πιο ακραίες συμπεριφορές καταλήγεις να ψάχνεις να εντοπίσεις εκείνες και να μην κοιτάς καθόλου τις λίγο μικρότερες λεπτομέρειες, οι οποίες ίσως τελικά να έχουν πιο πολλά να σου πουν.

 

 

4. Είναι και θέμα γούστου

Τα άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές μπορεί να σου θυμίζουν στοιχεία που θεωρείς εσύ γοητευτικά και θεωρείς πως είναι ικανά να σου προσφέρουν κάτι πραγματικά ικανοποιητικό. Με λίγα λόγια, αντί να εστιάζεις πολλές φορές στη γενική εικόνα και να αναγνωρίζεις τα στοιχεία που δηλώνουν από την πρώτη στιγμή ότι θα υπάρχει ημερομηνία λήξης, εσύ κάνεις την επιλογή με πάθος και βεβαιότητα γιατί απλά υπάρχουν κάποια -για εσένα- ενδιαφέροντα στοιχεία στη συμπεριφορά ή στο χαρακτήρα τους.

 

5. «Αφού εμείς ταιριάζουμε όλα θα πετύχουν»

Με βάση όσα είπαμε στο νούμερο τέσσερα, δεν είναι σπάνιο να θεωρεί κάποιος πως τα άτομα που έχουν συγκεκριμένη συμπεριφορά και χαρακτηριστικά, είναι το δικό του ιδανικό και ταιριαστό. Και αφού αυτό είναι βρε παιδί μου, τι να κάνουμε τώρα; Να ρισκάρουμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο και να χάσουμε το «τέλειο»; Οπότε μένεις να επιμένεις σε λανθασμένες επιλογές, έχοντας την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα καταφέρεις να το ζήσεις.

 

6. Απατηλό πράγμα το μυαλό μας

Εγωιστικό επακόλουθο του λόγου νούμερο πέντε. Πάμε και δημιουργούμε στη φαντασία μας ιδανικές εναλλακτικές της τωρινής πραγματικότητας και αναμένουμε τη στιγμή που θα μας δοθεί η ευκαιρία να ζήσουμε την κάθε πλάνη που το μυαλό φτιάχνει. Βαφτίζουμε καταστάσεις ιδανικές και συμβατές, βάζοντας τα άτομα σε κουτάκια και κατηγορίες. Γράφουμε ουσιαστικά ένα σενάριο και αρνούμαστε πεισματικά να κάνουμε έναν αυτοσχεδιασμό που ίσως μας βγάλει από τα προκαθορισμένα.

 

7. Κάνει εμφάνιση ένας μικρός επαναστάτης έφηβος

Αντίδραση στον τρόπο που εσύ έχεις μάθει να αναπτύσσεσαι, αντίδραση σε ό,τι οι άλλοι σου λένε πως σου ταιριάζει και σου αξίζει να έχεις, αντίδραση και στον εαυτό σου τον ίδιο και στην εσωτερική φωνούλα που σου λέει ότι οδεύεις σε ένα ακόμη λάθος. Μένεις λοιπόν να επιμένεις και να μπλέκεις σε μη αποτελεσματικές ερωτικές σχέσεις προσπαθώντας να τους διαψεύσεις όλους, καταλήγοντας απλά να τους επιβεβαιώνεις!

 

8. Ας το ψάξουμε και λιγάκι μέσα μας

Δεν είναι σπάνιο η δική μας χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση να μας ωθεί να ζητάμε και να ζούμε αδιέξοδες καταστάσεις. Ή μάλλον, να μας κρατάνε από το να επιδιώξουμε οτιδήποτε μπορεί να δείχνει καλύτερο λόγω του φόβου της πιθανής αποτυχίας. Ένα ακόμη σημείο που δρα υποσυνείδητα και καταφέρνει με επιτυχία να καλλιεργεί τα συναισθήματα του «γιατί» και του «τι κάνω λάθος».

 

9. Μέγας εχθρός της επιτυχίας με επτά γράμματα: Βιασύνη

Δίνεις πολλά πριν ακόμη ο άλλος σκεφτεί να δώσει. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται κενό στα θέλω σας. Πρακτικά δες το. Είναι εφικτό ο ένας να πηγαίνει με πρώτη ταχύτητα, ο άλλος με τρίτη και να περάσουν μαζί τη γραμμή τερματισμού; Και όταν αυτό επαναλαμβάνεται με όσα άτομα περνάνε από τη ζωή σου τότε πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μην πρόκειται απλώς για λάθος συγχρονισμό.

 

10. Δεν έχουμε γνωρίσει πραγματικά τον εαυτό μας

Έρχονται στον δρόμο σου αδιέξοδες σχέσεις με άτομα ίδια απλά σε άλλα σώματα, γιατί χρειάζεται πάνω από όλα να βρεις τα θέλω σου. Να μάθεις τι είσαι και τι αλήθεια ζητάς από τη ζωή σου. Να μάθεις μέσα από αυτές τις επιλαμβανόμενες καταστάσεις να διαχειρίζεσαι εσένα. Άλλωστε κάνουμε τα «ίδια λάθη» μέχρι να αφομοιώσουμε και να εμπεδώσουμε το μάθημα που αυτά θέλουν να μας διδάξουν.

Συντάκτης: Φλώρα Γιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη