Νέο κύμα -κακών- εξελίξεων έφτασε στην ακτή μας και πάλι. Φαίνεται πως η κοινωνία πάει επιεικώς από το κακό στο χειρότερο κι εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι και θεατές όταν συμβαίνουν τόσο τραγικά γεγονότα. Ο λόγος γίνεται για εκατομμύρια συνομιλίες στο Telegram με χιλιάδες χρήστες σε όλη την Ελλάδα να γίνονται μέλη κάθε λεπτό, μοιράζοντας προσωπικές φωτογραφίες και στιγμές από σχέσεις τους, από πρώην συντρόφους, ανυποψίαστες κυρίες που κάνουν τα ψώνια τους, περπατούν στον δρόμο, κάνουν ηλιοθεραπεία στη θάλασσα μα κι ανήλικες κοπέλες που βρίσκονται στην τάξη του σχολείου τους. Ακριβώς όπως το ακούσατε.

Λες και δεν μπορούσε να γίνει χειρότερο, φωτογραφίες από την αδερφή τους, τη μητέρα τους αλλά κι από μικρά παιδάκια. Κάποιες «δίνονται» δωρεάν, άλλες επί πληρωμή, άλλες ακόμα και με ανταλλαγή -πού καταντήσαμε- καθώς και γυναίκες με λογαριασμό στο OnlyFans (ιδιωτική πλατφόρμα για εγγεγραμμένους που μπορείς να βρεις προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο επί πληρωμή επαγγελματιών ερωτικών ταινιών κι ερασιτεχνών) τις οποίες παράνομα κατέκτησαν και προώθησαν χωρίς έγκριση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Μιλάμε για πάνω από 100.000 φωτογραφίες ανυποψίαστων γυναικών, μαζί και φωτογραφίες από εφαρμογές τεχνικής νοημοσύνης που έχουν δεχθεί επεξεργασία για να τους αφαιρέσουν τα ρούχα, ανήλικα παιδιά κάτω των 11 ετών, συγγενικά πρόσωπα, ακόμα και βρέφη!

Ως προϋπόθεση να γίνεις δεκτός σ’ αυτές τις κλειστές ομάδες, είναι να στείλεις σε έναν «υπεύθυνο» -προς αποφυγή χειρότερου χαρακτηρισμού- σετ από φωτογραφίες ή και βίντεο πρώην συντρόφου σου ή υλικό που ήδη υπάρχει στην κατοχή σου με ονοματεπώνυμο και το profile της εκάστοτε κοπέλας σε εφαρμογή των social (Instagram, Facebook) που θα προβληθούν και θα εγκριθούν για να έχεις πρόσβαση. Δεν έμεινε όμως, το πράγμα, μόνο εκεί. Ανεβάζουν αρχεία σε ένα είδος cloud που ονομάζεται MEGA.NZ με ονομαστικούς φακέλους κι όποιος έχει το συγκεκριμένο link, έχει και πρόσβαση σε όλες τις ακατάλληλες φωτογραφίες. Το κακό δε σταματά στο Telegram και στο MEGA.NZ αλλά προχωρά και σε προσωπικές συνομιλίες καθώς και σε discord και nicegram που είναι παρόμοιες κρυπτογραφημένες από άκρη-σε άκρη εφαρμογές, δυσκολεύοντας έτσι τη δουλειά της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και της αστυνομικής αρχής να βρουν τους υπαίτιους και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ένας ανεμοστρόβιλος οργής έχει ξεσπάσει από κάθε γυναίκα και κάθε λογικό άνθρωπο -όπως και πολλούς άντρες που δε συμμερίζονται αυτό που συμβαίνει- σε Tik Tok, Instagram και Facebook με μπροστάρισσα τη γνωστή πλέον Ναταλία Γρηγορίου (την ιδρύτρια της σελίδας -μήπως έχουμε τον ίδιο γκόμενο-) και τον αγαπημένο σε όλους Tik Toker και influencer Papito Jimmis που είναι γνωστός για τη δράση του ενάντια στην αδικία και τις κακόβουλες πράξεις που γίνονται καθημερινά στον κόσμο. Και φυσικά, τον βραβευμένο αστυνομικό Μπαταρλή Βαγγέλη «ο φύλακας άγγελος» των κακοποιημένων γυναικών και των απροστάτευτων παιδιών που έσπευσε να βοηθήσει προωθώντας το θέμα και δίνοντας συμβουλές καθοδήγησης σε όσες κοπέλες εμπλέκονται στις εν λόγω συνομιλίες.

Μιλάμε για παραβίαση, όχι μόνο προσωπικών δεδομένων, αλλά και για ξεκάθαρη κακοποίηση κι εκμετάλλευση γυναικών μετατρέποντάς τις σε «άψυχα» αντικείμενα για την ερωτική ικανοποίηση αντρών και για την εκδίκηση θιγμένων πρώην συντρόφων με προφανώς κακή βούληση και κανένα ηθικό φραγμό που δημιούργησαν κάτι τόσο ανήθικο. Όσα σκέφτομαι κι αισθάνομαι ως άνθρωπος κι ως γυναίκα, είναι αηδία, ντροπή, λύπη, οργή κι απογοήτευση. Εν έτη 2023 περίμενα να έχουν εξαλειφθεί αυτά τα «φαινόμενα» και να έχουμε προοδεύσει κι εξελιχθεί πνευματικά, χτίζοντας γέφυρες κι όχι γκρεμίζοντάς τις.

Το πρωί της Πέμπτης 13 Απριλίου το θέμα προβλήθηκε και στην ελληνική τηλεόραση κάνοντάς το γνωστό ακόμα και σε όσους δε διατηρούν λογαριασμούς στα social, σε παγκόσμια πλέον ακτίνα αναγκάζοντας όλους μας να έχουμε γνώμη και να πάρουμε θέση έμπρακτα, βοηθώντας όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες γίνεται. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι ένα συμβάν που συνέβη τώρα κι ας έγινε γι’ αυτό λόγος τις τελευταίες μέρες. Η εφαρμογή, όπως κι οι συνομιλίες διατηρούνται χρόνια κι αυτό το καθιστά ακόμα πιο σοκαριστικό, διότι χρόνια τώρα βρισκόμαστε σε άγνοια.

Μιλήσαμε για τη σελίδα της Ναταλίας που φέρνει στην επιφάνεια άπιστους συντρόφους και κατά πόσο ηθικό ή κι όχι είναι, ωστόσο βλέποντας αυτό δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ, πού είναι η ηθική σε αυτό, κυρίες και κύριοι; Πού είναι οι μαχητές του δίκαιου και του σωστού; Πού πήγε η προστασία των προσωπικών δεδομένων;

Στην πρωινή εκπομπή γνωστού καναλιού έγινε αναφορά ότι ξεκίνησε όλο αυτό για κάποιου είδους αντίδραση στην ομάδα «μήπως έχουμε τον ίδιο γκόμενο», χωρίς καμία βάση λόγω του ότι η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε μόλις τον Απρίλιο, ενώ οι συνομιλίες υπάρχουν από το 2017 κι ακόμα πιο πίσω. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ως προς το γιατί δημιουργήθηκαν κι ούτε μας ενδιαφέρει ο λόγος. Είναι έγκλημα. Έχει σχηματιστεί δικογραφία με 15+ κοπέλες που έχουν λάβει μέρος έως τώρα και συνεχώς αυξάνονται, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί κάποιοι από τους εμπλεκόμενους κι αναμένουμε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, ελπίζοντας να δοθεί δικαιοσύνη και να σταματήσουν οι διαρροές προσωπικών στιγμών και δεδομένων μια για πάντα.

Το ίντερνετ κι οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν έχουν τη δύναμη και δε φοβούνται να τη χρησιμοποιήσουν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, όμως η κοινωνία ήδη έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα αυξάνοντας τα περιστατικά βίας και εγκλημάτων, τόσο που δε νιώθει κανένας πλέον και πουθενά  ασφαλής. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών κι αποκατάσταση των αδικημένων γυναικών μα κι ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι κι ενωμένοι με μια φωνή να φέρουμε την αλλαγή, αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι ο κατήφορος θα μας βρει με σπασμένα μούτρα.

Ας πούμε λοιπόν για άλλη μια φορά τα βασικά. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να δείχνει και να αγαπά το σώμα της με όποιο τρόπο εκείνη θέλει και να το μοιράζεται με όποιον θέλει. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το προωθεί και να το μοιράζεται με τρίτα πρόσωπα χωρίς την έγκρισή της. Δεν είναι ντροπή να δείχνεις το κορμί σου, ένα κορμί που μπορεί μαγικά να δημιουργεί ζωή, που έγινε τέχνη, που ενέπνευσε καλλιτέχνες και μουσικούς, ζωγράφους, ποιητές, συγγραφείς, που έγινε άγαλμα, που ξεκίνησε και έληξε πολέμους, που αντέχει κάθε πόνο με ψηλά το κεφάλι κάθε μήνα. Κι όσο για σένα, που σου το έκαναν αυτό, θέλω να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεσαι ντροπή, να μη σκύψεις ποτέ το κεφάλι και για κανέναν- το λάθος δεν είναι δικό σου. Το λάθος είναι στην κοινωνία και τους ανθρώπους της που κατηγορούν το θύμα κι όχι τον θύτη, που σηκώνει τα χέρια ψηλά και στρέφει το βλέμμα αδιάφορα σε άλλη κατεύθυνση, που αδυνατεί να προφυλάξει τους ανθρώπους της,

Κυρίες μου να μη φοβάστε να είστε ο εαυτός σας, να παλεύετε για το δίκιο και το δικό σας και των άλλων, να προστατεύετε τον εαυτό σας και όσους έχουν ανάγκη και να μην ξεχάσετε ποτέ ότι άσχετα με το πώς σας αποκαλούν και την γνώμη που σχηματίζουν οι άγνωστοι για εσάς, η αξία σας δεν πέφτει ποτέ. Περήφανα να κρατάτε το κεφάλι ψηλά κάνοντας ελεύθερες αυτό που αγαπάτε. Κύριοι, εσείς που είστε άξιοι να λέγεστε άντρες, εκ μέρους όλων των γυναικών, σας ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου, που αγωνίζεστε και βοηθάτε όσους σας έχουν ανάγκη, μας φροντίζετε και μας προστατεύετε, μας σέβεστε, μας αγαπάτε και μας δέχεστε. Δεν περνάτε απαρατήρητοι, σας βλέπουμε. Όπως και τους άλλους. Όσο κι αν τρέξετε να κρυφτείτε, σας βλέπουμε.

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου