Ο Ορέστης κι η Όλγαε είναι γονείς δυο ανηλίκων παιδιών και μιας όμορφης σκυλίτσας, της Έλσας. Μια οικογένεια σαν όλες τις άλλες, σαν και τη δική μας οικογένεια, που παλεύει καθημερινά στις αντίξοες συνθήκες που ζούμε. Η διαφορά της οικογένειας του Ορέστη, είναι πως χάνει την πρώτη κατοικία της από πλειστηριασμό. Παρακάτω σας παραθέτω απόσπασμα από την ανάρτησή του:

«Είμαστε ο Ορέστης Χριστοφής και η Όλγα Τσιμπίδα. Έχουμε δύο υπέροχα ανήλικα παιδιά που λατρεύουμε! Μέλος επίσης της οικογένειάς μας, η αγαπημένη μας σκυλίτσα, η Έλσα! Είμαστε η πρώτη οικογένεια στη Θήβα που θα χάσει το σπίτι της από τα funds! Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες στην πόλη μας! Μας ξέρετε! Ξέρετε τα παιδιά μας! Είναι συμμαθητές και συναθλητές των δικών σας παιδιών στο σχολείο, στο φροντιστήριο και στα αθλήματα. Μας ξέρετε γιατί έχουμε στηρίξει τα καταστήματά σας, ερχόμενοι για φαγητό, για να αγοράσουμε τρόφιμα, ρούχα, σχολικά για εμάς και τα παιδιά μας! Τα γυμναστήριά σας, τα φροντιστήριά σας! Είμαστε οι φίλοι σας! Είμαστε οι συνάδελφοί σας! Είμαστε οι γείτονές σας! Οι συνάνθρωποί σας!

[…]

Εργαζόμαστε σκληρά! Ζητάμε μόνο να μας δοθεί η ευκαιρία να το αποπληρώσουμε μέσω μίας λογικής δόσης, από τα εισοδήματά μας! Ελάχιστη ενσυναίσθηση να έχετε, δεν χρειάζεται να καταλάβετε, ότι όλο αυτό τον καιρό έχουμε βιώσει απίστευτα οδυνηρές και ψυχοφθόρες καταστάσεις εμείς και δυστυχώς και τα παιδιά μας, που αυτό μας πόνεσε ακόμη περισσότερο. Όμως έχουμε υποχρέωση και ιερό καθήκον να δώσουμε το παράδειγμα, ότι τις μεγάλες μάχες τις δίνουμε μέχρι το τέλος! Στεκόμαστε απέναντι σας με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά! Καλούμε όλους εσάς, που ήμασταν δίπλα σας για χρόνια! Καλούμε και όλους επίσης εσάς, που σε λίγο καιρό, θα βρεθείτε στην ίδια θέση με εμάς και θα χάσετε τα σπίτια σας!

Καλούμε ομάδες, συμμαθητές φίλους, συνάδελφους, συμπολίτες, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! Να βρεθούμε από κοντά να γνωριστούμε και να οργανωθούμε! Ζητούμε να σταθείτε δίπλα μας, στην συγκέντρωση που θα κάνουμε έξω από το σπίτι μας! Κάνουμε επίκληση στην ανθρωπιά του αγοραστή που ήδη έχει βρεθεί, να κάνει πίσω!»

 

 

Ας τους γνωρίσουμε λίγο. Είναι φίλοι, γείτονες, συνάδελφοι, η Όλγα είναι μέλος της θεατρικής Ομάδας της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, είναι επίσης στην ομάδα διασωστών κι ήταν παρόντες σε αμέτρητες εκδηλώσεις, αφιλοκερδώς, για την ασφάλεια της πόλης. Προ λίγων ημερών στο Άγαλμα του Επαμεινώνδα έδωσαν πρώτες βοήθειες επί 55 λεπτά κι εν συνεχεία έσωσαν τη ζωή ενός συμπολίτη τους μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, κι είναι η ίδια οικογένεια που αγόρασε σπίτι με δάνειο, το οποίο πλήρωναν από το 2007 ως το 2012 και με τόκους είχε φτάσει στα 780/μήνα. Κατέφυγαν στον νόμο Κατσέλη, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν όμως μόνο προσωρινή προστασία της κατοικίας τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Χωρίς να το γνωρίζουν, το δάνειο πωλήθηκε σε fund. Διότι με το «έτσι θέλω» πάρθηκε μια απόφαση ερήμην τους και τους κοινοποιήθηκε χωρίς να τους αφήσει οποιαδήποτε επιλογή, παρά μόνο να δώσουν ένα υπέρογκο ποσό σαν προκαταβολή ώστε να ξεκινήσουν οι δόσεις.

Δε χωράνε πληθυντικοί και καθωσπρεπισμοί σε τέτοιες καταστάσεις· αφαιρώ το «εμείς» και προσθέτω το «εγώ». Εγώ λοιπόν, μπαίνω στη θέση του Ορέστη και της Όλγας, ως άτομο που έζησε παρόμοια κατάσταση και σας ρωτώ: Γιατί να φτάνουμε σε αυτό το σημείο, να φοβόμαστε αν αύριο θα κοιμόμαστε στα παγκάκια της γειτονιάς, αν θα μπορούμε να διαθέσουμε το πολύ βασικό σούπερ μάρκετ, αν θα μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς ή αν κινδυνεύουμε κάθε στιγμή και κάθε λεπτό να μας πάρουν όλα όσα έχουμε παλέψει με δύναμη, επιμονή και υπομονή να αποκτήσουμε γιατί απλώς, έτσι λειτουργούν οι «επιχειρήσεις»; Πού βρίσκεται αυτές τις ώρες η απάντηση στην ανάγκη; Όχι πάντως στις τράπεζες και το κράτος. Από εκεί λείπει χρόνια τώρα κι όση βοήθεια κι αν ζητήσουμε, την παίρνουμε μόνο από τους συνανθρώπους μας. Ο Ορέστης κι η Όλγα λοιπόν, είναι και δικοί μας άνθρωποι.

Κάλεσαν όλη τη Θήβα να βρεθεί στο πλευρό τους. Δε δέχθηκαν να σιωπήσουν, με δυνατή φωνή ένωσαν όλη την πόλη που τόσο αγαπούν σε μια ειρηνική συγκέντρωση έξω από την κατοικία τους ώστε να πάρουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει. Το δικαίωμα στη ζωή. Κι έτσι ακριβώς έγινε. Μαζική πορεία με τεράστια απήχηση, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και πλήθος Θηβαίων, μικρών και μεγάλων συγκεντρώθηκε και κατέστησαν σαφές πως όπως κι οι ίδιοι δήλωσαν: «Πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας στην πόλη της Θήβας και τη γύρω περιοχή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός

 

 

Δυστυχώς οι πλειστηριασμοί δε μας εκπλήσσουν πια, καθώς περνάμε κατευθείαν στην απογοήτευση, αλλά βλέποντας την άμεση αντίδραση του λαού έναντι στην αδικία και στην έλλειψη ενσυναίσθησης, ξεπρόβαλε για άλλη μια φορά το φως. Οι Θηβαίοι έδωσαν το τρανό παράδειγμα αλληλοβοήθειας κι αλληλεγγύης ώστε πολλοί ακόμη ν’ ακολουθήσουν και να μη γυρνούν το βλέμμα από την άλλη πλευρά, να βοηθούν και να νοιάζονται για τον διπλανό τους. Όσο για τον Ορέστη και την Όλγα, είμαστε όλοι μαζί στον δικό σας αγώνα και σε κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη ν’ ακουστεί.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου