Αναρίθμητες φορές έχουμε προσπαθήσει να εξηγήσουμε τον έρωτα, καθώς και τους λόγους που συνάπτουμε ερωτικές σχέσεις, είτε επιστημονικά μέσω ορμονών, είτε ψυχολογικά μέσω συμπεριφορών. Οι θεωρίες αυξάνονται, όμως οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν την περιέργειά μας. Πώς μπορούμε εξάλλου να είμαστε σίγουροι τι ισχύει και τι όχι; Μια ακόμη θεωρία κάνει την είσοδό της στον τομέα των ερωτικών και εμείς ελπίζουμε αυτή τη φορά να μας λύσει κάποιες απορίες αντί να προκαλέσει παραπάνω αμφιβολίες. Λέγεται πως υπάρχουν τριών ειδών ερωτικοί σύντροφοι που είναι γραφτό να περάσουν από τη ζωή μας και αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλουν στο να μάθουμε, να εξελιχθούμε και κατά κάποιο τρόπο να «ετοιμαστούμε» για το άτομο που θα έρθει για να μείνει. Ποιοι είναι αυτοί;

 

1) Ο «καθρέφτης»

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τον «καθρέφτη». Είναι το είδος ανθρώπου που συχνά μπερδεύεται με τη «δίδυμη φλόγα» μας -αδίκως όμως-, γιατί όπως υποστηρίζει η θεωρία είναι το άτομο που θα μας δείξει όλα τα κομμάτια του εαυτού μας που επιζητούν ίαση, τις σκιές μας, τα  άλυτα τραύματα της παιδικής μας -και όχι μόνο- ηλικίας, τα ανθυγιεινά μοτίβα συμπεριφορών, τις κακές μας συνήθειες. Έρχεται για να καθρεφτίσει όλα όσα είναι υψίστης σημασίας να επιλυθούν. Μετά από έναν χωρισμό είναι πιθανό να γνωρίσουμε ένα τέτοιο πρόσωπο, διότι δεν έχουμε δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό μας να αποδεχθεί καταστάσεις και δεν έχουμε ξεπεράσει τα πρόσφατα βιώματά μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για μια νέα γνωριμία. Σε αυτή την περίπτωση, η σχέση μπορεί να είναι επώδυνη και σύντομη.

 

2) Το «παράθυρο»

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε έναν άνθρωπο, ο οποίος μας δείχνει τι είναι δυνατό και ίσως μοιάζει με το «ιδανικό» πρόσωπο, αλλά συνεχώς κάτι «λείπει». Υπάρχει λόγος όμως για αυτό. Είναι σαν να καθόμαστε σε ένα παράθυρο με πανέμορφη θέα και παρατηρούμε με θαυμασμό και δέος, την ίδια ώρα που εμείς βρισκόμαστε πίσω από το παράθυρο και όχι εκεί που κοιτάμε. Μας προετοιμάζει ουσιαστικά να ανακαλύψουμε τι θέλουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να το αποκτήσουμε, όπως και τι είναι επιτακτική ανάγκη να μείνει πίσω, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Θα μπορούσε αλλιώς να ονομαστεί «το παράθυρο προς την πιθανότητα», διότι μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τι ζητάμε από έναν ερωτικό σύντροφο, ώστε να σταματήσουμε να συμβιβαζόμαστε.

 

3) Η «πόρτα»

Τελευταία στη λίστα είναι φυσικά η «πόρτα». Ονομάστηκε έτσι γιατί θεωρείται πως είναι η είσοδος προς την ευτυχία, το «ιδανικό» , το «απόλυτο», αυτό που προορίζεται για εμάς με κάθε πιθανό τρόπο. Η πόρτα ανοίγει όταν είμαστε πραγματικά έτοιμοι να περάσουμε και έχουμε «χτίσει» τον εαυτό μας, έχοντας ξεπεράσει κάθε προσωπικό εμπόδιο που μας απέτρεπε να ευτυχίσουμε ολοκληρωτικά και με την ψυχή μας. Το κλειδί είναι η προσωπική μας εξέλιξη, ο χρόνος που αφιερώσαμε σε εμάς, το healing που κάναμε -όσο δύσκολο και επώδυνο κι αν ήταν- και αφήσαμε πίσω μας ένα μεγάλο κομμάτι του «εγώ» μας. Έτσι, είμαστε έτοιμοι πια να ανοίξουμε την καρδιά μας και να υποδεχτούμε ψυχή και πνεύματι την αγάπη και τη συντροφικότητα. Να γνωρίσουμε τον άνθρωπό μας, το άτομο που μαζί του θα ζήσουμε στιγμές στοργής, θαλπωρής και ολοκλήρωσης.

 

Δε γνωρίζουμε κατά πόσο η θεωρία είναι ρεαλιστική, αν ισχύει ή αν είναι απλώς δημιούργημα ενός ανθρώπου που έχει ανάγκη να νιώσει και να μοιράσει ελπίδα και αισιοδοξία, η αλήθεια είναι όμως ότι η αγάπη και ο έρωτας δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να συνάψουν στενές σχέσεις με τη λογική και ίσως κανένα θεώρημα να μην μπορέσει ποτέ να εξηγήσει γιατί μας ελκύουν κάποιοι άνθρωποι, γιατί περνούν από τη ζωή μας ή γιατί συνεχίζουν να μένουν σε αυτή. Κάθε αρχή που σέβεται τον εαυτό της ξεκινά με πίστη ότι για όλους υπάρχει ένα ταίρι εκεί έξω που δε θα είναι τέλειο, αλλά θα είναι συμβατό.

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.