Πορνογραφία. Δεν υπάρχει –κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον– ούτε ένας άνθρωπος πάνω στον πλανήτη Γη που να μην έχει δει έστω κι ένα στιγμιότυπο, κάποια στιγμή στη ζωή του. Πολλοί (αν όχι όλοι) βλέπουν, λίγοι το παραδέχονται. Γιατί; Δικό τους θέμα.

Γιατί, όμως, μας ιντριγκάρει τόσο το πορνό; Είναι η πιο εύκολη λύση προς την ικανοποίηση ή τα αίτια είναι πιο βαθιά; Η έξαψη που προκαλείται οφείλεται στους πρωταγωνιστές και στα προσόντα τους, στη θεματολογία που ο καθένας επιλέγει ή στο σύνδρομο της κλειδαρότρυπας;

Η τσόντα δεν είναι απλά μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για εκτόνωση. Όχι για όλους. Άλλοι τη βλέπουν για χαβαλέ, άλλοι από περιέργεια, ίσως κι έμπνευση, άλλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν «θέλω» και προτιμήσεις. Μερικοί χρησιμοποιούν τον τρόπο αυτό ως αποσυμπίεση απ’ την ένταση της καθημερινότητας και της δουλειάς. Κάποιοι τη βλέπουν, όταν δεν έχουν σχέση, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, και κάποιοι άλλοι ενώ έχουν σχέση. Με το αμόρε ή χωρίς.

Οι τρόποι κι οι λόγοι για να επιλέξει να δει κανείς πορνό είναι άπειροι. Πέρα απ’ το προφανές, που είναι η σωματική εκτόνωση –διαδικασία απαραίτητη για να σου προσφέρει μια γενικότερη ηρεμία στη ζωή σου–, το πορνό κυρίως εκτονώνει το άτομο ψυχολογικά. Καταπιεσμένα «θέλω» κι –υποκειμενικά– «περίεργες» προτιμήσεις αποκτούν υπόσταση μπροστά στα μάτια του θεατή που τα αναζητά. Ντροπές κι ενοχές δεν υπάρχουν την προκειμένη στιγμή, γιατί η διαδικασία είναι αυστηρά προσωπική και δεν έχεις να λογοδοτήσεις σε κανέναν.

Επίσης, ένα κομμάτι που συχνά συγχέεται είναι το αν είναι επιτρεπτή αυτή η συμπεριφορά, όταν υπάρχει σχέση. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Αν το πορνό δεν επηρεάζει το σεξ ανάμεσα στο ζευγάρι, σε ποιότητα και ποσότητα, τότε όλα είναι φυσιολογικά. Ο προσωπικός χρόνος του συντρόφου μας είναι δική του υπόθεση. Επίσης, έχεις γνωρίσει έναν άνθρωπο που πριν από ‘σένα έχει αποκτήσει μια ρουτίνα στη ζωή του, συνήθειες που γι’ αυτόν έχουν κάποια οφέλη -είτε σωματικά είτε ψυχικά.

Δεν μπορείς να επεμβαίνεις με κανέναν τρόπο και χωρίς κανένα δικαίωμα στη ζωή του συντρόφου σου, αν δε στο ζητήσει ο ίδιος. Δυο ενήλικα άτομα, όταν συνάπτουν μια σχέση, πρέπει να θέτουν τα όριά τους –τα ατομικά και τα συλλογικά, εν συνεχεία–, γιατί αλλιώς με μαθηματική ακρίβεια θα επέλθει η μεταξύ τους ρήξη.

Το πιο σημαντικό κομμάτι στις ανθρώπινες σχέσεις είναι ο σεβασμός κι η κατανόηση. Όταν τα ‘χεις βρει με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, τότε οποιαδήποτε συμπεριφορά, αντί να σου γεννά την έκπληξη, θα σε προκαλεί να την εκλογικεύσεις.

Η κριτική, η ανάγκη για έλεγχο και περιορισμό δεν ωφελεί αρχικά εσένα που τα θέτεις ως ζητήματα και μετέπειτα τον εκάστοτε σύντροφο που ‘χεις δίπλα σου. Αν το να βλέπεις ή να βλέπει ο σύντροφός σου πορνό είναι θέμα για συζήτηση ή η πηγή των προβλημάτων σου, τότε να χαίρεσαι, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις είναι αμελητέα. Κλινικές περιπτώσεις κι εξαρτήσεις εξαιρούνται, σίγουρα.

Ελπίζω να μπορείς να ξεχωρίσεις καταστάσεις και να ‘χεις βρει τον μηχανισμό να αμύνεσαι σε ό,τι δε σε εκφράζει ή σε προσβάλλει ως συμπεριφορά. Για να μπορείς να συνυπάρχεις ευτυχισμένος και να αναλώνεσαι μόνο σε όσα έχουν πραγματική σημασία κι αξία.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη