%ce%b5%cf%86

Εγωισμός μου, όλα ή τίποτα.

 

Ο εγωισμός υπάρχει σε όλους. Κάποιοι τον κατέχουν σε μικρότερο βαθμό κι άλλοι σε πολύ μεγαλύτερο, σε σημείο να μη βλέπουν μπροστά τους. Τυφλώνονται και κοιτούν μόνο το συμφέρον τους, καταλήγοντας πολλές φορές μόνοι τους, λόγω αποφάσεων που παίρνουν βίαια στο λεπτό, σαν τσιρότο που τραβιέται πάνω από φρέσκο τραύμα. Ένα δευτερόλεπτο για έναν εγωιστή είναι αρκετό για να γκρεμίσει σχέσεις και κόπους χρόνων.

Αν μιλήσουμε για σχέσεις, ο εγωιστής, αν και στον θρόνο του, υποφέρει. Η γκρίνια του θα τον αρρωστήσει, τα μούτρα κι η ξενέρα θα τον εμποδίζουν από τη χαρά, αν δεν περάσει το δικό του θα είναι δυστυχής, αν περάσει θα θέλει εκείνο που δεν του προσφέρθηκε. Ένας εγωιστής, δε θα διστάσει να οδηγηθεί και στον χωρισμό αν το ταίρι του δεν ακολουθήσει τους ρυθμούς που αυτός προστάζει.

Είναι άτομο βαθιά ελκυστικό που σε τραβάει κοντά του με τον «δύσκολο» χαρακτήρα του, φτιάχνοντας μια διαρκή πρόκληση που ως έπαθλο έχει την ευχαρίστησή του. Ξεκινάει με μικρά, αθέατα πράγματα η εκδήλωση του εγωισμού του κι όσο δεν τροφοδοτείται όπως ιδανικά θα ήθελε, θα τον τρώει το σαράκι, μέχρι που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει όλο το παράπονο σαν φουρτούνα. Θέλει κι απαιτεί να περνά το δικό του, στα πρακτικά, στα απλά, στα σύνθετα, στα φιλοσοφικά, στη σχέση, στη συμβίωση, στο τι θα φάτε το βράδυ.

 

 

Ο εγωιστής θέλει να τον θέλουν, χωρίς να χρειάζεται ν’ ανταποδίδει. Είναι άνθρωπος που βάζει πάνω από όλα τον φόβο έκθεσης και την περηφάνια του, η οποία μπορεί να τον κρατά δέσμιο για χρόνια. Δεν το κάνει από κακία όταν απομακρύνεται, απλώς θέλει να νιώθει σημαντικός κι ότι δεν προδίδει τις αξίες του- έτσι το έχει στο μυαλό του. Θέλει με κάποιον τρόπο οι άνθρωποι να τον επιβεβαιώνουν για να νιώθει γεμάτος, να τρέφει σαφώς το εγώ του και να καλύπτει το όποιο κενό υπάρχει μέσα του.

Η αλαζονεία, η υπεροψία κι η σκληράδα στις απόψεις από τα στοιχεία που συνθέτουν έναν εγωιστή. Τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτός στην πρώτη σοβαρή διαφωνία, εκείνη που θα χρειαστεί υποχώρηση για να λήξει. Στην ουσία του, είναι ένας βαθιά καταπιεσμένος άνθρωπος με στρες επίδοσης που δεν μπορεί να δεχτεί μια λάθος κρίση ή μια αποτυχία από την πλευρά του. Κι από το να παραδεχθεί πως ντρέπεται ή πως μετανιώνει, προτιμά να επιτίθεται ή να αποστασιοποιείται.

Το κεφάλι ενός εγωιστή είναι περίπλοκο, με σκαμπανεβάσματα και προσωπικές μάχες που δε θ’ αφήσει πολλούς να τις αντιληφθούν. Αν δε γίνει δουλειά με τον εαυτό του, αν δεν αποδεχτεί πως είναι ανθρώπινα και τα λάθη κι η αλλαγή γνώμης, ακόμη και τα βήματα πίσω, θα αισθάνεται μια ζωή πως κάτι λείπει που δεν μπορεί να βρει. Μένει μόνος ενώ περιτριγυρίζεται από ανθρώπους, που αισθάνεται πως δεν τον καταλαβαίνουν και δεν τον συναισθάνονται.

Ο εγωισμός, όταν δε φιλτράρεται και δεν καταπολεμάται, πέρα από πικρίες και μιζέρια, τίποτα άλλο δε χάρισε ποτέ σε όποιον τον είχε συντροφιά του. Κι αν κάποιος νομίζει το αντίθετο, μια αυταπάτη είναι, τίποτα παραπάνω.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου