Αν εκεί που ακούς το ξυπνητήρι να χτυπάει σαν τρελό και συνειδητοποιείς πως άλλη μια μέρα στη δουλειά ξεκινάει, εσύ έχεις απίστευτη ενέργεια και διάθεση, τότε μάλλον είσαι από εκείνους τους τυχερούς που αντί για την απλή τυπική σχέση αφεντικού-υπαλλήλου έχεις αναπτύξει μια πιο φιλική και ιδιαίτερη επαφή με το συγκεκριμένο άτομο και αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα στον εργασιακό σου χώρο.

Είναι σπάνιο και για πολλούς αξιοζήλευτο να εργάζεσαι για άτομα που δε θα επιδιώκουν να κάνουν καθημερινά τη ζωή σου δύσκολη, δε θα έρχονται με την προοπτική να ξεσπάσουν όλα τα νεύρα και τα στραβοπατήματά τους πάνω σου. Η δουλειά καλύπτει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου, αφιερώνεις σημαντικό κομμάτι του χρόνου σου στο συγκεκριμένο χώρο και μια άσχημη συμπεριφορά μπορεί να κάνει το κλίμα ανυπόφορο, οι ώρες δε θα κυλούσαν με τίποτα και εσύ θα περίμενες καρτερικά να φτάσει και ακόμα μια μέρα στο τέλος της. Όλο αυτό θα ήταν επόμενο να είχε επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία σου όσο και στην εργασιακή σου απόδοση.

Είναι κάποιες μέρες που η ήδη υπάρχουσα ψυχολογική κατάσταση είναι σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχει ανάγκη για κάτι ή κάποιον που θα βάλει ένα χεράκι να ξεχάσουμε τα προβλήματα και θα αποσπάσει το μυαλό από τις αναρίθμητες επιβαρυντικές σκέψεις. Ένα τέτοιο μέρος πολλές φορές είναι και ο χώρος εργασίας μας. Απλά σταματάς να σκέφτεσαι, ασχολείσαι με κάτι άλλο. Όταν τώρα συναναστρέφεσαι με άτομα που θα φέρουν πάλι το χαμόγελο στο πρόσωπό σου και θα απομακρύνουν κάθε αρνητισμό, τα πράγματα γίνονται αδιαμφισβήτητα ευκολότερα. Είναι εκείνα τα άτομα με τα οποία έχεις δεθεί ακόμα και για το ελάχιστο χρονικό διάστημα που δουλεύεις μαζί τους και έχετε δημιουργήσει το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Θα ακούσουν τους προβληματισμούς σου, θα στεναχωρηθούν με τη λύπη σου, θα ενδιαφερθούν σαν άνθρωποι πάνω από όλα για σένα, αν σου λείπει κάτι, αν κάτι θα ήθελες να αλλάξει για να εργαστείς με μεγαλύτερη ευκολία και αποδοτικότητα. Αρκεί ένα ζεστό χαμόγελο και μια γλυκιά καλημέρα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ευχάριστα, ακόμα και μια καληνύχτα ή ένα καλό απόγευμα κάνουν τη διαφορά, εκεί που άλλοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει.

Δεδομένο δε θεωρείται τίποτα, δεν είναι πάντα στο χέρι μας η επιλογή του περιβάλλοντός μας. Αποτελεί απόκτημα πιο σπάνιο και από εύκολο πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας. Είναι επίσης δύσκολο να το διατηρήσεις μέχρι τέλους. Εσύ από τη μεριά σου θα δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό για να μην απογοητεύσεις αυτά τα άτομα. Θα αισθάνεσαι πως κάθε επιτυχία και κάθε αποτυχία επηρεάζει και εσένα τον ίδιο, εξαρτάται από εσένα. Μην πιστεύετε ότι χημεία υπάρχει μόνο στον έρωτα, χημεία υπάρχει σε κάθε σχέση, είτε ερωτική, είτε επαγγελματική ή και φιλική. Όταν συνυπάρξουν από τη μία καλές εργασιακές αποδόσεις του υπαλλήλου και από την άλλη η φιλική σχέση με τον εργοδότη τότε όλα γίνονται λίγο πιο εύκολα και κυλούν ομαλότερα. Ένα μπράβο κι ένα ευχαριστώ από τα συγκεκριμένα άτομα είναι η ώθηση και η κινητήριος δύναμη που θα έκανε να αξίζει κάθε σωματική κούραση, κάθε άγχος. Όλα μετά χάνονται, εξαφανίζονται και συνεχίζεις με την ίδια θέρμη να το ανταποδίδεις με τη σκληρή δουλειά σου.

Είναι πιθανό κάποια στιγμή όλο αυτό το ωραίο ταξίδι να φτάσει στο τέλος του, είτε από τη μεριά σου είτε από την άλλη. Τουλάχιστον όμως θα έχεις γνωρίσει ανθρώπους που σου έχουν χαρίσει το πιο πολύτιμο μάθημα στη ζωή σου, ειδικά όταν είσαι νέος και είσαι στο ξεκίνημα της καριέρας σου μια τέτοια επαγγελματική αρχή θα σε ανταμείψει σίγουρα στο μέλλον. Και αν αυτό γίνει, διαλέγεις να κρατήσεις επαφές και να είσαι εκεί αν σε χρειαστούν κάποια στιγμή, να προσφέρεις τη βοήθεια που πιθανώς να πρόσφεραν εκείνοι όταν εσύ το είχες ανάγκη. Γιατί χωρίς καμία αμφιβολία εκείνα τα αφεντικά που θαυμάζεις, αποτελούν πρότυπο για σένα. Πρόκειται για φίλους που θα πάρουν από εσένα αλλά θα σου δώσουν και πολλά περισσότερα. Δε θα εκμεταλλευτούν την ανάγκη σου να εργαστείς, αλλά θα «εκμεταλλευτούν» το ταλέντο σου και τις δυνατότητές σου και μάλιστα όχι μόνο προς δικό τους όφελος αλλά και προς δικό σου! Θα σε εξελίξουν και θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις πράγματα μέσα από την συνεργασία σας, για όσο χρόνο κι αν διαρκέσει. Να θυμάσαι λοιπόν πως εκείνα τα αφεντικά που δε θα αδιαφορήσουν για τον υπάλληλό τους, που θα είναι εκεί και θα τρέχουν μαζί σου όταν σε βλέπουν να μην τα καταφέρνεις, που αν θα δυσκολεύεσαι δε θα σου φωνάξουν αλλά θα προσπαθήσουν να σε εμψυχώσουν και να σε κατευθύνουν, είναι κάτι παραπάνω από φίλοι, είναι οι οδηγοί σου.

 

Συντάκτης: Ολυμπία Καραμπέτσου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη