Κάθεστε αμέριμνοι Παρασκευή βράδυ και πίνετε το κρασάκι σας. Το ερωτοχτυπημένο σου βλέμμα πιάνει στο βάθος μια παρουσία να έχει βάλει στο μάτι το αμόρε. Εκεί, λοιπόν, που εσύ πλέεις σε πελάγη ευτυχίας, ξεκινάει ένα παιχνίδι που δύσκολα μπορείς να το νικήσεις, αυτό της διαχείρισης. Τότε, πίστεψε με, είναι η στιγμή, που τα μάτια σου αρχίζουν να πετάνε φλόγες και μοιάζεις με γατί που του σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο, πόση ψυχραιμία πια;

Απορείς πραγματικά με το θράσος που επιδεικνύει το άτομο αυτό, που κυριολεκτικά αδιαφορεί αν ο άλλος είναι δεσμευμένος ή όχι. Εσύ τι είσαι ας πούμε εκεί; Διακοσμητική γλάστρα; Όσο λοιπόν τα σκέφτεσαι, τόσο φουντώνεις κι όσο το φλερτ γίνεται ολοένα και πιο ξεδιάντροπο, φτάνεις σε όρια να θες να σπάσεις κάτι, μια μύτη ας πούμε. Πώς όμως μπορείς να καταπολεμήσεις τον εχθρό σου, χωρίς να φανείς παρανοϊκός στο σύντροφό σου, που απτόητος -ενώ ο άτιμος έχει πάρει πρέφα τη φάση- πίνει το κρασάκι του και κάνει τον ανήξερο;

Αρχικά, πάρε βαθιά ανάσα και σκάσε ένα χαμόγελο μωρέ. Για να το λιμπίζεται ο άλλος το αμόρε, σημαίνει ότι έχεις χτυπήσει διάνα! Πολλές και πολλοί θα τον θέλουν αλλά είναι εκεί μαζί σου. Δε χρειάζεται να χαλάς τη ζαχαρένια σου αν η επίθεση δεν είναι εκτός ορίων και προσβλητική απέναντί σου.

Ακόμη, όμως, κι αν ο άλλος είναι απόλυτα προκλητικός και με περισσή ξιπασιά σου χαμογελάει, ενώ αγκαλιάζει και τρίβει τους ώμους της σχέσης σου, πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνεις κόσμιος και να βεβαιωθείς ότι συμβαίνει όντως κάτι παραπάνω από υπερβολική φιλική διαχυτικότητα. Δεν είναι σωστό να επιτεθείς απευθείας με νύχια και με δόντια σαν να θες να προστατέψεις τη λεία σου, χωρίς να μάθεις από τη σχέση σου περί τίνος πρόκειται, μιας κι ακόμα και να έχεις τυφλή εμπιστοσύνη, όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Αν στην τελική έχεις δίκιο και υφίσταται όντως φλερτ, είναι απαραίτητο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και τα προσχήματα, αφού το να αρχίσεις να φωνάζεις θα σε κάνει να φανείς αφενός υπερβολικός στο ταίρι σου, που ενδεχομένως να πάρει και τη θέση του άλλου (θες να τον σκοτώσεις επιτόπου), ενώ αφετέρου, ο άλλος ειρωνικά και ψευτο-συμπονετικά θα σε διαβεβαιώνει «Μα εγώ απλώς ήρθα να πω ένα γεια».

Μπορείς απεναντίας, να καταστήσεις την παρουσία σου αισθητή και τη θέση σου ξεκάθαρη χωρίς να καταπολεμήσεις κτητικά το φλερτ, πράγμα που συχνά δε θα βοηθήσει καθώς θα δημιουργήσει ένταση, μιας και το άλλο σου μισό ενδέχεται να νιώσει έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς σου. Πρώτο βήμα, είναι διακριτικά πάντα, είναι με τρόπο να δείξεις ότι δε βρίσκεσαι άσκοπα δίπλα του. Πιάσε το χέρι, αγκάλιασε και δώσε και κανένα τρυφερό φιλί. Αν, τώρα, ο άλλος δεν παίρνει από λόγια μπορείς κατ’ιδίαν να τον πιάσεις και να ξεκαθαρίσεις το τοπίο. Εξήγησε, ότι ο στόχος του είναι ήδη καπαρωμένος και περνάει καλά σε αυτό που έχει καθώς κι ότι η στάση του σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Αν και σε μία τέτοια περίπτωση εσύ θα εκτεθείς περισσότερο και πιθανότερο είναι να φέρεις το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις.

Προς θεού, μην κατηγορήσεις το ταίρι σου. Σταμάτα, μέτρα μέχρι το πέντε και προτού αρχίσεις το κράξιμο, ότι ξενοκοιτάει, σε κάνει ρεζίλι και τα σχετικά, σκέψου, πως αν οι κατηγορίες είναι ανούσιες, απλώς θα τον απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από εσένα αφού καθιστάς ολοφάνερο πως δεν έχεις ίχνος εμπιστοσύνης. Μπορεί η ζήλια να σε κάνει να βράζεις, όμως οι κατηγορίες απλά θα θυμώσουν τον άλλο και θα τον θέσουν σε κατάσταση άμυνας που δε θα σας ωφελήσει ούτε στο ελάχιστο.

Άλλωστε, δε φταίει ο άλλος που τον μπάνισαν αν και εφόσον δεν ανταπέδωσε καν. Αντίθετα, προσπάθησε να είσαι δίκαιος και να ενημερώσεις ότι υπάρχει κάποιος που θεωρείς ότι του χώνεται και συνεχίζει ακάθεκτος. Γενικότερα φρόντισε να λειτουργήσεις με λογική. Αν το ταίρι σου έπραξε σωστά και δεν έδωσε σημασία, οφείλεις κι εσύ να λειτουργήσεις ανάλογα, αν όμως ενέδωσε και δεν αποθάρρυνε το τρίτο άτομο, έχεις δικαίωμα να του ζητήσεις ακόμη και το λόγο.

Γενικότερα, επειδή τέτοιες καταστάσεις είναι αθέμιτες και συχνές και πρέπει να τις χωνέψεις, είναι μεγάλης σημασίας να τις αντιμετωπίζεις με αυτοπεποίθηση. Μη διανοηθείς καν τη μέθοδο «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», δε χρειάζεται να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου. Μάλιστα, μπορεί και να είναι απλά ιδέα σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν κόσμιοι τρόποι να διώξεις ένα «ξένο σώμα» που θα εκτιμηθούν και από το αμόρε σου αφού δε θα σας εκθέσουν. Μπορείτε φυσικά και να το αντιμετωπίσετε σαν παιχνίδι, δημιουργώντας το δικό σας πλάνο «εξόντωσης», όταν προκύψει νέο αρπακτικό που απειλεί ώστε να μην έχετε τα ίδια παρατράγουδα σε κάθε έξοδο. Δες το λοιπόν, χαλαρά κι έχε πάντα υπόψιν ότι στη θέση σου, την άλλη Παρασκευή, ενδεχομένως να βρίσκεται το ταίρι σου!

 

Συντάκτης: Ελπίδα Λογγινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου