Πόσες φορές έχουμε κριτικάρει τις σχέσεις φίλων και γνωστών, έχουμε κράξει και διαφωνούμε γενικότερα με τη στάση τους και τον τρόπο που διαχειρίζονται τη σχέση τους; Άπειρες. Κι αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε έξω απ’ το χορό κι αντιμετωπίζουμε τελείως διαφορετικά τις καταστάσεις. Αλλά τελικά, κάποια στιγμή, βρισκόμαστε στην ίδια θέση με αυτούς, ίσως και σε χειρότερη.

Αντιλαμβανόμαστε ίσως διαφορετικά κάποια πράγματα, αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε τον τρόπο που καθένας χειρίζεται την κατάσταση και συμπεριφέρεται μέσα στη σχέση του. Ίσως κάποιος περνάει υπερβολικά πολύ χρόνο με το ταίρι του κι έχει παραμελήσει τους φίλους του και γενικότερα τους δικούς του ανθρώπους.

Κριτικάρουμε τον τρόπο που έχει απομονωθεί κι αποξενωθεί, θεωρούμε πως εμείς ποτέ δε θα κάναμε κάτι παρόμοιο στη θέση του και είμαστε απόλυτοι μέχρι τη στιγμή που τελικά κι εμείς οι ίδιοι μπαίνουμε σε μια σχέση. Τότε χανόμαστε απ’ όλους κι απ’ όλα και το χειρότερο είναι πως δεν το κατανοούμε καν. Κάτι το οποίο κάποτε κατακρίναμε σε κάποιον, τώρα κάνουμε το ίδιο και χειρότερο.

Επίσης, θεωρούμε πως σε μια σχέση κάποιος είναι πολύ ανεκτικός, έχει υπομονή, είναι θύμα ή δέχεται καταστάσεις άσχημες και μάταιες, ενώ έχει χάσει παράλληλα την προσωπικότητά του. Τον κρίνουμε με το χειρότερο τρόπο, είτε μπροστά του είτε κράζοντάς τον σε άλλους, και διατυμπανίζουμε με σιγουριά πως εμείς είμαστε δυναμικά άτομα και ποτέ δε θ’ αφήναμε κάποιον να μας φερθεί έτσι, απορώντας πώς ο φίλος μας ή ο γνωστός μας έχει καταντήσει τόσο παθητικός.

Όμως δεν αργεί η ώρα που κι εμείς κάνουμε το λάθος και την πατάμε με κάποιον που μας φέρεται άσχημα και μπαίνουμε στη διαδικασία να δεχόμαστε πράγματα, που άλλοτε κοροϊδεύαμε. Είμαστε πιο ανεκτικοί από ποτέ, συμβιβαζόμαστε, υποχωρούμε και χάνουμε τον εαυτό μας, μόνο και μόνο, για να παραμείνουμε σ’ αυτήν την άθλια σχέση.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που εύκολα μπορεί να συναντήσει κανείς. Πολλές φορές όμως στη ζωή μας θα σχολιάσουμε κάτι αρνητικά, θα κριτικάρουμε κάτι απορρίπτοντάς το τελείως και στην τελική θα βρεθούμε στην άχαρη θέση να κάνουμε αυτά που κράζαμε και να το χειριστούμε ακόμη χειρότερα, δίνοντας αντίστοιχα το δικαίωμα σε άλλους να μας κριτικάρουν.

Ο τρόπος που εμείς βλέπουμε κι αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας, ίσως απέχει απ’ αυτόν που κάποιος άλλος άνθρωπος υιοθετεί. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, γιατί είναι πολύ πιθανό με το πέρασμα των χρόνων και με τις καταστάσεις και τα βιώματα που αποκτάμε, ν’ αλλάξουμε κοσμοθεωρία και να πράξουμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτά που κάποτε σχολιάζαμε αρνητικά, τελικά τ’ ασπαστήκαμε και κάναμε τα ίδια. Θεωρήσαμε πως δεν κάνουμε κάτι κακό ή αρνητικό. Αλλά αυτά κάποτε εμείς οι ίδιοι τα χλευάζαμε. Και τώρα ερχόμαστε για να τα κάνουμε και να το πάμε κι ένα βήμα παρακάτω.

Όπως λένε, ρόδα είναι και γυρίζει. Ο κάθε άνθρωπος σε κάποια φάση της ζωής του ίσως πράξει λανθασμένα ή απερίσκεπτα. Ή ίσως νομίζει πως ενήργησε με τον ορθό τρόπο πάνω στη σύγχυση στην οποία βρίσκεται. Μέσα σε μια σχέση κι ενώ μας κατακλύζουν συναισθήματα ερχόμαστε αντιμέτωποι συχνά με διλήμματα και δε γνωρίζουμε πώς να τα διαχειριστούμε.

Δε θα πρέπει να κρίνουμε ένα στραβοπάτημα του φίλου μας, ή μία λανθασμένη συμπεριφορά ή κάποια υπερβολικά λόγια που αφορούν τη σχέση του. Γιατί είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Τότε μόνο θα καταλάβουμε πόσο άδικοι και υπερβολικοί υπήρξαμε.

Είμαστε άνθρωποι και είναι λογικό να έχουμε αδυναμίες. Και θα πράξουμε λανθασμένα, και θα κριτικάρουμε, και θα σχολιάσουμε αρνητικά, και θα έρθουμε στην ίδια θέση, και θα κάνουμε ακριβώς τα ίδια. Όμως όσο μπορούμε, πρέπει να είμαστε επιεικείς με τις ανθρώπινες σχέσεις, τα ανθρώπινα συναισθήματα και γενικότερα με τον άνθρωπο, γιατί ο καθένας μας θα μπορούσε να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Χρειαζόμαστε όλοι μας αγάπη και υποστήριξη και για να την έχουμε όταν είμαστε ευάλωτοι ειδικά μέσα σε μια σχέση, πρέπει να έχουμε δείξει κι εμείς στο παρελθόν την αντίστοιχη.

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου