Αφού κάνουμε το μεγάλο βήμα κι επιλέξουμε να μπούμε σε μια σχέση και να είμαστε μ’ έναν άνθρωπο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, οφείλουμε να τον κρατήσουμε κοντά μας και να προσαρμοστούμε και στις δικές του ανάγκες.

Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι σε κάθε κίνησή σου σ’ αυτή τη σχέση είναι να είσαι ο σύντροφος που εσύ θα ήθελες να έχεις. Γιατί τελικά ισχύει το χιλιοειπωμένο «ό,τι δίνεις, παίρνεις». Να προσέχεις το σύντροφό σου, να φέρεσαι όμορφα, τρυφερά, ευγενικά.

Να μάθεις να ακούς, να κατανοείς, να μην απαιτείς συνεχώς, να υπομένεις και να στέκεσαι στο πλευρό του. Να μάθεις να είσαι εκεί κάθε μέρα για τον άνθρωπο που αγαπάς. Να είναι κάθε μέρα, κάθε λεπτό και κάθε στιγμή η επιλογή σου και να υποστηρίζεις αυτήν την επιλογή με κάθε δυνατό τρόπο.

Να είσαι εσύ αυτός που θα καλύπτει τα κενά του, να εξισορροπείς τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές του. Να βάζεις νερό στο κρασί σου και να τον γεμίζεις φιλιά σε κάθε τσακωμό. Να είσαι ο καθρέφτης αυτού που θέλεις να βλέπεις και να εισπράττεις.

Ο καθένας έχει άλλες προσδοκίες απ’ το σύντροφό του κι άλλες ανάγκες. Θα πρέπει στο πίσω μέρος του μυαλού του, όμως, να έχει πως αν επιθυμεί να κρατήσει αυτόν τον άνθρωπο δίπλα του, θα κάνει θυσίες και θα προσπαθεί κάθε μέρα γι’ αυτόν.

Δε χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες, ούτε πολλά λόγια. Μικρές καθημερινές πράξεις που αποδεικνύουν τα όσα νιώθεις. Όσα θα ήθελες να σου προσφέρει ο άνθρωπός σου, να τα δίνεις πρώτος εσύ απλόχερα. Όσα θα ήθελες να σου λέει, να τα φωνάζεις σ’ αυτόν δυνατά. Να φέρεσαι όπως ακριβώς θα ήθελες εκείνος να σου φέρεται. Μην απαιτείς, αν εσύ δεν μπορείς να δώσεις. Μην κρίνεις τα όσα σου προσφέρει απλόχερα και μη θεωρείς τίποτα δεδομένο.

Σίγουρα έχεις στο μυαλό σου τα χαρακτηριστικά του συντρόφου που θα ήθελες να έχεις δίπλα σου. Ξέρεις τι είναι για εσένα ιδανικό και τι τοξικό. Ξέρεις τι σε κάνει χαρούμενο κι ευτυχισμένο. Ξέρεις τι σε πληγώνει και σε γεμίζει ανασφάλειες.

Εκεί να σταθείς, λοιπόν. Σ’ αυτά που θες, σ’ αυτά που ελπίζεις, σ’ αυτά που περιμένεις απ’ τον άνθρωπό σου, είτε στα δίνει είτε όχι. Κι εσύ να στέκεσαι δίπλα του και να του τα προσφέρεις. Να μιλάς ακριβώς, όπως θα ήθελες να σου μιλάει. Να κάνεις εκπλήξεις, όπως θα ήθελες κι εσύ. Να φέρεσαι με αγάπη, σεβασμό κι εκτίμηση, όπως ζητάς κι εσύ από εκείνον. Να σκέφτεσαι πάντα πρώτα τι θα άρεσε σε εσένα, τι απαιτήσεις έχεις, τι σε πειράζει και μετά να προχωράς σε κάθε κίνησή σου.

Καμιά φορά είμαστε άδικοι στις σχέσεις μας. Απαιτούμε και δε δίνουμε τίποτα. Θεωρούμε δεδομένα όσα μας προσφέρει ο σύντροφός μας, αλλά εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την παραμικρή θυσία.  Κι έτσι καταλήγουμε να χάνουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας.

Σε κάθε βήμα της σχέσης σου και κάθε μέρα που ξημερώνει να είσαι δίπλα του, να φέρεσαι ακριβώς όπως εσύ προσδοκάς να σου φέρεται κι εκείνος. Να μη δίνεις λιγότερα. Να δίνεις περισσότερα. Και να είσαι σίγουρος πως θα τα εισπράξεις πίσω. Να είσαι ο σύντροφος που θα θαύμαζες. Ο σύντροφος που θα περίμενες να έχεις, ώστε να είσαι ευτυχισμένος.

Να είσαι ο σύντροφος που θα ένιωθες περήφανος γι’ αυτόν. Κι όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

 

Συντάκτης: Ναταλία Καρά
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου