paul1046

Μας αρέσει να ετοιμάζουμε εκπλήξεις! Απολαμβάνουμε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας. Χαιρόμαστε να βλέπουμε προσωπάκια λαμπερά και μάτια συγκινημένα. Δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο πόσο υπόγεια κι αποτελεσματικά μπορούμε να λειτουργήσουμε, χωρίς κανείς να μας καταλάβει, πόσα μπορούμε και θέλουμε να σκαρφιστούμε για να αιφνιδιάσουμε ευχάριστα κάποιον που αγαπάμε. Και δεν είναι εύκολο, αλλά πάντα αξίζει. Γιατί έχει δουλίτσα η υπόθεση, μη νομίζεις. Χρειάζεται οργάνωση, συντονισμό, έξυπνο brainstorming και σωστό timing για να καταφέρεις να μην αποκαλυφθείς.

Το νιώθουμε στον αέρα. Είναι ο ενθουσιασμός που έρχεται. Είναι αυτή η γλυκιά έξαψη, η αγωνία του τι θα συναντήσεις στην πορεία, σαν να μας αγόρασαν μόλις ένα μεγάλο σοκολατένιο πασχαλινό αβγό, απ’ αυτά που βλέπεις από παιδί στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και σου τρέχουν τα σάλια. Η μοναδικότητα της προετοιμασίας έγκειται στο γεγονός ότι μιλάμε για κάτι απόλυτα προσωπικό και πολύ δικό μας, που κανονίζεται βήμα-βήμα και με κάθε λεπτομέρεια απ’ την αρχή ως το τέλος του. Όλα σχεδιάζονται και βασίζονται πάνω στον φίλο που πρόκειται να ξαφνιάσουμε και καθετί διαμορφώνεται πάνω στα δικά του δεδομένα και γούστα.

Γι’ αυτό η κάθε έκπληξη, ακόμη κι αν είναι απλά γενεθλίων, είναι μοναδική εμπειρία και για τον τιμώμενο αλλά και για την παρέα που την προετοιμάζει. Μπορεί, ας πούμε, να μιλάμε για ένα κλασικό πάρτι γενεθλίων αλλά σε ένα μέρος που κανονίζουμε να περάσει τυχαία από ‘κει ο εορτάζοντας, έχοντας επιστρατεύσει θεούς και δαίμονες για να τον αιφνιδιάσει όντως το –και καλά– απρογραμμάτιστο της υπόθεσης κι αφού, φυσικά, θα ‘χουμε συγκεντρώσει εκεί όλους τους αγαπημένους του, φίλους, συγγενείς, συναδέλφους.

Η ακριβής ώρα αλλά και το ποιος θα τον συνοδεύει παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, για να μην κινηθούν υποψίες κι εννοείται ότι είναι σημαντικό να φανούν όλα συγκυριακά και σαν από σπόντα. Γι’ αυτό κι ο καθένας στην παρέα –ή στην οικογένεια, αντίστοιχα– είναι υπεύθυνος για ένα κομμάτι της έκπληξης, έχει μια δική του ευθύνη. Άλλος διακοσμεί το σκηνικό, άλλος επιλέγει το μέρος και ρυθμίζει το πώς θα βρεθούνε όλοι εκεί την κατάλληλη στιγμή, άλλος σκορπά τα λευκά ψεματάκια και την όλη ιστορία που θα κατασκευαστεί για να ‘ναι όλοι συνεννοημένοι και να μην ξεφύγει σε κανέναν τίποτα. Και φυσικά υπάρχει πάντα κι ο εγκέφαλος, που καταστρώνει το αρχικό πλάνο και κάνει όλα τα απαραίτητα τηλεφωνήματα κι όσες συναντήσεις/πρόβες χρειαστούν για να τους συντονίσει όλους. Α, βάλε κι έναν υπεύθυνο για τα διάφορα αξεσουάρ, καπελάκια και ποτά μαζί με 3d θεματική τούρτα, με ένα σχέδιο χαρακτηριστικό κι αντιπροσωπευτικό του εορτάζοντος. Σαν ένας θίασος από θεατρική παράσταση. Κάμερα, φώτα και πάμε.

Οι εκπλήξεις, όμως, δεν αφορούν μόνο γενέθλια. Υπάρχουν κι εκπλήξεις αποχαιρετισμού, πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, μια αλλαγή κατοικίας, μια νέα δουλειά κάπου στο εξωτερικό. Εκείνα τα ξαφνιάσματα με την πολλή συγκίνηση, με τα μπλουζάκια με τυπωμένα μηνύματα, με κρασιά και τους συντρόφους που ξεπετάχτηκαν απ’ το πουθενά σε συνεργασία με τους φίλους για να κάνουν την έκπληξη ακόμη πιο φαντασμαγορική.

Κι είναι και κάτι ταξίδια-αστραπή που διοργανώνουμε στα κρυφά για να συναντήσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα ή σχέσεις και να ζητωκραυγάσουμε στα αεροδρόμια ή στα δρομάκια μιας πόλης, χοροπηδώντας από ενθουσιασμό για αυτή την κίνηση, που πάλι κανείς δεν περίμενε να συμβεί. Ειδικά, όταν κάποιος έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση και χρειάζεται να πάρει άδεια απ’ τη δουλειά του για να καταφέρει να βρεθεί πλάι σε δικούς του ανθρώπους και να φτιάξει τόσο έντονες στιγμές, που θα γίνουν αλησμόνητες αναμνήσεις. Εκπλήξεις για να πει ένα «σ’ αγαπώ», ένα «μου λείπεις», ή ακόμα κι ένα «αντίο», όπως του αρμόζει. Face to face, με δωράκι αγκαλιά στο τέλος.

Το δέσιμό μας με κάποια άτομα και το ενδιαφέρον μας γι’ αυτά μας δίνει την ώθηση αυτή ώστε να επιθυμούμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό για να γιορτάσουμε μια ιδιαίτερη στιγμή τους ή απλά την παρουσία τους στη ζωή μας.

Και δεν είναι απαραίτητο να ‘ναι φίλοι, συγγενείς ή σύντροφοι, μπορεί να ‘ναι συνεργάτες, που με τον καιρό έγιναν οικογένεια. Κι έτσι κάνουμε υπερωρίες στο γραφείο και μυστικά meetings για να κανονίσουμε εκείνη την έκπληξη για να γιορτάσουμε την επερχόμενη προαγωγή ή την αύξηση μισθού.

Αν η έκπληξη εμπεριείχε τούρτα-υπερπαραγωγή στο γραφείο, εισιτήρια για τον ονειρικό σου προορισμό τη μέρα της γιορτής σου, την αγαπημένη σου μπάντα live μόνο για πάρτη σας στον γάμο σας ή απλά ένα λουλούδι, αν έγινε απ’ τον αδερφό σου σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σου εμφανίζοντάς σου κάποιον αγαπημένο που είχες να δεις καιρό, ενώ εσύ έλιωνες αδιάφορα μπροστά απ’ την τηλεόραση ή απ’ τα κολλητάρια σου το ξημέρωμα των γενεθλίων σου, δεν έχει και πολλή σημασία. Αυτό που όντως μετράει είναι η σκέψη κι η έκπληξη που τελικά έγινε.

Γιατί οι εκπλήξεις απαιτούν χρόνο, ενέργεια, οργάνωση, διάθεση, νοιάξιμο και γερό στομάχι για να αντέξει κάποιος την αγωνία και το άγχος μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης. Γι’ αυτό, να νιώθετε τυχεροί που έχετε άτομα στη ζωή σας που σας δείχνουν με τον πιο αναπάντεχο τρόπο πόσο σας αγαπούν. Γιατί όπως είπε κάποτε κι ο Μικρός Πρίγκιπας του Antoine de Saint-Exupery: «Είναι ο χρόνος που ξόδεψες για το τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό». Είστε αυτό το τριαντάφυλλο. Είστε για κάποιους σημαντικοί! Ανοίξτε μάτια και αφτιά και νιώστε ευγνωμοσύνη. Καλή, επόμενη, σούπερ, έκπληξη!

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!