Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο χρόνο από τη ζωή μας περνάμε ερωτευμένοι ή αγαπώντας και πόσο μιλώντας γι’ αυτά, γράφοντας, ακούγοντας τραγούδια και βλέποντας ταινίες που τα αφορούν; Θα έλεγε κανείς πως με τόσο ντόρο κι ενασχόληση με τις δυο αυτές έννοιες, θα είχαμε μάθει να τις ξεχωρίζουμε μέχρι τώρα. Διότι, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές στο ν’ αγαπάς, ν’ αγαπιέσαι και να ερωτεύεσαι. Ανομοιότητες που υπήρχαν πάντοτε μπροστά μας αλλά αδυνατούμε να δούμε.

Ο έρωτας έχει τις ιδιαιτερότητές του και τα συναισθήματα είναι σαφώς εντονότερα. Η Theresa E. DiDonato, κοινωνική ψυχολόγος κι επιστήμονας σχέσεων, επισημάνει το στάδιο της πτώσης. Στην αγγλική γλώσσα ο έρωτας περιγράφεται με την έκφραση «Fall in Love», που μεταφράζεται «πέφτω». Μάλλον δεν είναι τυχαία η χρήση αυτής της έκφρασης, αφού είναι μια εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας όταν βιώνουμε αυτό το συναίσθημα. Η φάση αυτή είναι μεταβατική και συναρπαστική, βουλιάζουμε, βυθιζόμαστε, χανόμαστε μέσα σε όσα νιώθουμε.

Σε μια άλλη απεικόνιση, θα το λέγαμε κι ένα τρενάκι, από εκείνα τα παιδικά που κάνουν κύκλο κι επικεντρώνει το ενδιαφέρον μας γύρω από το αντικείμενο του πόθου μας. Φέρνει στην επιφάνεια όλα τα έντονα και παρορμητικά συναισθήματα των ανθρώπων. Συχνά επηρεασμένοι γινόμαστε ενθουσιώδεις, ανυπόμονοι και βιαστικοί. Τόσο έντονα δοσμένοι σ’ αυτόν που πολλές φορές πέφτουμε στο έλεός του και γινόμαστε ευάλωτοι. Το ενδιαφέρον μας μεταφέρεται στον άλλο με συνέπεια να χάνουμε τον εαυτό μας. Γίνεται τότε μη διαχειρίσιμος, σκληρός ο έρωτας. Εμμονή. Απωθημένο. Πληγή ανοιχτή.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά το να ερωτευόμαστε; Αρχικά σημαίνει στιγμή. Μπορεί να συμβεί ακαριαία και να μας βρει παντελώς απροετοίμαστους. Μετά, σημαίνει εξιδανίκευση. Ο έρωτας έχει ένα μαγικό τρόπο να ωραιοποιεί κάθε ατέλεια και να παραμερίζει τις διαφορές. Συνήθως πλάθουμε στο μυαλό μας τον επιθυμητό για εμάς χαρακτήρα, όσο κι αν απέχει από αυτόν, το άτομο απέναντί μας. Μπορούμε συνεπώς να ερωτευθούμε χωρίς να γνωρίζουμε πλήρως τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ενδιαφέροντός μας. Άρα σημαίνει κι άγνοια. Μπορεί εύκολα να γκρεμιστεί αυτό, μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι παρά δικές μας προσδοκίες.

Ο έρωτας όσο όμορφος κι αν είναι, είναι κι εξαιρετικά επικίνδυνος. Μπορεί σε μια στιγμή να μας ανεβάσει στα ουράνια και την άλλη να μας προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στην ορμόνη που απελευθερώνεται, η οποία λειτουργεί ως ναρκωτικό για τον άνθρωπο. Είναι ένας εθισμός, μια ασυνείδητη εμπειρία που μπορεί να διαρκέσει μόλις ενάμιση χρόνο.

Αντιθέτως, το ν’ αγαπάς κάποιον είναι πολύ διαφορετικό. Η αγάπη προσφέρει απλόχερα ακριβώς τ’ αντίθετα. Δίνει σταθερότητα και ηρεμία. Εδώ το τρενάκι έχει σταθερή πορεία, χωρίς σκαμπανεβάσματα ή κύκλους. Μας παρέχει ένα είδος ασφάλειας, σιγουριάς. Είναι πιο κοντά στην ευτυχία, γιατί είναι πλήρης από μόνη της. Διότι τα έντονα συναισθήματα, όπως η ανυπομονησία κι η συνεχής προσμονή για κάτι, λείπουν. Όταν αγαπάμε κάποιον σημαίνει ότι τον γνωρίζουμε βαθιά, ουσιαστικά και δεχόμαστε όλες τις πτυχές του εαυτού του, αρνητικές και θετικές. Η αγάπη επομένως βασίζεται στην πραγματικότητα κι όχι στο ιδεατό.

Επιλογή η αγάπη. Συνδεδεμένη με την αίσθηση της οικειότητας και της εγγύτητας που ενυπάρχει στη δέσμευση του ζευγαριού. Την αγάπη την επιλέγουμε συνειδητά έχοντας στην κατοχή μας όλα τα κομμάτια του παζλ. Θέλουμε να είμαστε στο πλευρό του συντρόφου μας για να τον στηρίξουμε στις επιτυχίες, αλλά κυρίως στις αποτυχίες του. Κι αν καταφέρουμε να φτάσουμε σ’ αυτό το στάδιο της αγάπης, αυξάνουμε αυτομάτως τις πιθανότητες να διαρκέσει η σχέση. Ακριβώς σ’ αυτό κρύβεται άλλη μια βασική διαφορά. Ενώ ο έρωτας αντιπροσωπεύει το παροδικό που εύκολα μπορεί να χαθεί και να καταστραφεί, η αγάπη συνεχίζεται, αφού είναι άπειρη.

Τα δυο αυτά συναισθήματα μπορούν να συνδυαστούν αλλά επιβάλλεται να διαχωριστούν. Δυο μεγάλες κι αντίθετες δυνάμεις των σχέσεων, που θα έλεγε κανείς εκπροσωπούν μια νεανική τρέλα και μια πιο ώριμη επιλογή. Όσο κοντά κι αν είναι, πάντα θα απέχουν γαλαξίες. Ίσως γι’ αυτό δε θα πάψουμε ποτέ να τα κυνηγάμε, τον έρωτα και την αγάπη. Γιατί μαζί, είναι σχεδόν αδύνατο να τα πιάσουμε. Μα το παιχνίδι θα είναι πάντα ωραίο. Ιδανικά όμορφο κι εξαιρετικά επικίνδυνο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου