Τις αλλαγές πολλές φορές τις αφήνουμε να μας αλλάξουν. Καθετί μπορεί να μας επηρεάσει: είτε συγκυρίες είτε άνθρωποι μέσα από αυτές. Δεν ξέρουμε το μέγεθος και τη διάρκεια της επιρροής, αλλά σίγουρα εμείς καταλήγουμε υπεύθυνοι για ο,τι μας επηρεάζει.

Οι συγκυρίες είναι ένα κομμάτι κυλιόμενο και ευμετάβλητο. Συνεχώς κάτι προκύπτει από ανθρώπους που έχουμε βάλει εμείς στην ζωή μας ή κάτι επηρεάζει τυχαία ορισμένες καταστάσεις σε κοντινό περιβάλλον. Το παρελθόν του καθενός δεν επιλέγεται πάντα από άλλους γιατί στην αρχή οι περισσότεροι φροντίζουν να φανούν προσιτοί. «Φροντίζουν», όχι όμως με την αρνητική χροιά της λέξης, εκπληρώνοντας κάποια σκοπιμότητα. Ο,τι συνέβη στο παρελθόν δεν επιλέγεται από κάποιον γιατί μπορεί να είχε κάποια εξιδανικευμένη ιδέα για αυτό. Μπορεί να είχε μια ωραιοποιημένη εκδοχή της πραγματικότητας και να συνέχισε να την έχει μέχρι να αντικρίσει τη σκληρή πραγματικότητα. Μπορεί αυτή η ωραιοποίηση να ταυτιζόταν κάλλιστα με την πραγματικότητα. Οπότε οι εκδοχές είναι δύο. Και οι αλλαγές οφείλονται στις εμπειρίες του καθενός. Δεδομένο που χρησιμοποιείται ως σταθερή μεταβλητή για όλες τις σχέσεις. Συνεπώς, σε ερωτικές σχέσεις πάντα προσπαθούμε να δείξουμε κάτι το οποίο ίσως να θέλουμε να είμαστε, αλλά εν τέλει, ανάλογα με την έκβαση των καταστάσεων αυτό να μην οριστικοποιείται.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουμε πάντα θέλουν κάτι από εμάς. Άλλοι μας θέλουν γι’ αυτό που είμαστε και άλλοι για αυτά που έχουμε. Δεν προσπαθούμε πάντα να αλλάξουμε κάτι μέσα μας γιατί είτε φοβόμαστε από προηγούμενες εμπειρίες, είτε γιατί δε θέλουμε. Ίσως να θεωρούμε ότι είμαστε αυτοί που είμαστε και η αποδοχή είναι θέμα ατομικό. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνουμε τι δείχνουμε κι αν όντως δείχνουμε αυτό που είμαστε. Αυτό ίσως να είναι απόρροια αρνητικών συγκυριών. Η αλλαγή μας μπορεί να γίνει σε 180 στροφή μοιρών αν κι εφόσον είμαστε σίγουροι για αυτό που έχουμε δίπλα μας. Κάθε σύντροφος που θα έρθει στη ζωή σου, θα δώσει και μια νέα νότα στην προσωπικότητά σου, σαφώς κι εσύ στη δική του. Θα αναδιαμορφωθείτε σε κάτι νέο κι αυτό γιατί η αλλαγή έρχεται όταν δύνασαι να εξελιχθείς σε κάτι καλύτερο ή χειρότερο από την εκδοχή που γνωρίζεις τώρα για τον εαυτό σου.

Κάποιοι άνθρωποι βοηθούν στο να βγάλει κανείς τον καλύτερό του εαυτό, τόσο ώστε να γίνει αρεστός, τόσο στον εαυτό του όσο και στο διπλανό του. Ως αποτέλεσμα, η αποδοχή να έρχεται παράλληλα με την αποδοχή του διπλανού και σε βάθος χρόνου να ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας μας.

Όσο μεγαλώνει κανείς ίσως να φιλτράρει καλύτερα και να προσπαθεί να ξεφεύγει από σκέψεις του παρελθόντος που καταλήγουν επαναλαμβανόμενες σαν εμμονές. Το φιλτράρισμα έρχεται από συζητήσεις, άρα και κύκλους που επιλέγουμε να μας πλαισιώνουν και προκύπτει ένας ποιοτικός απολογισμός. Επομένως, κάποιος αποκαλύπτει τον εαυτό του όταν νιώθει εμπιστοσύνη κι ελάχιστους ενδοιασμούς συγκριτικά με αυτούς που ένιωθε πριν. Μαθαίνεις να ακούς κάποιον πέρα από τον εαυτό σου κι επιδιώκεις να τους προσφέρεις κάτι περισσότερο από αυτούς γιατί ίσως να αισθάνεσαι κάποιο χρέος ως προς αυτούς. Επιστρέφεις στα στάνταρ που είχες θάψει για άλλους κι επανέρχεσαι σε ένα αρχικό πλάνο με πολλές αλλαγές. Οι σταθερές είναι τα στάνταρ αλλά πλέον ξέρουμε πώς να υλοποιήσουμε το πλάνο βήμα-βήμα.

 

 

Συντάκτης: Θεόδωρος Σωτηρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου