Εκεί που κάθεσαι αραχτός στον καναπέ και βαριέσαι ακόμη και να σηκωθείς να πιάσεις το τηλεκοντρόλ απ’ το διπλανό τραπεζάκι, χτυπάει απρόσμενα το τηλέφωνο απ’ το ξέφρενο φιλαράκι σου, το γνωστό party animal, που δεν μπορεί να μείνει λεπτό στο σπίτι. Μάντεψε τι θα θέλει βραδιάτικα!

Του ήρθε μια τρελή ιδέα, για την ακρίβεια να πάτε για ένα χαλαρό ποτάκι και να γυρίσετε νωρίς στο σπίτι. Αυτό το τελευταίο, το τόνισε κιόλας κι εκείνη τη στιγμή γέλασαν κι οι τοίχοι. Πριν καν αποφασίσεις τι θα του απαντήσεις, αρχίζουν τα ύπουλα μηνύματα στην ομαδική σας συνομιλία, που έχει πάρει φωτιά, απ’ τους υπόλοιπους φίλους σας, που έχουν ψηθεί ήδη.

Για ένα χαλαρό ποτό μιλάνε όλοι. Εσύ, όμως, ξέρεις πως αυτό δεν έχει γίνει ποτέ τόσα χρόνια, γιατί να γίνει απόψε; Σε ‘χουν πιέσει ήδη αρκετά κι αφού εξηγηθήκατε εξαρχής πως θα πάτε μόνο σε ένα μαγαζί κι ότι δε θα κάνετε το γνωστό σας tour σε ολόκληρη την πόλη, αρχίζεις να ετοιμάζεσαι -δυσκολεύτηκες κι εσύ! Εντάξει, δεν μπορούσες να τους χαλάσεις το χατίρι. Άλλωστε και σπίτι να καθόσουν τι θα έκανες μόνος σου; Πάλι ντελίβερι; Τζάμπα το γυμναστήριο που πήγες το απόγευμα!

Καταλήγετε, χωρίς πολλή σκέψη, στο στέκι σας για μια ακόμη βραδιά. Αρχίζετε τα ποτάκια κι αφού η ώρα έχει περάσει, αποφασίζετε να φύγετε, μιας κι είχατε κάνει και μια συμφωνία. Ξαφνικά, όμως, τα σχέδια αλλάζουν. Συναντάτε εκεί, κάποιους γνωστούς σας, που είχατε να τους δείτε καιρό και γίνεστε όλοι μια παρέα. Κι αφού με τα «χαλαρά ποτά» είχε χαθεί πλέον το μέτρημα, προχωράτε σε μπουκαλάκια με τη γνωστή δικαιολογία πως η παρέα μεγάλωσε.

Είχατε αρχίσει να περνάτε πολύ καλά και σαν να ξέχασες κι εσύ τι είχατε πει στην αρχή, ένα χαλαρό ποτό, νωρίς στο σπίτι και μπλα μπλα μπλα. Η ώρα κυλούσε, χωρίς να το καταλάβει κανένας. Ασταμάτητος χορός, έντονα φλερτάκια και βλέμματα απ’ το ποτό που μαγνητίζουν, είχαν βάλει φωτιά στην ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει.

Ξημέρωσε, ούτε που το καταλάβατε. Η «χαλαρή» σας νύχτα κατέληξε στο να μη γνωρίζεις ούτε σε ποιο στενό βρίσκεται το σπίτι σου. Ρωτάς τους άλλους, αλλά τι να σου πουν κι αυτοί, αφού έχουν γίνει χειρότερα από σένα. Δε βλέπουν μπροστά τους, λίγο το ποτό, λίγο ο ήλιος που τους είχε τυφλώσει.

Έφτασες επιτέλους στο σπίτι. Με το μόνο που σου είχε μείνει να φλερτάρεις απόψε είναι με το κρεβάτι σου. Πετάς τα ρούχα σου γρήγορα κι οριζοντιώνεσαι σε αυτό, μιας και μοιάζει παράδεισος για σένα μετά από τέτοια κραιπάλη. Ξυπνάς την άλλη μέρα με μηδενικές αντοχές, με το κεφάλι σου βαρύ και με το δωμάτιο να γυρίζει πιο γρήγορα κι απ’ τη ρόδα του λούνα παρκ.

«Δεν ξαναβγαίνω», δηλώνεις κατάκοπος και λες ακόμη ένα ψέμα, όπως το χαλαρό ποτό που σου έταξαν οι φίλοι σου. Παραδέξου το, όμως, πέρασες πολύ ωραία! Αυτά τα χαλαρά ποτά κι εκείνες οι άκυρες νύχτες καταλήγουν σε αξέχαστες κι αποτυπώνονται στο μυαλό σαν αναμνήσεις που θα έχετε να συζητάτε με την παρέα σου για αρκετό καιρό. Μην ξεχνάς ότι συνήθως όλα τα ευχάριστα απρόοπτα συμβαίνουν σε αυτά τα βράδια, που αν οι φίλοι σου δε σε είχαν παρακινήσει να βγείτε για ποτό, ενδεχομένως να μην τα είχες ζήσει ποτέ. Αυτές οι νύχτες που περίμενες να είναι οι πιο βαρετές κι αδιάφορες εξελίσσονται ανυποψίαστα στις πιο τέλειες.

Πάρ’ το απόφαση, λοιπόν. Στο λεξιλόγιο της παρέας σου δεν υπάρχει ο όρος «χαλαρό ποτό». Είναι άγραφός σας νόμος να σας βρίσκει το πρωί κι όπως φαίνεται κανείς δεν τον παραβαίνει. Το θέμα είναι πού θα σας βρει το ξημέρωμα και κάτω από ποιες συνθήκες.

Γι’ αυτό, ποτέ μην κάνεις δηλώσεις τη νύχτα, είναι ύπουλη και ξέρει να τις αναιρεί.

 

Συντάκτης: Γιώτα Κολιμάτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη