Ξυπνάς με κούραση, χωρίς διάθεση και χωρίς καμία όρεξη για να φέρεις εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις σου τη νέα αυτή ημέρα που ξημερώνει; Είναι ο ύπνος και το κρεβάτι σου η μόνη σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό σου, κατά τη διάρκεια της ημέρας και ακόμη και τα πιο απλά πράγματα σού φαίνονται βουνό; Συνήθως τέτοιου είδους «οργανικά ξεσπάσματα» οφείλονται σε ψυχο – συναισθηματικούς λόγους και μετέπειτα σωματοποιούνται. Μήπως, όμως, η κούρασή σου οφείλεται και στην ελλειπή και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή σου; Μήπως η έλλειψη σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων οδηγούν τον οργανισμό σου σε κόπωση;

Είναι πολύ πιθανό να μην έχει πάει καν το μυαλό σου σε αυτού του είδους την εξήγηση. Άλλωστε, το κομμάτι της σωστής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής είναι κάτι που το ανακαλύπτει και το επιλέγει ο καθένας από μόνος του και συνήθως, αφού έρθει αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις του αντίθετου. Δυστυχώς, τα έτοιμα σνακ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά και τα «εύκολα και γρήγορα» γεύματα έχουν πλέον καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής μας κουλτούρας, προκαλώντας αρκετές οργανικές και ορμονικές ανισορροπίες, που ενοχοποιούνται για το συναίσθημα της κόπωσης. Ενώ απλές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, παρότι συμβάλλουν στην ισορροπημένη διατροφή του ανθρώπινου οργανισμού έχουν μπει για τα καλά σε τελευταία μοίρα.

Όμως, η δύναμη της συνήθειας αλλάζει αρκεί να εντάξεις τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σου:

 

• Φρούτα

Πέραν του ότι περιέχουν πολλές αναγκαίες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα για την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, όπως η βιταμίνη C και το Κάλιο, περιέχουν και πολλές φυτικές ίνες που συμβάλουν στο αίσθημα κορεσμού, αλλά και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, ένα μέρος από τη φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα μετατρέπεται άμεσα σε γλυκόζη στο αίμα κι έπειτα μεταβολίζεται εξολοκλήρου δίνοντας άμεση ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να δημιουργεί ορμονικές ανισορροπίες, όπως έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί η γλυκόζη που περιέχει η ζάχαρη και συνεπώς ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα ενέργειας σου.

 

• Φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και ασβέστιο, που χρειάζεται το μυϊκό σύστημα για να λειτουργήσει σωστά. Όσο πιο ισορροπημένα εντάσσονται στη διατροφή σου, τόσο πιο λειτουργικό θα είναι το σώμα σου αφενός γιατί τρέφονται σωστά οι μύες, αφετέρου γιατί αποτοξινώνονται. Γιατί ένα κουρασμένο μυϊκό σύστημα δε σου επιτρέπει να έχεις τις απαραίτητες αντοχές για να δραστηριοποιηθείς μέσα στην ημέρα σου και γενικότερα ένας τοξινωμένος οργανισμός αποκτά πολλές φλεγμονές, πόνους και εν τέλει γενικευμένη κούραση.

 

• Λιπαρά

Τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λιπαρά όπως, ο σολομός ή η τσιπούρα – με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα – αλλά και το ελαιόλαδο, είναι σημαντικές πηγές ενέργειας για τον οργανισμό σου. Τα ακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται σε διαφορετικού είδους τροφές, και ειδικά τα ωμέγα 3, είναι αναγκαία για τον οργανισμό σου και συγκεκριμένα για την ομαλή λειτουργία καρδιάς και εγκεφάλου. Ταυτόχρονα η καύση τους γίνεται πιο αργά και σταδιακά, διατηρώντας έτσι σταθερά τα επίπεδα της ενέργειάς σου, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες που εκτοξεύουν την ενέργεια σου στα ενώ έπειτα μειώνεται λόγω της γρήγορης καύσης τους.

Το παν, όταν ο οργανισμός φτάσει σε κατάσταση “burn-out” είναι η ηρεμία, η ξεκούραση και η χαλάρωση. Η ισορροπημένη διατροφή κι ο ισορροπημένος τρόπος ζωής θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμά σου πολύ συνειδητά και με τη βοήθεια των απαραίτητων ειδικών. Γιατί αν δε φροντίσεις εσύ τη μηχανή λειτουργίας σου, αν δε σε προσέξεις, αν δε σε φροντίσεις, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος για εσένα.

Συντάκτης: Κατερίνα Ανδρουλάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη