Απορίας άξιο πόσο δυνατός είναι ο ανθρώπινος οργανισμός σε συνθήκες πείνας, αλλά και πόσο εύκολα προσαρμόζεται σε διατροφικές ελλείψεις. Βέβαια αυτό ισχύει θεωρητικά και με το ωραίο μπλε φως της οθόνης, που μας δείχνει παίκτες να έχουν όρεξη και διάθεση να τρέξουν, να μαλώσουν, να ερωτευτούν και να πάλι από την αρχή, τρώγοντας 300 θερμίδες -κι αν- την ημέρα. Στην πράξη όμως, τι γίνεται στο σώμα τους;

 

Πεινάνε οι διαγωνιζόμενοι;

 

Μα φυσικά, γιατί δεν τρώνε αλλά υποσιτίζονται. Ο υποσιτισμός είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής ή έλλειψης φαγητού. Αυτό συμβαίνει όταν η πρόληψη θρεπτικών συστατικών είναι πολύ υψηλή, πολύ χαμηλή ή ελάχιστα έως καθόλου ισορροπημένη. Όπως σε πολλά μέρη στον κόσμο, έτσι και στο ριάλιτι επιβίωσης, ο υποσιτισμός προέρχεται από έλλειψη τροφής. Και για να δηλώσουμε κάπου εδώ και τη σοβαρότητα του υποσιτισμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υποσιτισμός αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλει στο 45% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Άρα μήπως να μην μπαίναμε καν σ’ αυτή τη διαδικασία, αγνοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης για χρήματα; Όσα κι αν είναι αυτά.

Συνεχίζοντας, παρατηρούμε τους παίκτες να κρυώνουν, ν’ αδυνατίζουν επικίνδυνα και να γίνονται από υγιείς φιγούρες, άρρωστες και πλήρως αφυδατωμένες. Η αίσθηση κρύου είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα του υποσιτισμού. Αδυναμία συγκέντρωσης, νεύρα, υψηλότερος κίνδυνος να νοσήσει κάποιος και μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης της ασθένειας, ολοκληρώνουν ένα μέρος του κύκλου των συμπτωμάτων. (MP Balatsinos) Σας θυμίζουν κάτι; Αν όχι θα σας επιστήσω την προσοχή σας όταν ξαναδείτε το σόου, να παρακολουθήσετε τις προσωπικότητες των παικτών, ως προς το πώς έχουν εξελιχθεί.

 

Τα έπαθλα φαγητού

 

Μα αφού τρώνε, είναι μερικών η απάντηση, στα έπαθλα φαγητού. Τρώνε, αν κερδίσουν, θα έρθω να συμπληρώσω εγώ και οι ποσότητες που τρώνε σίγουρα δεν είναι μετρημένες από ειδικό. Τα κορίτσια και τ’ αγόρια τρώνε εξωπραγματικά μεγάλες ποσότητες για τα κιλά που έχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή και σίγουρα δεν τους τα μετράει κάποιος διατροφολόγος με αποτέλεσμα το κοντέρ του μεταβολισμού τους να κάνει τραμπάλα. Έρχομαι να συμπληρώσω ότι ακόμη κι αν είναι μετρημένες οι ποσότητες, σίγουρα δεν ταιριάζουν πάλι με την ημερήσια κατανάλωση που απαιτεί το σώμα τους, ούτε και πρόσληψη, για τον απλό λόγο ότι είναι σε αφαγία για πάνω από 2μήνες. Ο οργανισμός σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται την πρόσληψη φαγητού σταδιακά για να μη σοκαριστεί και δημιουργηθούν κι άλλα θέματα με τον μεταβολισμό.

 

Διαβίωση γενικότερα στις καλύβες

 

Κύριο γεύμα αποτελεί το ρύζι (υδατάνθρακας) σε σημείο τόσο, ώστε να μην πέσουν κάτω και να επιτελέσει ο οργανισμός τις απαραίτητες λειτουργίες. Διέρρευσε, μάλιστα, πρόσφατα πως οι αγωνιζόμενοι τρώνε πριν από κάθε αγώνισμα μπανάνα (1 ο καθένας). Συγχαρητήρια στην ομάδα που ταΐζει τα παιδιά. Απάνθρωπο μου φαίνεται το γεγονός ότι τους κρατάνε μερικές φορές ένα στάδιο πριν τη λιποθυμία και συνεπώς το καμπανάκι του σώματος, ότι υπάρχει πρόβλημα (Hiouston we got a problem), μόνο για να τους δώσουν ένα μπουστ για την τηλεθέαση, δίνοντάς τα όλα στον αγώνα. Ας μιλήσουμε λοιπόν, λίγο για την μπανάνα.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 σε ποδηλάτες, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση περίπου μισής μπανάνας κάθε 15 λεπτά σ’ ένα τρίωρο αγώνα, μπορούσε να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας σταθερά- όσο μια ισοδύναμη ποσότητα ενεργειακού ποτού. Η μπανάνα επίσης συμβάλλει στην πρόληψη μυϊκών κραμπών σε αθλητές λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο (ηλεκτρολύτης). Έρχομαι να τονίσω το «κάθε 15 λεπτά μισή μπανάνα». Οι παίκτες όπως είναι γνωστό τρώνε μια μπανάνα πριν την έναρξη των παιχνιδιών, που όχι απλώς δεν είναι αρκετή, αλλά δεν επιτελεί και τον ολοκληρωμένο ρόλο της μπανάνας. Όλα αυτά στον ήλιο. Στη βροχή. Και ξανά στον ήλιο. Άυπνοι, με στρες κι άγχος επίδοσης.

Κλείνοντας με τη διαβίωση στην καλύβα, έρχομαι να προσθέσω και τα ψάρια που μπορεί να πιάνουν, που τότε και μόνο τότε ίσως λαμβάνουν μια μικρή βελτίωση στην ποσότητα θρεπτικών συστατικών αλλά λόγω πλήθους παικτών, δεν μπορεί να είναι κι ο διαμοιρασμός ισορροπημένος, όπως στην κανονική ζωή του καθενός.

 

Όλα τα παραπάνω, είναι απόρροια σκέψεων χρόνων, από τότε που εμφανίστηκε το παιχνίδι στις οθόνες μας ξανά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όσον αφορά την υγεία μας, την ψυχολογία μας και τη διατροφή μας. Οι ακραίες λύσεις δεν είναι ποτέ πραγματικές «λύσεις» πουθενά στη ζωή, αλλά μεγεθύνουν ένα μελλοντικό πρόβλημα. Τα πάντα χρειάζονται ισορροπία, υπομονή κι αγάπη. Εκτός κι αν η μεγαλύτερη αγάπη μας είναι τα νούμερα. Εκεί μάλλον κάθε κανόνας καλής υγείας είναι πολύ λίγος.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου