Πολλές φορές, μέσα στην καθημερινότητα καταλήγεις άθελά σου να λες μικρά ψεματάκια. Ειδικότερα σε στιγμές που ξέχασες κάτι ή σε ρωτάνε πράγματα τα οποία υποτίθεται τηρείς ενώ στην πραγματικότητα έχεις διακόψει. Εκείνες τις φορές χαμογελάς όσο περισσότερο γίνεται και προσπαθείς να κάνεις την απάντησή σου πειστική. Απαντάς θετικά, παρ’ όλο που η αλήθεια διαφέρει. Ποιες όμως είναι αυτές οι φορές;

 

1. «Συνεχίζεις ακόμα διατροφή;»

«Ναι ρε φυσικά» και πίσω από αυτό το ναι, κρύβεται μια πίτσα και μια πληθώρα από ένοχα γλυκίσματα. Δε θες να πεις ψέματα αλλά από την άλλη ντρέπεσαι να παραδεχτείς κιόλας ότι έσπασες την δίαιτα που τόσοι σε άκουγαν να λες πως θες να ξεκινήσεις. Φτύνεις διακριτικά το κομμάτι και σφυρίζεις κλέφτικα σαν να μην έγινε τίποτα. Εξάλλου χωρίς αποδείξεις, ποιος να σου πει και τι.

 

2. «Είσαι σίγουρος πως μου πάει;»

«Ναι, τέλειο είναι» λες και από μέσα σου αναρωτιέσαι πώς το διάλεξε. Δε θες να κρίνεις το γούστο του και ούτε να χαλάσεις διαθέσεις λέγοντας κάποιο αρνητικό σχόλιο. Προτιμάς να δώσεις την ενθάρρυνση παρά να πεις κάτι που ίσως σας φέρει σε δύσκολη θέση. Κι αυτό επειδή στην τελική, σημασία έχει να αρέσει στον ίδιο.

 

3. «Έλα, έρχεσαι;»

«Ναι στο δρόμο είμαι» κι ακόμα στέκεσαι στην πόρτα του σπιτιού και προσπαθείς να βρεις το δεύτερο παπούτσι. Και ποιος δεν έχει στήσει άτομο; Κι όπως όλοι γνωρίζουν, ακολουθεί το κήρυγμα αν πεις την αλήθεια. Καλύτερα να νομίζουν ότι έρχεσαι παρά να έχεις και γκρίνια.

 

4. «Παίζει να με καλύψεις απόψε στη δουλειά;»

«Ναι ρε, εννοείται» και κάτω από το γραφείο τα δάχτυλά σου χτυπάνε νευρικά. Όχι δε θέλεις να κάτσεις παραπάνω ώρες ή μέρες στη δουλειά αλλά δε θες κιόλας να δημιουργήσεις αντιπάθειες. Οπότε καταπίνεις τον εκνευρισμό σου και ενδίδεις στις επιθυμίες.

 

5. «Διάβασες για το τεστ;»

«Ναι ξεσκίστηκα» και μετά ανοίγεις ό, τι βιβλίο έχεις στην κατοχή σου για να βρεις σε τι πράγμα αναφέρεται. Όχι απλά δε διάβασες αλλά ούτε καν γνωρίζεις πώς μοιάζει το εξώφυλλο του βιβλίου που δίνεις. Και άντε τώρα να εξηγείς γιατί δε διάβασες και πού ήταν το μυαλό σου όταν λέγανε για αυτό.

 

6. «Έφερες την εργασία;»

«Ναι εδώ την έχω» και με άκρως θεατρικό ταλέντο ανοίγεις την τσάντα και όλως τυχαίως συνειδητοποιείς ότι ξέχασες το τετράδιο πάνω στο γραφείο. Έπειτα παίρνεις έναν μορφασμό έκπληξης κι απολογείσαι. Παλιό και σύνηθες κόλπο, που πάντα καλύπτει την έλλειψη των καθηκόντων. Που φυσικά τελειώνει με το γνωστό «θα σας το φέρω αύριο».

 

7. «Σου αρέσει το φαγητό;»

«Εξαιρετικό.» Σε κατάσταση ραντεβού είναι το μόνο που σου έρχεται να πεις ακόμη και αν είναι άβραστο και λύσσα. Τόσο κόπο έκανε ο άλλος για να το ετοιμάσει. Όσο και αν δε σου αρέσει από ευγένεια και μόνο δε σου πάει η ψυχή να πεις το αντίθετο.

 

8. «Έβγαλες το κοτόπουλο να ξεπαγώσει;»

«Ναι εδώ και ώρα». Ατάκα μάνας είναι αυτή, που όμως βρίσκει εφαρμογή σε οποιαδήποτε συγκατοίκηση. Το κοτόπουλο όχι μόνο δεν ξεπάγωσε αλλά δεν έχει βγάλει ούτε το ένα μπούτι από την κατάψυξη. Αν είσαι τυχερός και στο υπενθυμίσει ο άλλος τρέχεις και το βγάζεις τότε. Αν όχι, καλωσόρισες και πάλι αγαπητό ντελίβερι.

 

9. «Θα με πάρεις τηλέφωνο όταν τελειώσεις;»

«Ναι ρε» και κλείνεις το ακουστικό. Όχι απλά δε θα πάρεις, αλλά θα το καθυστερήσεις και τόσο που θα ξεχάσεις ότι το είπες. Δεν έχεις διάθεση να μιλήσεις, έτσι λες οτιδήποτε θα κάνει το άτομο να σε αφήσει.

 

10. «Μην πιείς πολύ!»

«Ναι είπαμε!»· ένας διάλογος μεταξύ εφήβου και γονέα σε όλες τις εξόδους. Και όσο εκείνοι ξαγρυπνούν ανήσυχοι μέχρι να γυρίσει το παιδί, παρ’ όλο που τους έχει καθησυχάσει, εκείνο καταλήγει συχνά να ξεπερνάει το όριο που του έχει τεθεί. Τα δύσκολα περιμένουν στο γυρισμό.

 

11. «Θα κάνεις εσύ τις δουλειές;»

«Ναι μην αγχώνεσαι.» Ίσως δε θα τις κάνεις τη στιγμή που είπες, αλλά κατά βάθος σκοπεύεις να δώσεις εκείνο το χέρι της βοήθειας. Εκτός αν η βαρεμάρα υπερτερεί της καλής θέλησης. Σε αυτή την περίπτωση η σκούπα θα παραμείνει ανέγγιχτη.

 

12. «Είσαι καλά;»

«Ναι μια χαρά». Μια κατάφαση που κρύβει πολλά. Είναι εκείνο που θα πεις ακόμα και αν δε είσαι στα καλύτερά σου για να μη στεναχωρηθούν οι γύρω σου. Μερικές φορές ένα ψέμα είναι προτιμότερο από μια συζήτηση, ειδικά αν δεν είσαι έτοιμος να την κάνεις.

 

13. «Κατάλαβες τώρα πώς λύνεται;»

«Ναι ευχαριστώ» και κοιτάς την εξίσωση σαν εξωγήινο από άλλο πλανήτη. Όσες φορές και αν στο εξήγησαν εσύ κολλάς. Τώρα μετά τη δεύτερη επεξήγηση ντρέπεσαι να πεις πως δεν κατάλαβες. Δε βαριέσαι, τι πιθανότητες υπάρχουν να πέσει;

 

14. «Σου αρέσει και εσένα το τάδε;»

«Ναι, τρελαίνομαι.» Όταν το άτομο που σε ενδιαφέρει σε ρωτάει με ενθουσιασμό αν συμμερίζεσαι την αγάπη του για ένα πράγμα, μόνο ναι θα πεις. Ειδικά αν είστε ακόμα στο αρχικό στάδιο που θες να δείξεις ότι έχετε κοινά.

 

15. «Έλα, ξύπνησες;»

«Ναι εδώ και ώρα» και το σαγόνι κοντεύει να σπάσει από το χασμουρητό.  Βέβαια θα είχες ξυπνήσει ήδη αν δε έλεγες «πέντε λεπτά ακόμη» κάθε φορά που το ξυπνητήρι κουδούνιζε.

 

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου