Οι φίλοι μας είναι εκεί για να μας βοηθούν, να μας συγκρατούν, να μας επικροτούν αλλά και να μας επικρίνουν όταν χρειάζεται. Πόσες φορές δε βρεθήκαμε αφοπλισμένοι μπροστά στην κριτική τους; Κάποιες στιγμές τούς δώσαμε δίκιο -μέσα από τα δόντια μας- και κάποιες άλλες μείναμε απλώς να τους κοιτάμε με απορία και ας συνέχιζαν να μας «κακολογούν», πάντα καλοπροαίρετα και με αγάπη.

Το σκηνικό γνώριμο. Σε καιρούς χωρίς περιορισμούς έχει μαζευτεί η παρέα και αλωνίζει την αγορά. Μπαινοβγαίνοντας σε μαγαζιά ξαφνικά ακούς μια φωνή να σου λέει: «Πώς μίλησες έτσι στην κοπέλα στο ταμείο; Το ίδιο έκανες και χθες στο μπαρ, το κάνεις συχνά τελικά», ενώ εσύ αναρωτιέσαι τι έκανες. Ακολουθεί συνέχεια και αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι η πρώτη φορά που μάλλον προσβάλεις κάποιον χωρίς να το καταλαβαίνεις και σου χρεώνεται ως πάγια τακτική. Το μελετάς προσπαθώντας να το αντιληφθείς, να το αναγνωρίσεις ενώ προσπαθείς να καταλάβεις πού έκανες λάθος, αφού καμία πρόθεση δεν είχες να θίξεις κάποιον και ιδιαίτερα κάποιον που εργάζεται εκείνη τη στιγμή.

Με την επιστροφή στο σπίτι και στην πλήρη απομόνωση φέρνεις στο μυαλό σου όσα σκηνικά σου αράδιασαν τα φιλαράκια που ουκ ολίγα ήταν και το ειρωνικό στιλ που σου χρέωσαν σε καθένα απ’ αυτά. Ηρεμείς και προσπαθείς να το συζητήσεις με τον εαυτό σου. Καταλήγεις πως η αλαζονεία που σε διακατέχει ως άνθρωπο ανά τακτικά χρονικά διάστημα μπορεί να έχει ως απόρροια την εμφάνισή σου στις πρώτες θέσεις της λίστας των εριστικών ατόμων ενώ διαβεβαιώνεις τον εαυτό σου πως πρόθεση να προσβάλλεις κάποιον δεν υπήρχε επουδενί. Ξέρεις πως η επικριτικότητά σου έχει αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου αλλά ποτέ δεν ένιωσες πως ενοχλείται κάποιος, αντιθέτως πίστευες πως γι’ αυτό σε αγαπάνε!

Η εριστικότητα μπορεί να αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα ενός ανθρώπου και στο άκουσμά της μοιάζει συνώνυμη του δύστροπου και του κακεντρεχή. Βέβαια εξαρτάται από ποια πλευρά θα το δεις. Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσουν για σένα το επίθετο εριστικός ενώ προφανώς δεν έχεις τέτοια πρόθεση και απλώς σου ξέφυγε λιγάκι παραπάνω η κριτική και η αλαζονεία -την οποία πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι- ζήτα να σου ξεκαθαρίσουν από ποια άποψη το λένε, ώστε η κουβέντα να πάρει τον δρόμο του αυτοσαρκασμού, ως ύστατη προσπάθεια να δείξεις πως αντιλαμβάνεσαι για τι μιλάνε. Ο όρος εριστικός ή φιλόνικος ή καβγατζής προέρχεται από το ρήμα «ερίζω» και συνοδεύει εκείνον που δημιουργεί καβγάδες και μπλέκεται σε αντιπαραθέσεις.

Οι φίλοι σου, οι φίλοι μας, ο σύντροφός μας και όλοι οι άνθρωποι που έχουμε επιλέξει να αποτελούν τον κύκλο μας, μας έχουν διαλέξει για αυτό που είμαστε, για τα θετικά και τα αρνητικά μας. Τον άνθρωπο που γίνεται εριστικός κατά λάθος, μη βιαστείς να τον κακοχαρακτηρίσεις, ούτε να του βάλεις ταμπέλα αλλά θύμισέ του πως πέρα από τους φίλους, ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος δε μας γνωρίζει τόσο καλά και εύκολα τα ελάχιστα στοιχεία αλαζονείας που διαθέτουμε μπορεί να μεταφραστούν ως τάση προς έριδα. Φρόντισε λοιπόν να μην ξεπερνάς τα όρια και να προσέχεις τις εκφράσεις σου.

Συνέχισε να είσαι ο επικριτικός της παρέας, η φωνή της λογικής όπως συχνά σε φωνάζουν και εκείνο το μέλος που θα είναι λίγο πιο αυστηρό απ’ τα υπόλοιπα. Οι άνθρωποι χρειάζονται αληθινούς φίλους και ο αληθινός σίγουρα δε μοιάζει τέλειος.

 

Συντάκτης: Αγγελική Μαλιόρα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.